Pred návštevou pláže si preverte lieky, ktoré používate
26 | 06 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Užívanie niektorých liekov môže zvyšovať citlivosť pokožky na slnko či soláriá, čo môže spôsobovať vyrážky, začervenanie, opuchy či popáleniny. Dôležité je preto obmedziť pobyt na slnku a používať ochranné prostriedky aj v prípade pobytu mimo priameho slnka. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na to upozornil na sociálnej sieti. Informovala TA SR.

"Medzi lieky, ktoré spôsobujú takúto citlivosť, patria napríklad niektoré antibiotiká, retinoidy, antidepresíva, antiepileptiká, onkologické lieky, lieky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol, protizápalové lieky vrátane tých voľnopredajných, masti a krémy a rastlinné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného," ozrejmil ústav.

Poraďte sa, alebo si prečítajte príbalové letáky

Ústav varuje, že zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes. "Informácie o tom, či váš liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, si prečítate v písomnej informácii pre používateľa (príbalový leták), prípadne sa spýtajte vášho lekárnika," dodal ŠÚKL.

Mediálne utajené - nad Slovenskom hrozila zrážka dopravných lietadiel
Nad Slovenskom sa takmer zrazili dve dopravné lietadlá - informuje s časovým odstupom na sociálnej sieti Samuel Migaľ z HLASu-SD. "Nad východným Slovenskom v našom vzdušnom priestore sa začiatkom mája takmer zrazili dve dopravné lietadlá. Podľa... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme