Mnohí Slováci na dovolenky neodletia - všímajú si Česi
28 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Dovolenka stoviek Slovákov je v ohrození. Štát nestíha vydávať pasy v zákonom daných lehotách. Časť Slovákov žije v týchto dňoch v neistote a nevie, či sa im podarí odcestovať na plánovanú dovolenku. Slovensko má totiž problémy pri vydávaní nových cestovných dokladov. Niektorým už letenky prepadli. Všímajú si české novinky.cz.

Tisíce cestovných pasov, ktoré mali byť vydané do 30 dní, majitelia stále nemajú a niektorým už dokonca prepadli letenky. „Štát síce nedodržiava vlastné lehoty, ale poplatky ľuďom vracať nebude,“ konštatuje web.

Nie je to v poriadku, ale štát na to nič

Právnik Ivan Syrový zdôraznil, že v žiadnom prípade nie je v poriadku, ak štát nedodržiava vlastné stanovené lehoty. „My všetci musíme rešpektovať platné predpisy. Pokiaľ niečo sľúbim v určitej lehote a nedodržím ju, musím si byť vedomý, že sa za to budem zodpovedať,“ upozornil.

Totálny chaos

Server popísal situáciu Romana z Detvy, ktorého poslali do Bratislavy, aby sa spýtal na oneskorený pas. „Dozvedel sa, že kuriér mu medzitým pas doručil do Detvy. Odišiel domov, aj keď o niekoľko hodín odlietal na dovolenku opäť z hlavného mesta,“ uviedli tvnoviny.sk. Marián zase rieši, či kvôli oneskorenému vydaniu cestovného dokladu nastúpi dovolenku neskôr, alebo zmení destináciu.

Ministerstvo sľubuje zlepšenie

Slovenské ministerstvo vnútra priznalo, že má problém s čistopismi a predlžuje lehotu dodania na 60 dní. To ale pre mnohých zo žiadateľov nie je riešenie, pretože na dovolenku idú skôr. Okrem toho, ak ministerstvo prijíma žiadosti o vydanie dokladov do 30 dní, neinformuje o možnosti predĺženia ich dodania.

Veď načo je vám pas...

Rezort sa za vzniknutú situáciu ospravedlnil a upozornil, že na dovolenku v rámci Európskej únie aj niektorých ďalších krajín stačí občiansky preukaz.

Orbán Viktor vo veľkom rozhovore pre nemecký Bild odkázal Ukrajincom
Ak Američania chcú mier, bude mier, Ukrajina síce nie je suverénna, ale je hrdá krajina. Prigožinov prevrat je podľa premiéra Viktora Orbána bezvýznamný. Premiér Maďarska poskytol rozhovor pre nemecký Bild. V prvej časti rozhovoru sa premiéra... Čítať ďalej
28 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydenni