Liečite sa na anginu pektoris? Možno užívate tento liek
02 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Ide o liek Intuicor a Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ho sťahuje z trhu. Ak ho užívate, vaše zdravie nie je nijako ohrozené, ide totiž len o určité šarže lieku. Preto je nutné, ak ho užívate, kontaktovať svojho lekára kvôli predpísaniu náhrady.

Ide len o niektoré šarže, ktoré je nutné stiahnuť kvôli zisteniu zvýšených hodnôt niektorých látok nad povolený limit. Na čo sa tento liek používa a ktoré jeho šarže sú stiahnuté?

V lekárni ho nedostanete

ŠÚKL na svojej stránke informuje, že štyri šarže lieku Intuicor bude stiahnutý z distribučných spoločností, lekární a zdravotníckych zariadení a preto pacienti, ktorí ho užívajú, by mali kontaktovať svojho lekára a poradiť sa s ním o ďalšej liečbe.

Kde je problém

„Dôvodom stiahnutia uvedených šarží lieku Intuicor je, že pri testovaní vo výrobnom mieste bola zistená zvýšená hladina nitrozoamínovej nečistoty nad úroveň povoleného limitu,“uvádza sa na stránke ŠÚKL.

Hlas odporcov ilegálnej migrácie zaznel z Malaciek (VIDEO)
Názov občianskeho združenia DIR-publikum vám možno veľa nepovie. Keď však počujete mená, ako Judita Laššáková, či Marek Ťapák, všetkým je jasné, pod akou hlavičkou sa konalo 1. júla 2023 stretnutie v Malackách. Jeho úlohou bolo upozorniť... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Na čo sa používa

Liek sa používa u dospelých pacientov na liečbu stabilnej anginy pectoris.

Liek tvorí kombinácia dvoch liečiv, metoprolólium-tartarátu a ivabradínu. Metoprolol je betablokátor. Betablokátory spomaľujú srdcový pulz, znižujú silu, ktorou sa srdcový sval sťahuje a znižujú stiahnutie krvných ciev v srdci, mozgu a celom tele. Ivabradín pôsobí hlavne znižovaním srdcovej frekvencie o niekoľko úderov za minútu. To znižuje nároky srdca na kyslík, hlavne v situáciách, keď je viac pravdepodobné, že nastane záchvat anginy. Týmto spôsobom metoprolol a ivabradín pomáhajú kontrolovať a znižovať počet záchvatov anginy, objasňuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

O ktoré šarže ide

4446B  Intuicor 25 mg/5 mg, tbl flm 56x25 mg/5 mg (blis.PVC/PVDC/Al - kalendár.bal.)

4452B  Intuicor 50 mg/5 mg, tbl flm 56x50 mg/5 mg (blis.PVC/PVDC/Al - kaledár.bal.)

4464B  Intuicor 50 mg/7,5 mg, tbl flm 56x50 mg/7,5 mg (blis.PVC/PVDC/Al - kalendár.bal.)

4458B   Intuicor 25 mg/7,5 mg, tbl flm 56x25 mg/7,5 mg (blis.PVC/PVDC/Al - kalendár.bal.)

Pred návštevou pláže si preverte lieky, ktoré používate
Užívanie niektorých liekov môže zvyšovať citlivosť pokožky na slnko či soláriá, čo môže spôsobovať vyrážky, začervenanie, opuchy či popáleniny. Dôležité je preto obmedziť pobyt na slnku a používať ochranné prostriedky aj v prípade pobytu mimo... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik