Ďuriš: Poľnohospodári, zabudnite na konpenzácie z EÚ
03 | 07 | 2023 I Eka Balašková

Marián Ďuriš (hnutie Republika) poukazuje na informáciu, že Brusel zablokoval stomiliónový balík kompenzácii pre poľnohospodárov, ktorým spôsobilo škody ukrajinské obilie. Podľa Ďuriša EÚ viní aj Slovensko – bránime vraj vývozu ukrajinského obilia.  

Ďuriš aj vysvetlil, aká je to suma a upozorňuje, že slovenskej zahraničnej politike aj v tejto oblasti chýba suverénny, vlastenecký prístup. EÚ pritom v máji predĺzila opatrenia, v rámci ktorých sa najbližší rok z Ukrajiny môžu dovážať mnohé poľnohospodárske produkty bez cla. Poľnohospodári z niekoľkých krajín východnej Európy sa ozvali priamo v Bruseli. Koridory solidarity podľa nich nefungujú a nekvalitné produkty ostávajú v EÚ.

Na vine je aj Slovensko

„Európska Komisia trvá na tom, že pred uvoľnením finančných prostriedkov „stále treba vyriešiť problémy“ a tvrdí, že na vine sú Poľsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Slovensko, ktoré bránia vývozu. Zvláštne. Pri posielaní prostriedkov do Kyjeva sa na prekážky nehľadí,“   konštatuje Ďuriš. Ten tvrdí, že proti presunu 330 miliónov na podporu je aj Ursula von der Leyenová.

Hlas odporcov ilegálnej migrácie zaznel z Malaciek (VIDEO)
Názov občianskeho združenia DIR-publikum vám možno veľa nepovie. Keď však počujete mená, ako Judita Laššáková, či Marek Ťapák, všetkým je jasné, pod akou hlavičkou sa konalo 1. júla 2023 stretnutie v Malackách. Jeho úlohou bolo upozorniť... Čítať ďalej
02 | 07 | 2023 | Eka Balašková

Čo sú to za peniaze?

„To je suma, ktorá bola ponúknutá s cieľom zabezpečiť, aby veľké štáty ako Španielsko, Taliansko a Francúzsko neblokovali kompenzačný balík pre päť stredoeurópskych štátov,“  vysvetlil Ďuriš, ktorému sa nepáči prístup veľkých štátov k potravinárom v zmieňovaných krajinách. Pripomína, že keď sa hovorilo o holandskom vyvlastňovaní pôdy, z Bruselu znelo ticho.

Chýba efektivita

Podľa Ďuriša je to dôkaz potreby vlasteneckých zástupcov Slovenska v zahraničí. Ľudia podľa neho potrebujú vedieť, kam idú peniaze.

„Aby sme dostali a efektívne využili čo najviac fondov na zveľaďovanie vlastných kapacít. To dokážu presadiť iba vlastenci, ktorí vedia odkiaľ pochádzajú a kde sa vrátia,“    uzatvára Ďuriš.

EP "nesklamal": Obilie z Ukrajiny bude bez cla dovážať naďalej
Europoslanci podľa očakávania o rok predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou. Veľkou prevahou hlasov schválili ďalšie pozastavenie dovozných ciel na ukrajinský vývoz poľnohospodárskych produktov. Chcú tak pomôcť krajine napadnutej Ruskom,... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Eka Balaskova

Májové hlasovanie o opatreniach

Poslanci začiatkom mája predĺžili opatrenia na podporu obchodu s Ukrajinou a ďalšie pozastavenie ciel schválili veľkou prevahou. Na rozdiel od doterajších opatrení, predĺženie sa bude týkať potravín, vrátanie ovocia a zeleniny. Niektorí europoslanci aj z V4-ky sa pripojili k hlasovaniu za predĺženie, kým slovenská europoslankyňa už dávnejšie avizovala, že bude hlasovať proti. Najbližšie budú poslanci EP rokovať o tom, aby sa ukrajinské produkty dostali skôr do krajín tretieho sveta a nie aby ostávali v EÚ.

Protestovali aj v Bruseli

Slovenskí pôdohospodári koncom mája spoločne s kolegami z iných krajín protestovali priamo v Bruseli.

„Koridory solidarity, ktoré vznikli, aby mohla Ukrajina vyvážať obilie do tretích krajín, nefungujú. Navyše kompenzácie, ktoré sľúbila Európska komisia poľnohospodárom z najviac zasiahnutých krajín, sú nedostatočné,“   píše sa v tlačovej správe SPPK.

Nepomohlo, clá zavedené neboli

Poľnohospodári z niekoľkých krajín v Bruseli chceli dosiahnuť aj zavedenie ciel minimálne na problematické potraviny a potravinárske výrobky.

„Dovozné clá na ukrajinské komodity môžu byť následne zrušené až po vstupe Ukrajiny do EÚ a splnení všetkých prísnych noriem a požiadaviek, ktoré prináša Spoločná poľnohospodárska politika, na základe ktorej sa dnes riadia aj slovenskí poľnohospodári,“    povedal výkonný podpredseda SPPK Andrej Gajdoš - vedúci slovenskej delegácie na proteste v Bruseli.

Europoslankyňa: Nebuďme potravinovým smetiskom sveta (VIDEO)
Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) sa dlhodobo zaoberá pôdohospodárstvom. K tomu patrí aj potravinová bezpečnosť jednotlivých krajín. Keďže ona zastupuje Slovensko je len prirodzené, že dôraz kladie práve na túto krajinu. Roth... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik