POMOC RODINÁM v priamom prenose! Zvýši sa poplatok za jasle aj stravné
27 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Bratislavské Staré Mesto zvýši od septembra poplatok za jasle. Mesačný poplatok sa zmení z doterajších 400 na 500 eur mesačne. Vyplýva to z nového všeobecne záväzného nariadenia (VZN) za poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach starostlivosti o deti do troch rokov, ktoré v utorok schválili miestni poslanci. Tento krok mestská časť odôvodňuje infláciou či nárastom cien energií.

"Päť rokov sme nezvyšovali a vstupy veľmi zdraželi. Dorovnávame sa k tomu, aby sme boli schopní túto službu poskytovať," uviedol starosta Starého Mesta Matej Vagač. Mestská časť podľa neho i tak dopláca na jedno dieťa okolo 170 eur, hovorí preto o "veľmi prosociálnej službe". Paušálny mesačný poplatok nebol menený od januára 2018.

Mestská časť ponecháva zľavu z mesačného paušálneho poplatku pre prijímateľa sociálnej služby s trvalým pobytom v mestskej časti, ako aj pre zamestnanca mestskej časti, znižuje ju však z pôvodnej sumy 100 na 70 eur. Vypúšťa sa zároveň tzv. udržiavací poplatok, teda možnosť zníženia poplatku v prípade neprítomnosti dieťaťa počas kalendárneho mesiaca pre nepriaznivý zdravotný stav.

Rovnako sa zvyšuje aj výška poplatku za stravovanie, a to z dvoch na 2,80 eura na deň na jedno dieťa. "Zvýšenie poplatku za stravu je odôvodnené neustálym zvyšovaním cien potravín a snahou aj naďalej poskytovať pestrú, zdravú a vyváženú stravu deťom v zariadení," konštatuje dôvodová správa materiálu.

Mestská časť prevádzkuje ako zriaďovateľ dvoje jaslí, a to na Čajkovského a Záhrebskej ulici.

POZOR! Búrky s krúpami môžu v utorok potrápiť najmä východ Slovenska
Búrky s krúpami môžu v utorok potrápiť najmä východ Slovenska. Najnižší stupeň výstrah je vydaný od 11.00 h pre celý Košický a Prešovský kraj, tiež pre niektoré okresy Banskobystrického kraja. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom... Čítať ďalej
27 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik