Protiofenzíva? No, ono je to tak akosi naopak
02 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Vladimír Zelenskij opäť vysvetľoval pomalý postup protiofenzívy. Podľa neho „ak budú polia zamínované, nemôžeme poslať svojich vojakov zomrieť“. A čo sa teda deje? Protiofenzíva?  Naopak: Ukrajinci odrážajú ruské útoky. Informuje ukrajinský web strana.ua.

„Mali sme silné dažde, ktoré spomalili postup. Partneri dodávajú zbrane pomalšie, než sa očakávalo.“ Situáciu porovnal ukrajinský prezident s jeseňou: vtedy sme  „ musili zastaviť ofenzívu, pretože delostrelectvo prišlo neskoro. “

No, najmenej štyri mesiace

Zelenskij tiež naznačil, ako dlho môže protiofenzíva trvať: „Bolo by lepšie, keby trvala dva mesiace a zomreli tisíce ľudí, alebo štyri mesiace a zomrelo menej ľudí?“

Tieto vyhlásenia boli urobené pre španielskych novinárov, ktorí sa zišli v Kyjeve pri príležitosti návštevy premiéra Petra Sáncheza na Ukrajine. Ale aj oni počuli správy, ktoré Ukrajiny v poslednej dobe vysiela na Západ: Protiofenzíva čelí problémom kvôli ruskej obrane a nedostatku letectva.

Žiadajú lietadlá

Včera vrchný veliteľ Valerij Zalužnyj oznámil potrebu lietadiel. A Zelenskij tiež obvinil zahraničných partnerov z chýbajúcich plánov výcviku ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16.

„Mám otázky na našich vážených partnerov: Chápu, kedy Ukrajina môže dostať F-16? Súhlasili sme, tlačili sme na to, že máme koalíciu krajín, ktoré sú pripravené začať výcvik pre ukrajinských pilotov, plán výcvikových misií. Myslím, že to niektorí partneri preťahujú. Prečo to robia, neviem," povedal prezident.

Čakali zázrak?

Súčasné dianie na fronte, na ktorom je každý meter postupu zaplatený množstvom krvi a bez väčších úspechov, nemohlo byť pre vojenské plánovače Ukrajiny a Spojených štátov veľkým prekvapením.

Prečo teda prešli do útoku - verzie sa môžu líšiť. Ale súdiac podľa rétoriky a rokovania ukrajinských úradov v apríli až máji bolo vsadené na demoralizáciu ruskej armády, čo by umožnilo vykonať jeden alebo dva veľké prelomy a potom použiť väčšinu západného vybavenia. Takýmto spôsobom odrežeme pozemný koridor na Krym – alebo ho podriadime prísnej palebnej kontrole.

Táto stávka ale evidentne nevyšla. Zatiaľ. Najbližšie predpovede situácie ale nebudia optimizmus. Šéf amerických náčelníkov štábov Mark Milley teda povedal, že protiofenzíva bude pokračovať ešte niekoľko týždňov a bude „veľmi krvavá“.

„Deje sa to pomalšie, než počítačové výpočty alebo rôzni ľudia predpovedali? Áno. Povedal som vám, že to bude trvať 6 až 10 týždňov, bude to veľmi ťažké a veľmi dlhé a veľmi, veľmi krvavé. Nikto si tu nerobí žiadne ilúzie,“ povedal Milley.

Volodymyrov sen (VIDEO)
Zelenskyj: Keď ukrajinskí piloti prejdú na F-16, Rusko nebude mať na oblohe žiadnu šancu. Keď budú ukrajinskí piloti lietať na viacúčelových stíhačkách F-16, agresorský štát Rusko nebude mať na ukrajinskom nebi šancu. Vyhlásil ukrajinský prezident... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme