Nabrúsený Kiska: Obhajoval sa, "LEBOFICO"
29 | 06 | 2023 I Eka Balašková / TASR

Exprezident Andrej Kiska, ktorý sa kedysi o Slovensku vyjadroval, ako o mafiánskom štáte, sa dnes postavil pred súd. Ak by ste očakávali niekoho, kto svoje konanie ľutuje, vyvedie vás z toho sám Kiska – pred pojednávaním vytiahol „argument“, že súdený by mal byť Fico a ďalší.

 Ešte pred pojednávaním, ktoré začalo vo štvrtok na Okresnom súde Poprad sa Andrej Kiska vyjadril v zmysle, že všetko dianie má na svedomí Fico, kvôli tomu, že ho nevymenoval za ústavného sudcu. Na súde, ktorý potrvá minimálne dva dni Kiska opakovane vyhlásil, že v kauze KTAG je nevinný. Kiskov spis má cez 6-tisíc strán a vypočutých majú byť desiatky svedkov.

Má prvenstvo

Na Okresnom súde v Poprade sa vo štvrtok začalo súdne pojednávanie s bývalým slovenským prezidentom Andrejom Kiskom v kauze jeho firmy KTAG. Bývalý prezident ešte predtým pre médiá uviedol, že ide o politický proces a vinu poprel. Spolu s ním sa pred súd postavil aj konateľ firmy Eduard K., uvádza TASR.

„Ešte nikdy v histórii slovenského a českého súdnictva nebol súdený človek za to, že do nákladov spoločnosti zaúčtoval reálnu činnosť a daňový úrad s týmto účtovaním nesúhlasil,“uviedol Kiska ešte pred pojednávaním.

Hlina: Fuj, neskutočná hanba, kam sme sa to dopracovali
"Ide do tuhého," myslí si Alojz Hlina, kandidát za SaS. V príspevku na sociálnej sieti sa vracia k predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina), ktorý podľa neho ide so svojím životným príbehom do pléna parlamentu. Pýtal sa svojich detí,... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ficova pomsta

Kiska podľa TASR víta, že bude môcť na súde popísať, ako sa veci udiali, a verí, že zvíťazí spravodlivosť. Tvrdí, že bol osem rokov vyšetrovaný, pretože bol prezidentom SR a nechcel sa podriadiť mafii. Podľa jeho slov by pred súdom mali stáť bývalý premiér Robert Fico, exminister vnútra Robert Kaliňák a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Myslí si, že keby Fica vymenoval za predsedu Ústavného súdu SR, k žiadnej kauze by nedošlo.

„Pokúšali sa ma vydierať a sľubovali zastavenie vyšetrovania. Stačilo jedno – vymenovať Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu SR. Ponuka bola jasná: „Vymenuj ma a všetko sa uhladí“. Vítam, že dnes na súde budem môcť presne popísať, čo a ako sa udialo, a verím, že súd vynesie spravodlivý rozsudok,"    uviedol podľa Nového času exprezident.

Neštandardné výmeny

Kiska podľa TASR upozornil aj na výpovede viacerých aktérov známych súdnych káuz. Prokurátor vymenil dvoch vyšetrovateľov, ktorí voči nemu odmietli vzniesť obvinenia, čo Kiska považuje za neštandardné.  Prokurátor podľa neho vo svojej žalobe nespochybnil reálne zrealizované náklady, výnosy z prednáškových aktivít ani účtovníctvo, či vzťah spoločnosti s daňovým úradom.

"Jediné, čo spochybnil, že je možné použiť politickú kampaň na zlepšenie značky môjho mena," objasnil Kiska. Deklaruje, že daňové priznanie opravili a štát neprišiel o žiadne peniaze. Na súde vyhlásil, že je nevinný.

Exprezident sa postavil pred súd
Vo štvrtok (29.6.) sa na Okresnom súde v Poprade malo začať hlavné súdne pojednávanie so zakladateľom strany Za ľudí a niekdajším prezidentom SR Andrejom Kiskom. Súd sa týka kauzy spoločnosti KTAG. Súd má pokračovať v rovnakom čase aj v... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Pokračovanie v piatok

Súd má vo štvrtok a v piatok (30. 6.) vypočuť obžalovaných a prečíta tiež desiatky svedeckých výpovedí a listinné dôkazy. Ďalšie hlavné pojednávanie sa bude konať v závislosti od prítomnosti oboch strán počas leta. Súd chce vypočuť šesť svedkov a tiež znalcov. Súdny spis má približne 6000 strán.

Kiska spolu s konateľom čelí obžalobe pre pokračovací zločin daňového podvodu. Kauza súvisí s podozreniami z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu spoločnosťou za jún a november 2013 a apríl 2014 v celkovej výške viac ako 155.000 eur, respektíve zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022, pripomína TASR.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni