Výzva HLASu ministrovi zdravotníctva
02 | 07 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzýva ministra zdravotníctva Michala Palkoviča, aby sa zaoberal situáciou s výpoveďami stoviek pediatrov z ambulantných pohotovostných služieb. Volá tiež po vyriešení chýbajúceho zmluvného vzťahu medzi Detskou fakultnou nemocnicou Košice a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou . Na tlačovej konferencii to podľa TA SR uviedla podpredsedníčka Hlasu-SD Zuzana Dolinková.

Výpovede stoviek pediatrov z APS nie sú podľa nej prekvapením. "Pediatri na tento problém upozorňovali dlhodobo, fakt je, že viac ako polovica pediatrov už dnes je v dôchodkovom veku. Ministerstvo zdravotníctva akoby nechcelo tento problém riešiť," povedala s tým, že zatiaľ lekárom plynú výpovedné lehoty.

Upozornila na to, že ak rezort zdravotníctva nezačne otvorene s pediatrami diskutovať a hľadať kompromisné riešenia, tak ďalším krokom môže byť ich odchod aj z detských ambulancií. "Toto musí riešiť vláda SR, takéto veci nemajú riešiť poslanci," povedal šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Pediatri poukázali na to, že návrhy na zmenu fungovania pohotovostí v parlamente nenašli podporu. Rezort zdravotníctva deklaroval, že je v prípade dohody pripravený legislatívu opätovne predložiť do parlamentu.

V súvislosti s chýbajúcim zmluvným vzťahom medzi VšZP a DFN Košice považuje Dolinková za nepochopiteľné, že rezort zdravotníctva ako jediný akcionár poisťovne nedokáže zabezpečiť dohodu. Vyzvala preto ministra, "aby konal a aby zabezpečil dostupnú zdravotnú starostlivosť pre detských pacientov".

VšZP v piatok (30. 6.) informovala o tom, že nemocnica zatiaľ nereagovala na ponuku zvýšenia platieb. Zdôraznila, že aj v prípade nezmluvného vzťahu budú mať poistenci zabezpečenú zdravotnú starostlivosť.

Pellegrini sa na sobotnej tlačovej konferencii dotkol aj témy rozmrazenia minimálnych dôchodkov a mimoriadneho zvýšenia dôchodkov vyplácaných Sociálnou poisťovňou od 1. júla. "Je to pomoc, aby seniori aj vďaka tomuto mimoriadnemu zvýšeniu dokázali dôstojne prežiť túto zložitú situáciu," povedal.

Ďalej šéf Hlasu-SD zopakoval, že v strane majú ambíciu do budúcoročných prezidentských volieb postaviť vlastného kandidáta alebo podporiť takého kandidáta, ktorý by spĺňal sociálno-demokratické hodnoty.

Správa TA SR

Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice napriek výraznému zvýšeniu platieb nebola ochotná dospieť k dohode. Tvrdí to štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v reakcii na sobotňajší (1. 7.) brífing nemocnice, ktorá deklarovala otvorenosť rokovaniam. Nemocnica aktuálne poskytuje poistencom VšZP iba neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

Bekmatov odkazuje Letanovskej! (VIDEO)
Andrea Letanovská do mňa kope, ja ju pozývam do divadla, hovorí vo videu na sociálnej sieti Artur Bekmatov (SMER - SSD). "Včera sa mi potvrdilo, že mať v politike vlastný názor sa neodpúšťa. Pani Letanovská ma dosť nevyberavo napadla a musím sa... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme