Komárňanské katamarány už sú na ceste na Balaton (GALÉRIA)
30 | 06 | 2023 I Eka Balaskova

Lodná dovolenka nie je v našich končinách veľmi štandardná forma trávenia voľných dní, no ak sa chystáte na Balaton, už o pár mesiacov sa tam objavia novinky vyrobené na Slovensku, v komárňanských lodeniciach. Tie budú slúžiť nie len turistom, ale aj ako hromadná doprava medzi brehmi jazera.

Lodná doprava na Balatone sa po dlhých desaťročiach modernizuje a dva katamarány s dvoma kompami nebudú slúžiť len turistom, ale aj ako hromadná doprava spájajúca jednotlivé oblasti na brehoch Balatonu. Plavidlá na ceste cez kanál Sió sú demontované a aktuálne sú niektoré ich súčasti už v Siófoku (mesto v Maďarsku).

Balaton sa modernizuje

Dve kompy a dva katamarány vyrobené spoločnosťou SAM Shipbuilding and Machinery v Komárne sú podľa informácií TASR súčasťou prvej fázy modernizácie lodnej spoločnosti zabezpečujúcej dopravu na jazere Balaton, ktoré je tradičnou dovolenkovou „destináciou“ aj mnohých Slovákov. Spoločnosť Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) mieni ukončiť kompletnú modernizáciu do roku 2030.

Priemerný vek trajektov, ktoré brázdia balatonskú hladinu je 50-60 rokov, modernizáciu preto privítajú nie len turisti.

Taraba v Zákamennom: Toto je naozaj nedôstojné (VIDEO)
Ešte koncom mája médiami prebehla informácia, že detskú pohotovosť v Námestove chcú zrušiť. Tomáš Taraba (SNS/Život-NS) preto vycestoval do Zákamenného - tretej najväčšej obce na Slovensku, aby upozornil, že Orava bude potrebovať pomoc nie len s... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Miestna doprava

"Moderné lode sú významné nielen z turistického hľadiska, ale dôležitú úlohu budú mať aj v miestnej doprave. Obyvatelia miest okolo jazera budú môcť ľahšie cestovať medzi dvoma brehmi,"uviedla BAHART, ktorá na plavidlá získala štátnu dotáciu 15,47 milióna eur (5,7 miliardy forintov). Trajekty merajú 45 metrov a katamarány 35 metrov.

Prečo nie už toto leto?

Lode sa na Balaton dostanú z Komárna cez vodný kanál Sió vďaka sústave vlečných a tlačných plavidiel, no aby sa tam dostali, musia byť demontované. Ich montáž priamo na jazere potrvá niekoľko mesiacov, uzatvára TASR.

Sú „na ceste

„Konvoj prevážajúci 2 nové katamarány a 2 nové trajekty BAHART sa momentálne pohybuje po 121 km úseku kanála Sió. V prvej polovici cesty prešli lesom Gemenci a v druhej polovici preplávali kanálom obcami pozdĺž Sió, aby napokon dorazili k plavebnej komore Siófok-Kiliti. V utorok dorazili do Simontornya, zatiaľ čo v nedeľu do Siófoku dorazil čln s nadstavbami,“ informuje facebooková stránka BAHART.

Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Facebook / BAHART
Balaton
Balaton
Facebook / Eva C. Molnárová
Lode budú spájať brehy jazera ako hromadná doprava
Lode budú spájať brehy jazera ako hromadná doprava
Google maps
Balaton
Lode budú spájať brehy jazera ako hromadná doprava

Pátranie zo všetkých síl v Košiciach - po spopolnenom nebožtíkovi
Pohotovostný pátrací tím Košice (PPT KE) pomohol už pri hľadaní mnohých nezvestných ľudí a tak sa na neho obrátili súrodenci Ladislava H. Vedúci tímu pripravil pátraciu akciu, aby neskôr spoločne zistili otrasnú skutočnosť. Veliteľ PPT KE popisuje... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik