Nicholsonová kádruje cirkev?
26 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Nebola to Lucia Ďuriš Nicholsonová, keby jej neprekážalo niečo na Slovensku. Tentokrát si podala cirkevnú autoritu, arcibiskupa Stanislava Zvolenského. Ten pritom reagoval na výzvu Alojza Hlinu týkajúcu sa súsošia, ktoré sa v Bratislave v súčasnosti inštaluje.

Súsošie, ktoré sa v súčasnosti inštaluje na Bratislavskom hrade bude slávnostne odhalené dva týždne pred voľbami. Termín prekážal Alojzovi Hlinovi (SaS), ktorý arcibiskupovi Zvolenskému navrhol jednak príhodnejší termín, ale tiež „nedovoliť“ predsedovi NR SR zúčastniť sa na podujatí, s ohľadom na škandál s násilím na ex partnerke. Arcibiskup odmietol spojiť tieto dve veci, čím nahneval Luciu Ďuriš Nicholsonovú a tá si ako tradične podala celú katolícku cirkev aj so zbytočným súsoším.

Socha na Hrade

Na Bratislavskom hrade sa v týchto dňoch inštaluje dlho pripravované súsošie svätých Cyrila, Metoda a Gorazda. Boris Kollár ju mieni slávnostne odhaliť dva týždne pred voľbami. Alojz Hlina (kandidát SaSky) sa však obrátil na arcibiskupa Zvolenského, že vhodnejší termín by bol 5. júl.

Alojz Hlina. FOTO TASR - Michal Svítok

Nevadí mu len termín

„Nič nebráni tomu, aby bolo odhalené na sviatok Sv. Cyrila a Metoda 5. júla. Uvedený termín okrem toho, že je vecne príslušnejší k samotnej povahe súsošia, je v dnešných politicky exponovaných časoch aj prijateľnejší a znižuje možnosť odhalenie sochy zneužiť na politickú kampaň,“ napísal v otvorenom liste Zvolenskému Hlina. 

„Boris Kollár predstavuje určitý životný príbeh, ten jeho príbeh určite nepredstavuje absolútne nič, čo by sa len trochu blížilo  duchovnému odkazu vierozvestcov," konštatuje na záver listu Hlina.

Hlinov otvorený list Rímsko-katolíckej cirkvi. Obsahom je aj Boris Kollár
Alojz Hlina (SaS) varuje pred možným zneužitím odkazu sv. Cyrila a Metoda a predstaviteľom Rímsko katolíckej cirkvi posiela otvorený list. Obsahom listu je aj Boris Kollár, predseda parlamentu a hnutia Sme rodina. Otvorený list predstaviteľom... Čítať ďalej
25 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Arcibiskupova reakcia

„Slávnostné odhalenie súsošia svätých Cyrila, Metoda a Gorazda bude prejavom nášho vedomia, že tieto osobnosti majú zásadný význam pre našu kultúrnu a náboženskú totožnosť. Z toho dôvodu je vhodná účasť každého, kto týmto spôsobom prijíma historické zásluhy spomenutých osobností,“ odpovedal arcibiskup v reakcii na Hlinovu výzvu.

Napálil europoslankyňu

„Keď je aj katolícka cirkev na strane Borisa Kollára, nemôže to nebyť fasa chlapík. Pánovi arcibiskupovi neprekáža, že má predseda parlamentu hárem? Že splodil 15 detí s 12 ženami bez požehnania Pána? Neprekáža tomuto služobníkovi Božiemu, že Boris zbil ženu?,“ pýta sa Lucia Ďuriš Nicholsonová a pokračuje výpočtom rozhodne nie zanedbateľných hriechov predsedu NR SR, ktoré by podľa nej mali arcibiskupovi prekážať. Podľa nej mu to neprekáža.

„Neurobil nič, o čo by sa predtým neobtrela aj samotná cirkev. Veď aj kňazi smilnili – so ženami, s deťmi, no nie?“

Súsošie je zbytočné

„Tak prečo sa nepostaviť vedľa Borisa, prečo sa spoločne neprežehnať, nemať spoločný príhovor a prečo spoločne neodhaliť zbytočné súsošie vierozvestcov. Viete čo? Po tomto všetkom by ma vôbec neprekvapilo, keby jedného dňa odhalili na hrade sochu svätca Borisa Kollára,“ uzatvára štipľavo Ďuriš Nicholsonová.

Arcibiskup Stanislav Zvolenský. Foto: SITA/Branislav Bibel

Anton Hrnko: Ako vyorané myši
Ako vyorané myši podľa politika Antona Hrnka hľadia novinári na inštaláciu súsošia sv. Cyrila a Metoda s ich nasledovníkom sv. Gorazdom. Plány videl pápež, ktorý nimi bol nadšený, no vtedajší bratislavský magistrát ho neprijal. Teraz je dielo v... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik