NEPOKOJE vo Francúzsku: Horeli autá aj obchody!
29 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Francúzsko zachvátili nepokoje a výtržnosti. Vyvolané boli úmrtím mladíka severoafrického pôvodu, ktorého zastrelil policajt potom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní auta.

Policajt strieľal na tínedžera

V rámci aktuálnych nepokojov vo Francúzsku horeli autá aj budovy – napríklad aj budova radnice. Potýčky mezi protestujúcimi a políciou a odohrali aj v Toulouse či Lille.

17-ročný mladík Nael M. bol zastavený dvojicou policajtov pri riadení auta. Polícia pôvodne tvrdila, že tínedžer sa pokúsil jedného z policajtov prejsť. Túto verziu však vyvrátilo video, ktoré začalo kolovať na internete. Na záberoch je vidno oboch policajtov pri stojacom aute. Jeden z mužov zákona na vodiča mieril pištoľou, pričom je počuť ako hovorí: „Dostaneš guľku do hlavy.“ Následne sa auto rozbehlo a jeden z policajtov naň z bezprostrednej blízkosti vystrelil. Vozidlo o pár metrov ďalej havarovalo a vodič krátko nato zomrel.

Informoval o tom portál ParlamentníListy.cz.

Policajt, ktorý na mladíka vystrelil, bol zadržaný a je obvinený z vraždy.

Znásilnenie, o ktorom sa nemalo písať
Veľké a znepokojivé nejasnosti vzbudzuje "prípad brutálneho znásilnenia ženy na pražskej Letnej. Prípad sa odohral už v noci na sobotu 17. júna, polícia napriek tomu najprv verejne po podozrivom černochovi nepátrala a prípadných svedkov začala... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Chceli oslobodiť väzňov

Francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin vo štvrtok (29. 6.) ráno uviedol, že polícia v súvislosti s nepokojmi zadržala 150 ľudí. Le Monde informoval, že demonštranti sa pokúsili oslobodiť väzňov umiestnených v zariadení na juhu Paríža. Francúzske úrady vyzvali na pokoj a na rizikové miesta poslali policajné posily, píše portál iDnes.cz.

Vo Viry-Châtillon na južnom predmestí Paríža skupina ľudí zapálila autobus, pričom však predtým dovolila cestujúcim vystúpiť. V Clamarte zase horela električka. V Nanterre horeli prevrátené autá a násilníci na policajtov hádzali delobuchy a dlažobné kocky, načo polícia reagovala použitím slzného plynu a gumových projektilov.

Aj v Seine-Saint-Denis horeli autá a obchody, došlo tu aj k rabovaniu. Skupinky výtržníkov napadli policajné riaditeľstvo a poškodili radnicu.

Pokiaľ ide o incident, ktorý nepokoje a výtržnosti spustil, francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že situácia, keď policajt strieľal na mladíka, je „neospravedlniteľná“.

Agentúra Reuters informovala, že tento rok sa vyskytli už tri prípady streľby so smrteľnými následkami pri policajných dopravných kontrolách. Vlani pritom vo Francúzsku bolo až 13 takýchto prípadov. Väčšina takýchto obetí po roku 2017 boli černosi alebo ľudia arabského pôvodu.

Migranti terorizujú už aj Rusov
Dav migrantov zorganizoval masovú bitku v Novej Moskve. Asi dvadsať "návštevníkov" zo Strednej Ázie usporiadalo hromadnú bitku v dedine Kokoshkino v Novej Moskve. Oznámil to tamojší orgán činný v trestnom konaní. Informoval web... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme