Čína zvažuje silnejšiu podporu Putina
26 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Čínsky prezident Si Ťin-pching zvažuje podporu Putinovi po víkendovej vzbure V Rusku, to je nečakaný dôsledok nedávnych udalostí a pre ruského prezidenta mimoroadne priaznivý. Informuje The Guardian.

Čína tak nepriamo vystúpila z neutrality, ktorú v konflikte medzi Ukrajinou a Ruskom doteraz zastávala. Vladimír Putin tak môže zaznamenať obrovský strategický i ekonomický zisk. A to v podobe Číny, o ktorej "priateľstvo" nedávno usilovala celá séria návštev z Washingtonu v Pekingu. Dodajme, že očividne neúspešne.

Čínsky pragmatizmus

Aj podpora Moskvy zo strany Pekingu je založená na pragmatizme a ideológii, pričom najmocnejšieho spojenca Číny poškodili nedávne udalosti nepriamo tiež. Zatiaľ čo sa Vladimir Putin zmieta v najväčšej hrozbe pre jeho mocenskú moc za posledné roky, jeho náprotivok v Pekingu chce zvažovať vplyv svojej podpory ruskému prezidentovi. Informuje The Guardian.

Od slov k činom?

Od začiatku vojny na Ukrajine čínsky prezident Si Ťin-pching neochvejne, hoco doteraz iba slovne podporoval svojho „drahého priateľa“ Putina. Hoci Si Ťin-pching výslovne neschválil ruskú inváziu, odmietol ju odsúdiť a zopakoval mnohé z jej ospravedlnení. Vdokumente zverejnenom vo februári Si Ťin-pching kritizoval „rozširovanie vojenských blokov“, poslal tak implicitný odkaz pre NATO. To Putin obviňuje z vyprovokovania jeho „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. A teraz Čína zrazu hovorí o "posilnení podpory" Moskvy. Vo Washingtone musia mať z toho ostrý poplach.

Vučić: Bol to Putin, kto to ukončil
"Vučić: Bol to Putin, kto to ukončil" - potvrdzuje slovami prezidenta Srbska spravodajský web eadaily.com. Vladimir Putin ako jediný mohol zastaviť vývoj udalostí podľa negatívneho scenára v súvislosti s rebéliou Wagnerovcov a suverénne to urobil.... Čítať ďalej
26 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme