ERIK KALIŇÁK: Pokiaľ budeme míňať milióny na LIBERÁLNU PROPAGANDU, bežní ľudia z toho nebudú mať NIČ!
30 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Partia okolo OĽANO sa tu niekoľko rokov pokúša ohýbať Ústavu SR, zákony a právny štát ako taký. Podobné praktiky musia čo najskôr skončiť, hovorí v exkluzívnom rozhovore pre Hlavný denník podpredseda Smeru-SD Erik Kaliňák.

HD: Čo si myslíte o priznaní sa predsedu parlamentu Borisa Kollára k fyzickému násiliu voči bývalej partnerke? Nezaradení poslanci okolo Eduarda Hegera dokonca vyzbierali podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady o odvolávaní Kollára. Vy nie ste poslancom, avšak, keď si predstavíte, že by ste ním boli, hlasovali by ste za odvolanie Kollára?

Erik Kaliňák: Strana Smer-SSD bola v roku 2020 v skutočnosti prvá, ktorá ústami R. Fica upozornila, že čo je B. Kollár za človeka a prečo by nemal byť predsedom parlamentu. Dnes máme tri mesiace do volieb, parlament nečaká už žiadna riadna schôdza a úloha B. Kollára ako druhého najvyššieho ústavného činiteľa sa v podstate skončila. Naša strana ho vyzvala na odstúpenie. Aktivitu poslancov okolo E. Hegera však vnímame ako marketingovú predvolebnú kampaň na účet štátu. Ak chceli poslanci bývalej vládnej koalície moralizovať, mali moralizovať v roku 2020, kedy mohli Kollárovi reálne odobrať veľkú časť budúcej moci. Informácií o jeho minulosti mali predsa dostatok. Vtedy však bolo pre nich dôležitejšie dostať sa k moci a boli ochotní si odpustiť všetko. 

HD: Patríte k vedeniu organizácie Mladí sociálni demokrati, ktorá sa priamo hlási k tomu, že je partnerskou organizáciou strany Smer-SSD. Zároveň sa hlásite sa k odkazu Alexandra Dubčeka, antifašistickej tradícii Slovenska, k sociálnym a demokratickým ideálom a k tézam pokroku v spoločensko-vednej oblasti, ktorý je odlišný od liberálneho progresivizmu. Myslíte si, že je tu potenciál na to, aby sa práve pre takéto hodnoty nadchol veľký počet mladých Slovákov a Sloveniek? Keď sa pozriete na rôzne prieskumy verejnej mienky medzi mladými, nemáte podobne ako ja pocit, že veľká časť mladých ľudí bola už získaná pre progresívnu ideológiu? Je možné, aby sa aj dnešní mladí progresívci stali neskôr stúpencami podobných hodnôt ako sú tie, ku ktorým sa hlási strana Smer-SSD či Mladí sociálni demokrati?

Erik Kaliňák: Je dôležité, aby mladí ľudia vedeli, že aj napriek mediálnemu tlaku majú na výber. Máme za sebou, ale aj pred sebou, veľa terénnej práce a rozhovorov s ľuďmi. Sme presvedčení, že veľká časť mladých ľudí nerozmýšľa tak, ako rozmýšľajú strany Progresívne Slovensko a SaS, alebo prezidentka Zuzana Čaputová. Mladým neponúkame LGBTQIA+ propagandu, alebo desiatky rodov, ale riešenie problémov s hypotékami, vysokými cenami, alebo v oblasti vzdelávania a trhu práce. Máme za to, že väčšina mladých ľudí vie, že toto sú v skutočnosti oveľa podstatnejšie témy. O súčasnú a budúcu podporu organizácie MSD, alebo spolupráce MSD so Smerom sa teda neobávame. Koniec koncov, MSD je najväčšou a najvýraznejšou mládežníckou organizáciou svojho druhu na Slovensku.

HD: Ako sa Mladí sociálni demokrati zapoja do predvolebnej kampane? Patrí Smer-SSD podľa Vás k stranám s dostatočným zastúpením mladých ľudí na svojej kandidátke do parlamentných volieb?

Erik Kaliňák: Sme si vedomí, že dnešné médiá hlavného prúdu nechcú počuť, ani písať o tom, že v Smere prebieha veľmi prirodzená generačná obmena. Na kandidátke uvidia občania naozaj veľké množstvo mladých mien a to v celkom výraznom zastúpení aj na zvoliteľných miestach. Poslanecký klub strany teda v budúcnosti získa nový náboj. Nejedná sa však o žiadnych nováčikov, ale väčšinou o ľudí, ktorí v MSD a v strane pôsobia už dlhé roky a voči väčšine z nich majú starší kolegovia patričnú dôveru. Vzhľadom na naše aktivity v posledných rokoch môžem s čistým svedomím skonštatovať, že viacerí mladí politici a političky sú veľmi obľúbení aj medzi našimi voličmi. Členovia MSD sa do volieb teda zapoja aj ako politici, aj ako členovia jednotlivých kampaňových tímov alebo volebných komisií.

Slovensko už raz konečne musí byť sebavedomé
Slovensko si musí vyberať svoju cestu sebavedomo. Zachovať jadrovú energiu, prepojiť školstvo s potrebami štátu a neohrozovať sociálne istoty cez zelené politiky. Tvrdí na sieti Igor Melicher z Mladých socioálnych demokratov. "Slovensko nie je... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

HD: Zuzana Čaputová nedávno ohlásila, že už nebude viac kandidovať na funkciu prezidentky SR. Ako vnímate tento jej krok a akou bola z Vášho pohľadu Zuzana Čaputová prezidentkou?

Erik Kaliňák: Pani prezidentka Čaputová sa bohužiaľ nikdy nezastala občanov v momentoch, kedy to najviac potrebovali. Jej rozhodnutie rešpektujem a do ďalšieho života jej ľudsky želám všetko dobré. Nič to však nemení na tom, že bola podľa názoru veľkej časti spoločnosti najhoršou prezidentkou v samostatnej histórii Slovenska. A pravdepodobne si sama uvedomila, že nemá veľké šance na znovuzvolenie. Verím, že sa Slovensko poučilo z týchto experimentov s no-name osobnosťami z ničoho nič pretláčaných mimovládkami a médiámi a v budúcnosti do prezidentského paláca pošle skúsenejšiu, slobodnejšiu a odbornejšiu osobu.

HD: Ústavný súd SR rozhodol, že paragraf 363 Trestného poriadku je v súlade s Ústavou SR. Bude to znamenať, že sa aspoň trochu zmierni „poľovačka“ časti politikov a médií proti generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi? Ako vnímate tvrdenia o tom, že generálny prokurátor údajne paragraf nadužíval?

Erik Kaliňák: Už z prvých reakcií bolo zrejmé, že „poľovačka“ na Maroša Žilinku sa nekončí. Ústavný súd SR však svojim rozhodnutím pristihol viacerých politikov bývalej vládnej koalície a prezidentku SR Čaputovú pri klamstvách. Partia okolo OĽANO sa tu niekoľko rokov pokúša ohýbať Ústavu SR, zákony a právny štát ako taký. Podobné praktiky musia čo najskôr skončiť, lebo v opačnom prípade budú aj naďalej na Slovensku ohrozované základné princípy demokracie, ľudských práv, slobody, či spravodlivosti. Klamstvami sú aj reči o nadužívaní paragrafu 363. Stačí si pozrieť zverejnené čísla o počte použití a každý kto vie počítať, okamžite zistí, že jeho predchodcovia tento paragraf využívali viac ako on.

HD: Vo svojich posledných príspevkoch na Facebooku sa vyjadrujete k téme progresívnych, resp. liberálnych mimovládok. Ako by podľa Vás mala byť nastavená legislatíva v súvislosti s mimovládkami – pochopiteľne mám na mysli predovšetkým tie mimovládky, ktoré mienia robiť politiku a nielen čisto občianske aktivity?

Erik Kaliňák: Mimovládne organizácie sa na Slovensku rozhodli ovplyvňovať štát a politiku bez toho, aby ich predstavitelia prešli sitom volieb, v ktorých by získali podporu, dôveru a hlavne mandát od občanov. Pravicové a liberálne vlády v posledných rokoch naplnili predstaviteľmi mimovládnych organizácií štátny aparát s argumentom, že sa jedná o odborníkov. Na chod štátu a na spoločnosť teda začali mať priamy vplyv aj ľudia, ktorí sú alebo boli dlhé roky platení z rozpočtov iných štátov, napríklad zo štátneho rozpočtu USA.

Ľudia musia mať presné informácie o tom, kto sa s nimi rozpráva, keď sa im prihovára nejaká mimovládna organizácia. Je teda veľmi podstatné, aby mimovládne organizácie boli v otázkach svojho financovania transparentné a aby si mohol každý spraviť názor na to, koho záujmy zastupujú. Zároveň by malo platiť, že Slovensko bude finančne podporovať len tie organizácie, ktoré preukázateľne pozitívne prispievajú k chodu spoločnosti a nemajú nič spoločné s politikou štátu. Pokiaľ budeme míňať na Slovensku milióny napríklad na LGBTI propagandu, alebo iné typy liberálnej a progresívnej propagandy, bežní ľudia z toho nebudú mať absolútne nič. Toto už musí skončiť.

HD: Na záver jedna možno osobnejšia otázka na odľahčenie – vnímate ako svoju výhodu, alebo skôr ako nevýhodu, že ste synovcom Roberta Kaliňáka?

Erik Kaliňák: Na toto nedokážem úplne odpovedať. Faktom je, že keď som účastný stretnutí s ľuďmi, kde je aj Robert Kaliňák, vidím, aký obrovský rešpekt voči nemu majú jeho bývalí kolegovia a policajti s hasičmi. Na rozdiel od novinárov presne vedia, čo pre nich urobil a sú mu nesmierne vďační za jeho ministerskú prácu. Môžem len v kútiku duše dúfať, že raz možno za 20 rokov budú aj na mňa tak ľudia reagovať, lebo budem vedieť, že som ako politik nezlyhal.

Robert Kaliňák: Prezidentka namiesto demokracie chráni zločincov (VIDEO)
Na nedávne vyjadrenie prezidentky o tom, že zvažuje podať disciplinárny podnet na generálneho prokurátora v súvislosti s paragrafom 363 reaguje Robert Kaliňák (Smer-SSD). V Sobotných dialógoch na RTVS prezidentka nevylúčila podanie... Čítať ďalej
30 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik