ORBÁN: Bojujem za MAĎARSKO!
29 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre denník Bild ostro kritizoval kompromis Európskej únie v oblasti azylu. Považuje ho za motivačný faktor a odkaz pašerákom v zmysle: „Pokračujte. Dostanete sa sem, rozdáme si vás. Len príďte.“

Píše o tom portál Junge Freiheit.

Obrana schengenského priestoru

Maďarský líder presadzuje odlišnú politiku ohľadne žiadostí o azyl pre EÚ. Podľa Orbána, pokiaľ chce niekto vstúpiť na územie EÚ, musí najprv existovať postup. „A kto chce prísť, musí počkať vonka,“ vyjadril sa Orbán. Vyslovil sa taktiež za rešpektovanie dobrovoľných rozhodnutí štátov.

Orbán v rozhovore dostal aj otázku, či jeho krajina zaplatí pokuty za neprijímanie prerozdelených migrantov. Maďarský premiér na to odpovedal, že nie. Pripomenul, že Maďarsko míňa viac ako dve miliardy eur na obranu schengenského priestoru pred nelegálnymi prisťahovalcami, pričom Brusel za to nezaplatil „ani halier“.

Nemecku Orbán v rozhovore odkázal: „Ste hrdí na to, že ste sa stali krajinou nováčikov. To je vaše rozhodnutie.“ Orbán sa vyjadril, že jeho úlohou nie je presviedčať Nemcov o svojich názoroch, rovnako tak by sa však podľa neho nemali Nemci vmiešavať do maďarských záležitostí.

Orbán Viktor vo veľkom rozhovore pre nemecký Bild odkázal Ukrajincom
Ak Američania chcú mier, bude mier, Ukrajina síce nie je suverénna, ale je hrdá krajina. Prigožinov prevrat je podľa premiéra Viktora Orbána bezvýznamný. Premiér Maďarska poskytol rozhovor pre nemecký Bild. V prvej časti rozhovoru sa premiéra... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

"Bojujem za Maďarsko"

Orbán poskytol rozhovor aj denníku Die Welt. Reagoval tu aj na tvrdenia, ktoré jeho osobu spájajú s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. „Bojujem za Maďarsko. Nezaujíma ma Putin. Rusko ma nezaujíma. To, čo robím, je dobré pre Maďarsko,“ uviedol.

Maďarský premiér vyjadril skepticizmus ohľadne schopnosti Ukrajiny vyhrať vojnu vojensky a predpovedal, že Kyjevu dojdú vojaci rýchlejšie než Moskve. Podľa jeho slov majú Ukrajinci právo rozhodovať o svojej budúcnosti a o tom, či pôjdu do vojny alebo nie. „Je tiež naším právom dávať zbrane a peniaze alebo nie. Chceme mier."

Budapešť preto nedáva peniaze a zbrane nikomu, ani Ukrajincom, ale požaduje rokovania. Podľa Orbána chce Maďarsko taktiež zaviazať Spojené štáty k reaktivácii diplomacie so všetkými stranami. Ďalší priebeh vojny by bol „v rukách Američanov“, uviedol Orbán.

NATO, Ukrajina a prekvapenie. Alebo ani nie?
Kallasová sľúbila „prekvapenie“ z členstva Ukrajiny v NATO. Estónska premiérka Kaja Kallasová prisľúbila na júlovom summite prekvapenie v súvislosti s členstvom Ukrajiny v NATO. Povedala, čo nemala? Estónska premiérka v Bruseli, na spoločnej... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme