Špekulácie okolo vzbury neprestávajú
29 | 06 | 2023 I Milan Laca

WSJ: Prigožin chcel zajať Šojgu a Gerasimova.

Americký The Wall Street Journal uverejnil článok, v ktorom tvrdí, že Jevgenij Prigožin, ktorý sa pokúsil o vzburu s bojovníkmi Wagnerovcov, údajne plánoval zajať ruského ministra obrany Sergeja Šojgu a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova.

Vedia svoje

Predstavitelia západnej rozviedky pre noviny vyhlásili, že ruská tajná služba FSB sa dozvedela o sprisahaní, čo prinútilo Prigožina urýchliť realizáciu jeho plánov. V dôsledku toho stratil moment prekvapenia a bol tiež nútený improvizovať, napísali noviny. 

USA: Vydajte nám Prigožina!
Ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že Spojené štáty chcú Prigožina. USA žiadajú o vydanie Prigožina, ak sa bude nachádzať v krajine, s ktorou majú dohodu. Vydajte nám ho! Spojené štáty sa budú usilovať o vydanie vodcu "Wagnerovcov" ... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Milan Laca

Bez dôkazov

Článok neposkytuje žiadne dôkazy o tejto verzii. Presné dátumy neuvádzajú. Prigožin začal svoj protest, ktorý nazval „pochod spravodlivosti“, večer 23. júna. V ten istý deň oznámil, že Šojgu a Gerasimov „utiekli“ z Rostova. Či boli naozaj v ten deň v Rostove na Done a kedy ich mal Prigožin v úmysle zajať, nie je presne známe.

Čo sa dialo

Ráno nasledujúceho dňa jednotky PMC „Wagner“ prevzali kontrolu nad budovou veliteľstva Južného vojenského okruhu. Bol tam námestník ministra obrany Junus-Bek Jevkurov, ktorý podľa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. uľahčoval rokovania medzi ním a Prigožinom. Podľa WSJ mali aj západné spravodajské agentúry vopred vedomosť o Prigožinových plánoch zo satelitných snímok a zachytených e-mailov. Verili, že povstanie má veľkú šancu na úspech, ak pôjde podľa plánu. Podľa západných spravodajských služieb, by niektorí velitelia pravidelných jednotiek mohli byť súčasťou sprisahania. Podľa novín, Prigožin mohol zdieľať svoje plány s generálom Sergejom Surovikinom. Nie je však známe, či Surovikin podporoval Prigožina, alebo naopak informácie postúpil tajnej službe FSB. Keď sa vzbura začala, generál ju verejne odsúdil. Odvtedy sa k udalostiam nevyjadruje, o jeho pobyte sa šíria rôzne fámy. Západní analytici stále skúmajú, do akej miery povstanie, aj keď neúspešné, narušilo moc prezidenta Vladimira Putina.

Dôvody

Prigožin v posledných mesiacoch ostro kritizoval ministra Šojgu a generála Gerasimova a obvinil ich z nekompetentného vedenia vojny proti Ukrajine. Ich odstúpenie bolo jednou z oficiálnych požiadaviek „Pochodu spravodlivosti“, pri ktorom kolóny PMC „Wagner“ obsadili Rostov na Done a takmer bez odporu prešli stovky kilometrov na ceste do Moskvy. Šojgu ani Gerasimov nekomentovali udalosti súvisiace s rebéliou. Gerasimov sa vôbec neukázal na verejnosti. Súčasní a bývalí americkí predstavitelia uviedli, že Prigožin by sa nevzbúril, keby neveril, že ostatní pri moci mu prídu na pomoc, napísali The New York Times.

MY NIE! USA s tým nič nemajú...
Biden povedal, že Spojené štáty a Západ ako celok neboli zapojené do pokusu o povstanie v Rusku. Kto už komu ale môže veriť? Americký prezident Joe Biden ubezpečuje, že kolektívny Západ nebol zapojený do pokusu o povstanie v Rusku. Radili... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme