Obyvatelia Galanty, pripravte sa na sucho v kohútikoch
03 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZVS) pre dátumy 10.-16. júla avizuje, že v Galante príde k odstávkam pitnej vody. Dôvodom sú nutné úpravy na vodovodnej sieti, nakoľko ich technický stav spôsobuje časté zakalenie a to spôsobovalo ľuďom v Galante problémy.

Podľa informácií Mestského úradu a jeho oficiálnej stránky sa kompletná odstávka bude týkať len pondelka, ostatné dni budú odstavované jednotlivé časti a ulice. Sieť bude v týchto dňoch prečistená, čím chcú dosiahnuť skvalitnenie pitnej vody a zníženie jej častých zákalov. Niekoľko rád v tejto súvislosti vydali aj hygienici s tým, že vo vlastnom záujme si obyvatelia prečistia filtre a sitká na svojich vodovodných batériách.

Úplná odstávka v pondelok

Mesto Galanta informuje, že úplná odstávka potrvá len v pondelok, kedy budú vymenené samotné zariadenia. Podľa primátora Petra Koleka boli obyvatelia dostatočne včas informovaní, môžu sa teda pitnou vodou predzásobiť. Na potreby občanov však bude reagovať aj samotná ZVS.

Komárňanské katamarány už sú na ceste na Balaton (GALÉRIA)
Lodná dovolenka nie je v našich končinách veľmi štandardná forma trávenia voľných dní, no ak sa chystáte na Balaton, už o pár mesiacov sa tam objavia novinky vyrobené na Slovensku, v komárňanských lodeniciach. Tie budú slúžiť nie len turistom, ale... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Eka Balaskova

Cisterny s pitnou vodou

Vodárenská spoločnosť oznamuje, že cisterny s pitnou vodou bude ZVS operatívne posielať tam, kde to bude potrebné. Riaditeľ odštepného závodu ZVS Šaľa Zoltán Szabó obyvateľov upozornil, že hoci už 10. júla podvečer bude vodovodná sieť napustená, voda však nebude vhodná na konzumáciu, keďže vodovodnú sieť budú musieť preplachovať.

Zatvorené škôlky

Odstávka sa bude týkať aj obce Matúškovo a tiež mestskej časti Hody. V ten deň budú z hygienických dôvodov zatvorené aj všetky materské školy na území mesta. V ďalších dňoch sa plánuje odstávka jednotlivých ulíc.

Pixabay.com | Pitná voda

Preplach siete

"Výmena hydrantov bude slúžiť na pravidelné prečistenie vodovodnej siete, do budúcnosti to zabezpečí, že voda sa v prípade budúcich odstávok nebude zakaľovať. Doposiaľ v prípade havárií vodovodnej siete tiekla niekoľko dní voda kalná. Je predpoklad, že aj po výmene hydrantov bude niekoľko dní tiecť zakalená voda," uvádza oficiálna stránka s tým, že preplach siete potrvá, kým nepotečie číra voda.

VRAŽDA v Dubnici nad Váhom: Ženu rozsekali mačetou
V Dubnici nad Váhom došlo k brutálnemu napadnutiu. 40-ročná žena tu podľa trenčianskej krajskej policajnej hovorkyne Kataríny Kuzmovej utrpela mnohopočetné sečné zranenia, ktorým na mieste podľahla. Podľa predbežných informácií mal byť útok... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Odporúčanie hygienikov

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Galante v rámci predchádzania vzniku a šírenia prenosných ochorení odporúča, aby si občania nevytvárali zásoby pitnej vody na viac, ako 24 hodín. Na skladovanie vody je treba používať len nekontaminované nádoby. Takto skladovanú vodu sa odporúča nechať prejsť niekoľkominútovým varom.

"Opatrenia sú navrhnuté ako preventívne, kvalita pitnej vody v cisternách bude priebežne prevádzkovateľom i RÚVZ kontrolovaná, no nie je možné vylúčiť jej následnú kontamináciu pri nedodržaní uvedených zásad,"upozorňuje mesto.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik