EÚ sa vo veci Ukrajiny nezastaví pred ničím
30 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

EÚ zvažuje vyslanie vojenských misií na Ukrajinu - píše Financial Times, na ktorý sa odvoláva ukrajinský web strana.ua. Na Ukrajinu teda môžu byť v budúcnosti naozaj vyslané vojenské misie EÚ .

Informoval o tom denník Financial Times s odvolaním sa na svoje zdroje.

Vraj sa o tom diskutuje

Podľa webu sa o takejto norme diskutuje v rámci diskusie o budúcich zárukách bezpečnosti . Západ sa zaväzuje pokračovať vo financovaní dodávok zbraní Ukrajine prostredníctvom Európskeho mierového fondu.

"Sľubujú tiež rozšírenie iniciatívy EÚ na výcvik ukrajinského vojenského personálu a možnosť vojenskej misie EÚ na Ukrajine, ak budú na to vhodné podmienky a s takýmto krokom budú súhlasiť všetci členovia," uviedol zdroj.

Finálny dokument môže byť zverejnený po aktuálnom summite lídrov EÚ

Zdôrazňuje sa, že zatiaľ medzi Európanmi neexistuje konsenzus v tejto otázke. Podľa FT budú bezpečnostné záruky pre Ukrajinu formalizované ako bilaterálne dohody s Francúzskom, Nemeckom, Spojeným kráľovstvom a USA.

V marci maďarský premiér Viktor Orbán avizoval že Európska únia je blízko k diskusii o vyslaní mierových jednotiek na Ukrajinu .

Zelenskyj sa strčil hlbšie... zákonom prikázal na Ukrajine angličtinu
Volodymyr Zelenskyj predložil Najvyššej rade návrh zákona, ktorý navrhuje posilniť postavenie angličtiny ako „jedného z jazykov medzinárodnej komunikácie“ na Ukrajine. Informuje eadail.com Anglický jazyk majú používať podľa dokumentu štátni... Čítať ďalej
29 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik