POZOR! Látka používaná namiesto cukru je možno rakovinotvorná
30 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Populárne umelé sladidlo používané v tisíckach produktov po celom svete má byť podľa správ vyhlásené za možné riziko rakoviny pre ľudí. Diétna cola, žuvačky, džúsy, cukrovinky, ale aj množstvo ďalších produktov obsahujú aspartám, ktorý aktuálne podlieha výskumom. Niektoré štúdie nie len z nedávnej minulosti totiž hovoria o tom, že táto látka môže byť rakovinotvorná. „Verdikt“ sa však dozvieme v polovici júla.

O tejto možnosti hovorí niekoľko svetových organizácii, pričom výrobcovia a predajcovia potravín hovoria o "poplašnej správe". Noviny The Guardian informujú o niekoľkých výskumoch, ktoré v minulosti už prebehli a pripúšťajú, že aspartám skutočne je rakovinotvorná látka. Ako náhrada cukru sa pritom používa už viac, ako 40 rokov..

Sporný aspartám

Oddelenie Svetovej zdravotníckej organizácie pre výskum rakoviny, Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), vykonala kontrolu bezpečnosti aspartámu a správu zverejní budúci mesiac. Pripravuje sa označiť sladidlo ako „možno karcinogénne pre ľudí“, uviedla vo štvrtok agentúra Reuters. To by znamenalo, že existujú určité dôkazy spájajúce aspartám s rakovinou. IARC má dve vážnejšie kategórie, „pravdepodobne karcinogénne pre ľudí“ a „karcinogénne pre ľudí“.

NEPOKOJE vo Francúzsku: Horeli autá aj obchody!
Francúzsko zachvátili nepokoje a výtržnosti. Vyvolané boli úmrtím mladíka severoafrického pôvodu, ktorého zastrelil policajt potom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní auta. Policajt strieľal na tínedžera V rámci aktuálnych nepokojov vo... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Obvinení z poplachu

IARC čelila kritike za to, že vyvolala poplach o látkach alebo situáciách, ktorým sa ťažko dá vyhnúť. Predtým zaradila prácu cez noc a konzumáciu červeného mäsa do svojej kategórie pravdepodobne spôsobujúcich rakovinu a používanie mobilných telefónov uvádzala ako potenciálne rakovinotvorné.

„Previerka bezpečnosti IARC bola vykonaná s cieľom posúdiť, či aspartám predstavuje alebo nepredstavuje potenciálne nebezpečenstvo, na základe všetkých zverejnených dôkazov,“ povedala Guardianu osoba oboznámená s touto záležitosťou. Neberie však do úvahy, koľko z produktu môže človek bezpečne skonzumovať.

Aspartám už skúmaný bol

Toto odporúčanie pochádza od samostatného výboru expertov WHO pre potravinárske prídavné látky, Spoločného výboru expertov FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky (Jecfa), ktorý tento rok tiež skúmal používanie aspartamu. Svoje zistenia má oznámiť v ten istý deň, keď IARC zverejní svoje rozhodnutie, 14. júla.

„IARC vyhodnotila potenciálny karcinogénny účinok aspartamu (identifikácia nebezpečenstva),“ potvrdil pre Guardian hovorca IARC.

„V nadväznosti na to spoločný výbor expertov FAO/WHO pre potravinárske prídavné látky aktualizuje svoje hodnotenie rizika aspartámu, vrátane preskúmania prijateľného denného príjmu a hodnotenia expozície aspartámu v strave. Výsledok oboch hodnotení bude sprístupnený spoločne 14. júla 2023.“

Ilustračné foto / Pixabay

Všestranné využitie

Aspartám sa vo veľkej miere používa od 80. rokov minulého storočia ako stolové sladidlo a vo výrobkoch, ako sú diétne šumivé nápoje, žuvačky, raňajkové cereálie a kvapky proti kašľu. Je povolené používať ho celosvetovo regulačné orgány, ktoré preskúmali všetky dostupné dôkazy, a hlavní výrobcovia potravín a nápojov už desaťročia obhajujú jeho používanie.

Špekulácie okolo vzbury neprestávajú
WSJ: Prigožin chcel zajať Šojgu a Gerasimova. Americký The Wall Street Journal uverejnil článok, v ktorom tvrdí, že Jevgenij Prigožin, ktorý sa pokúsil o vzburu s bojovníkmi Wagnerovcov, údajne plánoval zajať ruského ministra obrany Sergeja Šojgu... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Milan Laca

Vážne obavy potravinárov

„IARC nie je orgánom pre bezpečnosť potravín ,“ povedala Frances Hunt-Wood, generálna tajomníčka Medzinárodnej asociácie sladidiel. „Aspartám je jednou z najdôkladnejšie preskúmaných zložiek v histórii, pričom viac ako 90 agentúr pre bezpečnosť potravín na celom svete ho vyhlásilo za bezpečné, vrátane Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, ktorý doteraz vykonal najkomplexnejšie hodnotenie bezpečnosti aspartámu.“

Tak si vyber – cukrovka, či rakovina

„Tento krok by mohol zbytočne zavádzať spotrebiteľov, aby konzumovali viac cukru namiesto toho, aby si vybrali bezpečné možnosti bez alebo s nízkym obsahom cukru,“ obáva sa výkonná riaditeľka Medzinárodnej rady asociácií nápojov Kate Loatmanová.

Dôkazy už existujú

Štúdia vo Francúzsku, na ktorej sa vlani zúčastnilo približne 100 000 dospelých, naznačila, že tí, ktorí konzumovali väčšie množstvá umelých sladidiel vrátane aspartámu, mali o niečo vyššie riziko rakoviny. Štúdia z Ramazziniho inštitútu v Taliansku zo začiatku roku 2000 uviedla, že niektoré druhy rakoviny u myší a potkanov sú spojené s aspartámom.

IARC zozbierala 7 000 výskumných referencií o aspartame a zahrnula 1 300 štúdií do balíka materiálov hodnotených odborníkmi. "Skutočne musíme počkať a vidieť úplné hodnotenie IARC, kým budeme môcť urobiť nejaké pevné závery," povedal Oliver Jones, profesor chémie na RMIT University v Melbourne, Austrália. "Bez toho naozaj strieľame v tme."

Profesor Kevin McConway, emeritný profesor aplikovanej štatistiky na Open University, povedal, že označenie IARC, že môže byť karcinogénne, „neznamená, že látka za normálnych okolností skutočne predstavuje riziko pre ľudí“.

Zmení sa “bezpečný limit“?

„V roku 1981 stanovili prijateľný denný príjem aspartámu 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Konzumácia nad tento limit by si vyžadovala veľmi veľkú dennú spotrebu diétnej koly alebo podobných nápojov. 14. júla môže Jecfa zmeniť hodnotenie rizika, alebo nie,“ uzatvára The Guardian.

Zabudnutých 2000 slov
Zabudnuté výročie? Alebo aj dnes "závadný" obsah? Pardon, to tvrdili boľševici. Dnes to bude najskôr konšpirácia a dezinformácia. Dvetisíc slov (úplný názov: Dve tisíc slov, ktoré patria robotníkom, poľnohospodárom, úradníkom, umelcom a všetkým)... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik