Slovensko je pod vodou!
24 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

V dôsledku prívalových dažďov došlo v noci na sobotu k deštrukcii mosta za mestskou časťou Bardejova - Bardejovskou Novou Vsou smerom na Hrabovec a Giraltovce, v križovatke na Belovežu a Hažlín. Cesta je neprejazdná. Informovalo o tom mesto Bardejov na sociálnej sieti.

Most sa nachádza v katastri obce Komárov, čo TASR potvrdil jej starosta Jozef Bednár. "Je to strašné. Dve tretiny mostu ani nie sú, bude nepoužiteľný. Dá sa povedať, že je to hlavný ťah na Giraltovce, obchádzka je najbližšie 20 - 30 kilometrov," povedal. Na mieste zasahuje ťažká technika, policajti odkláňajú dopravu.

Silný prívalový dážď vrcholil v oblasti podľa starostu v sobotu okolo 2.00 h. V Komárove niektoré rodinné domy zaplavilo, záplavy zasiahli aj okolité obce. "Taký intenzívny prívalový dážď som ešte nezažil," skonštatoval Bednár.

Prudké dažde si počas noci v Prešovskom kraji vyžiadali početné zásahy profesionálnych a dobrovoľných hasičov. Najviac postihnuté boli okresy Bardejov a Svidník. "Zásahy sa týkali spadnutých stromov na cestných komunikáciách, čerpania vody z komunikácií, aj z garáže, suterénov, pivníc, a to aj z rodinných domov," uviedol pre TASR operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

Svidník: V meste vyhlásili III. stupeň povodňovej aktivity

Na základe aktuálnej situácie v intraviláne mesta Svidník vyhlásila primátorka mesta Marcela Ivančová v sobotu o 5.00 h tretí stupeň povodňovej aktivity na tokoch riek Ondava a Ladomírka. Informovalo o tom mesto Svidník na svojej webovej stránke.

"Vybrežená rieka Ondava po intenzívnej nočnej búrke zaplavila areál amfiteátra vo Svidníku. Situácia je neustále monitorovaná a veríme, že zlepšenie počasia prispeje rýchlenému zlepšeniu stavu v najbližších hodinách," uviedla radnica.

Prívalové dažde zasiahli počas noci na sobotu Prešovský kraj, z toho najviac okresy Bardejov a Svidník.

Andrej Danko je z rokovania NR SR zhrozený: NIKDY BY SOM TO NEDOVOLIL! (VIDEO)
Rokovanie poslednej riadnej schôdze Národnej rady (NR) SR v tomto volebnom období prebieha chaoticky a hlasovania sú prakticky nepredvídateľné. V TASR TV to povedal predseda mimoparlamentnej SNS a zároveň bývalý predseda parlamentu Andrej... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

V Banskobystrickom a Košickom kraji platia výstrahy pred búrkami

S búrkami treba v sobotu rátať najmä v Banskobystrickom a Košickom kraji. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre viaceré okresy týchto krajov výstrahu prvého stupňa. Platí od 12.00 h do 19.00 h.

Meteorológovia varujú, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 milimetrov za pol hodiny, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.

"Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.)," upozornil SHMÚ.

Dodal, že vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu ako lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov. Krúpy môžu podľa slov ústavu poškodiť vegetáciu. "Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku," upozornil SHMÚ.

SHMÚ vydal výstrahy 3.stupňa pred povodňami v Rimavskej Sobote,Revúcej a Rožňave

Tretí stupeň výstrahy pred povodňami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v sobotu pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

"Vzhľadom na predchádzajúce intenzívne zrážky po piatkových búrkach predpokladáme výrazný vzostup vodných hladín v dolných častiach povodia Slanej a Rimavy, na hlavných tokoch a ich prítokoch, s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," uviedol SHMÚ.

Okrem toho platí druhý stupeň výstrahy pre okresy Prešov a Stropkov a prvý stupeň výstrahy pre okres Spišská Nová Ves.

Uhorková sezóna nehrozí, naopak, "hrozí" aj odvolávanie Kollára
Poslankyne Národnej rady SR, ktoré pôsobia v mimoparlamentnej strane Demokrati, chcú iniciovať mimoriadnu schôdzu na odvolávanie predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Zatiaľ majú približne 20 podpisov z potrebných tridsiatich na to, aby... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik