Úvahy a želania okolo prevratu. Čo nebolo a keby bolo a či bude...
26 | 06 | 2023 I Milan Laca

Je možné, že Putin zabije Prigožina v Bielorusku - CNN.

"Redaktori z americkej televízie CNN veria, že "ruský diktátor Vladimir Putin neodpustí vodcovi „Wagnerocovv“ Jevgenijovi Prigožinovi jeho rebéliu" píšu noviny.

Putin neodpustí

Bývalý šéf kancelárie CNN v Moskve Jean Dougherty tvrdí, že "Putin zradcom neodpúšťa. Aj keby Putin povedal: "Prigožin, choď do Bieloruska", stále bude zradcom a myslím si, že to Putin nikdy neodpustí... „Na mieste Putina by som sa bál tých ľudí v uliciach Rostova, ktorí povzbudzovali Wagnerových bojovníkov pri ich pochode", vyhlásil Dougherty. "Prečo obyčajní Rusi na ulici zdravia ľudí, ktorí sa práve pokúsili o štátny prevrat? To znamená, že ich možno podporujú alebo sa im páčia. V každom prípade je to pre Putina veľmi zlá správa.“

Veštba z Washingtonu o Putinovej budúcnosti
Bývalý člen Národnej bezpečnostnej rady prezidenta Baracka Obamu predpokladá, že ruský prezident Vladimir Putin po „pochode za spravodlivosť“ Wagnerovej skupiny na Moskvu, ktorý sa napokon otočil, ešte viac upevní svoju moc. Píše americký web... Čítať ďalej
25 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Zabijú ho?

Dougherty dodal, že je úplne možné, že Prigožina "zabijú v Bielorusku".  Pre Moskvu to bola ťažká dilema, pretože pokiaľ Prigožin "má nejakú podporu, je hrozbou bez ohľadu na to, kde sa nachádza."

A čo hovoria susedia

Šéf komisie estónskeho parlamentu pre zahraničné veci Marko Mihkelson hovorí, že udalosti ukázali, že na otrasenie Ruska zvnútra a ovplyvňovanie jeho rozhodnutí netreba veľa. Ako informuje ERR,  "Takúto reťaz udalostí som už veľmi dlho nevidel. Ako povedal Putin vo svojom sobotňajšom dopoludňajšom prejave, situáciu možno prirovnať k roku 1917. Je ťažké vyvodiť jednoznačný záver, prečo a ako sa to stalo... povedal Mihkelson. "Odchod vodcu „Wagnerovej“ skupiny Jevgenija Prigožina do Bieloruska nie je len vecou želania Alexandra Lukašenka, keďže bieloruský autoritársky vodca nie je suverénnou hlavou štátu", poznamenal Mihkelson. „Čas ukáže, prečo a na koho žiadosť to urobil a aký bude výsledok“."Bolo by naivné myslieť si, že to povedie k nejakému demokratickému formovaniu Ruska. Včerajšok však ukázal, že netreba veľmi otriasť Ruskom zvnútra a ovplyvniť jeho rozhodnutia," dodal Mihkelson.

Vyhodia ministra?

Ukrajinské špeciálne služby predpokladajú, že vodcovi „Wagnerovcov“ Jevgenijovi Prigožinovi mohli sľúbiť  prepustenie ministra obrany Ruskej federácie Sereja Šojgu a niekoľkých ďalších vojenských predstaviteľov, uviedli zdroje pre „Ukrajinskú pravdu“. Zdroje trdia, že za otočenie kolón od Moskvy mohli Prigožinovi sľúbiť odvolanie ministra obrany Sergeja Šojgu, náčelníka Generálneho štábu Valerija Gerasimova a ďalších menej významných predstaviteľov Ruska, s ktorými je majiteľ PVK "Wagner" v konflikte. Účastníci rozhovoru tiež vyjadrili pochybnosti o tom, že Vagnerovci naozaj pôjdu do Bieloruska.

Ukrajinská nádej

"Odpočítavanie sa začalo". Oleksij Danilov, tajomník ukrajinskej Národnej bezpečnostnej rady si je istý, že vzhľadom na udalosti s „Wagnerom“ je zničenie Ruska nevyhnutné. Priznáva tiež, že jedným z vyjednávačov po vojne bude bieloruský diktátor Aleksander Lukašenko Danilov  na Facebooku vyhlásil: "Všetko, čo sa môže pokaziť v Rusku, sa pokazí a "prípad Prigožin" spustil procesy s nepredvídateľnými následkami. Odpočítavanie sa začalo." Danilov verí, že Prigožinove činy sú prvou fázou demontáže Putinovho systému a vodca „Wagnerovcov“ je len súčasťou skupiny a plánu destabilizačného procesu. Podľa neho je v Rusku s Putinom nespokojná skupina bezpečnostných zložiek, funkcionárov a oligarchov. „Rostovský pochod“ je ukážkou vážnosti zámerov, príležitostí a vytvárania podmienok na začatie procesu prechodu moci – dobrovoľného alebo núteného. Danilov verí, že jedinou možnosťou záchrany pre Putina je očista mocenského bloku, likvidácia „Wagnerovcov“, stanné právo v Rusku a masové represie.

Americké rozviedky o všetkom vedeli a čušali...
Také americké..., také charakterné..., také zákerné... " Zástupcovia amerických spravodajských služieb už dosť dlho vedeli, že šéf Wagnerovcov Jevgenij Prigožin „plánoval vážne napadnúť ruské a nielen vojenské vedenie. Informovala najnovšie... Čítať ďalej
25 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme