Beňová si s Naďom nemá čo povedať, Ursula von der Leyen je akýsi chránený druh
25 | 06 | 2023 I Eka Balašková

O Monike Beňovej toho na vnútropolitickej scéne nie je počuť veľa, hoci je jednou zo zakladajúcich členov strany Smer-SSD. V Európskom parlamente (EP) pôsobí od roku 2003 najskôr ako pozorovateľka, do dnešných dní ako jeho poslankyňa. Aj tam sa snaží ísť cestou dohody a spolupráce, čo jej v súčasnej politike chýba.

Beňovej nie len v slovenskej politike chýba politika s občanom, z čoho potom pramení nedôvera voči voleným zástupcom. Nevie si predstaviť, že by si mala sadnúť do diskusie s niektorými politikmi a konštatuje, že aktivizmus v politike nie je dobrý trend. Otvorene hovorí o zmluvách, ktoré podpísala Ursula von der Leyen, ktorých obsah nik nepozná, ale platíme ich všetci. Prečo považuje Angelu Merkelovú za političku a kto je na slovenskej politickej scéne najbližší politický subjekt práve pre Smer? Odpovedá aj na to, či Smer mieni iniciovať odchod Slovenska z EÚ.

Stále boli medzi ľuďmi

Beňová o svojich politických začiatkoch hovorí, že vtedy bola politika viac o ľuďoch, viac pre ľudí a vychádzala z toho, čo počuli na stretnutiach s občanmi.

„Mali sme výjazdy každý týždeň, keď nie cez týždeň, tak cez víkendy. Mali sme 80 dní po Slovensku. Dnes chodia politici medzi ľudí len krátko, počas volebnej kampane, ale potom, keď sú zvolení, tak sa politici ľudí boja,“konštatuje politička, ktorá si myslí, že sa to nedeje práve kvôli absencie diskusie a hľadania spoločných riešení.

„Do politiky prišli ľudia, ktorí častokrát ani netušia, čo je politika. Prišli sme tak do nej aj my, ale my sme do nej prišli s pokorou. Dnes tú pokoru u politikov nevidíš,“ hodnotí Beňová svojich mladších politických spolupútnikov.

Zhrnutie Tibora Gašpara. Zatočí sa vám hlava!
Bývalý prezident Policajného zboru SR, Tibor Gašpar (SMER - SSD) zhrnul, čo týždeň dal. Z toho, čo sme sa dozvedeli na záver, sa vám zatočí hlava! Tibor Gašpar (SMER - SSD) vo svojom príspevku na sociálnej sieti zhrnul, čo týždeň dal. Z toho, čo... Čítať ďalej
25 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Prečo nechodí do diskusií

„Keby som mala sedieť v diskusii s ľuďmi, ako je Jaro Naď, tak ja vôbec neviem, o čom by som sa s ním rozprávala. Veď ten človek nemá žiaden obsah a takýchto by som vedela vymenovať niekoľko z každej jednej strany a to sa udialo aj v EP. Príčinu vidí vo vplyve sociálnych sietí a tiež médiá. Tie to robili vždy, ale dnes to robia agresívnejšie. Politici preto vidia len to, čo ich zaujíma a nevnímajú politiku ako celok.

Ilustračný obrázok FB Jaro Naď | Jaro Naď

Chýba kritická diskusia

Beňová hovorí, že ona bola jednou z tých, ktorí už na začiatku pandémie varovali pred jedinou pretáčanou pravdou, o ktorej sa nediskutuje. Tí, ktorí hlásali diskusiu odmietali diskutovať s tými, ktorí nezdieľali ich názory.

Green deal v takejto podobe nemá zmysel

„Dnes sa ukazuje, že oponenti mali v mnohom pravdu. A to je len jedna vec, potom to nastúpilo do všetkých politík,“myslí si europoslankyňa, či už ide o klimatické zmeny, alebo iné opatrenia. Akonáhle sa niekto ozve, že „green deal“ čisto v EÚ nefunguje, má problém, pričom je podľa nej jasné, že tu je potrebná zmysluplná línia, ktorá bude ekologická, ale nie na úkor Európanov.

Čaputová dnes nemala svoj deň: NEPLAČTE, pani prezidentka
DON'T CRY, MRS. PRESIDENT, DON'T YOU CRY TONIGHT. (Neplačte, pani prezidentka, pozn. red.) Týmto citátom so známej piesne sa obrátil na Zuzanu Čaputovú po jej dnešnom výstupe v Sobotných dialógoch na Rádiu Slovensko opozičný poslanec Ľuboš... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Najslabšia EK, ktorú si pamätá

Beňová pripomína, že kedysi sa vysmievali z Jeana Clauda Junckera (predseda EK v rokoch 2014-2019, pozn. red.), ale on bol skúsený politik a mnohé jeho návrhy boli rozumné. Beňová hovorí o dvojrýchlostnej Európe ako o jednom z nich.

Ursula von der Leyen je podľa nej veľmi slabá politička, navyše už keď pôsobila na nemeckej politickej scéne, bola podozrivá z korupcie.

„Dnes je v rovnakej situácií, na Slovensku sa o tom nesmie hovoriť, ale dnes je Ursula von der Leyen akýsi chránený druh, pretože nikto si nedovolí napísať, že to bola ona, ktorá vymyslela kontrakt s Pfizerom do roku 2027. Každý rok nám Pfizer do členských štátov EÚ dodá vakcíny proti covidu za osem miliárd eur,“ podotýka Beňová s tým, že si vieme predstaviť lepšie využitie týchto peňazí. A to podpísané zmluvy sú začiernené, takže nik nevie, čo obsahujú a neozve sa proti tomu ani eurokomisárka Jourová, ktorá sa tvári, že o ničom nevie.

„A v tom je tá strata dôvery,“konštatuje Beňová. A to ešte ľudia netušia, koľko zarábajú rôzni riadetelia európskych inštitúcii. Dnes sa však ozýva len Viktor Orbán, ktorý je za to aj patrične trestaný.

Dramatická absencia politických elít

Ako dobrú političku vníma Beňová Angelu Merkelovú. Keby bola ona nemeckou kancelárkou, tak podľa Beňovej dnes nie je konflikt na Ukrajine. Chápe ľudí angažovaných v mimovládkach s konkrétnym zameraním, ale keď sa potom takíto ľudia dostanú do politiky, sú veľmi úzko zameraní a chýba im všeobecný pohľad a rozhľad, čo im bráni v tom, aby z nich boli dobrí politici a neskôr štátnici.

V rámci slovenskej politickej scény jej chýba, že nie sú k rokovaniam prizývaní ako zamestnávatelia, tak odbory a rôzni odborníci, chýba diskusia.

„Dospelo to k tomu, že odborníci na pracovné právo, výšku minimálnej mzdy atď., tak títo všetci boli schopní sadnúť si na tlačovú konferenciu a povedať – prosím vás, prestaňte nás ničiť tými nezmyslami, ktoré prijímate v NR SR,“nechápe Beňová.

Najbližším spolupracovníkom Smeru-SSD je...

„Nerozumiem, prečo sa tomu Peťo Pellegrini tomu mediálne tak bráni, pretože aj on musí vedieť, že ak chce napĺňať ten program, o ktorom dnes hovorí, tak najviac ho môže napĺňať práve so Smerom,“ poukazuje politička.

Gery, FB/Peter Pellegrini

Beňová tiež nechápe niektorých kolegov europoslancov, ktorí v EP vystupujú proti svojej krajine.  Je to fenomén hlavne tých neskôr prijatých krajín, poslancov pôvodnej európskej dvanástky s takýmito prejavmi podľa Beňovej na pôde EP nepočuť.

ČAS SA KRÁTI! Politické strany majú už len týždeň 
Politické strany a hnutia majú už len týždeň na podanie kandidátnych listín do septembrových predčasných parlamentných volieb. Urobiť tak musia do nedele 2. júla do polnoci. Ministerstvo vnútra (MV) SR pre TASR potvrdilo, že do piatka (23. 6.)... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Chce Smer odísť z EÚ

„Robert Fico nikdy, ani náznakom nepovedal, že chceme odísť z EU. Ale čo sme povedali veľmi jasne je, že tam, kde sa treba ozvať, tam sa my ozveme, preto sme sa aj vždy ozývali. Nebude to proti našej krajine tak, ako to robia dnešní mladší politici, ale bude to práve v jej záujme,“uzatvára Beňová.

Monika Beňová

Narodila sa 15. augusta 1968 v Bratislave a vyštudovala Fakultu politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. V roku 2004 bola prvýkrát zvolená do Európskeho parlamentu, kde pôsobí dodnes aj ako kvestorka.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik