Zelenského plán
02 | 07 | 2023 I Ivan Brožík

Riaditeľ americkej spravodajskej služby CIA William Burns sa v júni v Kyjeve diskrétne zišiel s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten mu načrtol ukrajinský plán dostať do konca roka delostrelectvo na dostrel Krymu. Až potom chce Kyjev s Rusmi začať rokovať o prímerí. So správou prišiel denník The Washington Post. Cestu Burnsa do Kyjeva následne potvrdili ďalšie americké médiá. Informuje web novinky.cz.

"Ukrajinskí činitelia dali Burnsovi najavo, že počítajú s tým, že sa im do jesene podarí oslobodiť podstatné časti územia okupovaného Ruskom, preniknúť ďalej na východ Ukrajiny, presunúť delostrelectvo do blízkosti okupovaného Krymu a potom začať vyjednávanie s Moskvou," napísal Washington Post .

Lenže, už je leto a nič...

Citovaný denník si však kladie otázku, či je takto smelý plán reálny vzhľadom na doterajší vývoj konfliktu a priebehu dlho očakávanej protiofenzívy. Tá bola pôvodne avizovaná ako jarná, už je leto a Ukrajinci sa pohli rádovo o niekoľko dedín.

Západ, ktorý Ukrajinu masívne podporuje, upozorňuje, že postup je pomalý. Ukrajinskí predstavitelia zase strácajú nervy pri neustálom opakovaní, že nejde o predplatenú vojnovú show, ale o krvavý vojnový konflikt, v ktorom umierajú ľudia. Upozorňujú tiež, že bez poriadnej podpory letectva sa postup realizuje len ťažko.

Ako inak

Šéf CIA však Zelenského a predstaviteľa jeho bezpečnostných zložiek uistil, že americká podpora trvá a pokračovať bude aj poskytovanie spravodajských informácií Spojenými štátmi.

Burnsova cesta na Ukrajinu sa odohrala tesne pred krátkou vzburou súkromnej Wagnerovej vojenskej spoločnosti proti ruskému armádnemu veleniu. Šéf CIA po ukončení rebélie hovoril so svojím ruským náprotivkom, šéfom rozviedky SVR Sergejom Naryškinom, aby ho uistil o tom, že Spojené štáty so vzburou nemali nič spoločné. To verejne zdôraznil aj americký prezident Joe Biden.

Volodymyrov sen (VIDEO)
Zelenskyj: Keď ukrajinskí piloti prejdú na F-16, Rusko nebude mať na oblohe žiadnu šancu. Keď budú ukrajinskí piloti lietať na viacúčelových stíhačkách F-16, agresorský štát Rusko nebude mať na ukrajinskom nebi šancu. Vyhlásil ukrajinský prezident... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme