Posledná rozlúčka s Jurajom Sarvašom
24 | 06 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Slovenská kultúrna verejnosť sa v sobotu rozlúči s hercom a recitátorom, scenáristom, režisérom a pedagógom Jurajom Sarvašom.

Posledná rozlúčka so zaslúžilým umelcom, ktorý bol jedným z posledných pamätníkov zlatej éry slovenského divadelníctva, keď v Slovenskom národnom divadle (SND) pôsobil 35 rokov, sa uskutoční o 13.00 h v evanjelickom kostole v Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

Osobnosť Juraja Sarvaša si RTVS pripomenie v deň poslednej rozlúčky s významným umelcom a majstrom umeleckého prednesu v televíznom vysielaní. Diváci Dvojky si budú môcť pozrieť o 16.35 h film Štyridsaťštyri, v ktorom Juraj Sarvaš stvárnil hlavnú úlohu Viktora Kolibca.

Známy umelec bol na začiatku pravidelného rozhlasového vysielania zo stredného Slovenska v roku 1957. „Hlas Juraja Sarvaša toto vysielanie otváral a zároveň celou prvou reláciou sprevádzal,“ pripomína rozhlasová stanica.

Sarvaš v ostatných rokoch prednášal na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Študentov učil umelecký prednes, ktorému sa počas kariéry dlhodobo venoval.

V roku 2009 mu prezident udelil Pribinov kríž II. triedy za rozvoj slovenskej kultúry.

Narodil sa 14. júla 1931 v Radvani, ktorá je dnes súčasťou Banskej Bystrici. Študoval herectvo u profesora Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Ochotníckemu herectvu sa venoval už počas štúdia na gymnáziu. Neskôr hral v desiatkach filmov a seriálov. Okrem iných si ho môžu ľudia pamätať zo snímok Mladé letá (1962), Jánošík I., II. (1963), Hernani (1967), Mŕtve duše (1971), Skrytý prameň (1973), Muži s plnou mocou (1988) či Sobáš za každú cenu (1996).

Juraj Sarvaš zomrel 17. júna vo veku 91 rokov. Bol tiež úzko spätý so začiatkami vysielania banskobystrického štúdia Československého rozhlasu v roku 1957.

Keď odchádza osobnosť národa, liberáli a mainstream nič
Žiadne tryzny na profiloch, žiadne plače v kruhoch smotánky, žiadne preplnené titulky bulváru a mainstreamu fotkami zosnulého. Žiadne emotívne postrehy "politikov", žiadne veľkohubé vyhlásenia núl zo sféry kultúry, ktoré sa vždy inak postarajú o... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik