AKTUÁLNE minúta po minúte: MIMORIADNA SITUÁCIA V RUSKU!
24 | 06 | 2023 I Milan Laca

Situácia s Jevgenijom Prigožinom a jednotkami  Wagner PMC.

19.45

Prigožin zostal stáť. Vyhlásenie:

Prigožin: PMC "Wagner" rozmiestňuje kolóny a odchádza do poľných táborov. Jevgenij Prigožin povedal, že chcú rozpustiť PMC Wagner. Uviedol, že išli smerom na Moskvu a mali do cieľa asi 200 km. Podľa jeho slov za tento čas nepreliali „ani kvapku krvi našich bojovníkov“. Uvedomujúc si, že v dôsledku akcií PMC môže byť preliata ruská krv, vydal rozkaz zastaviť pochod a na „návrat do poľných táborov podľa plánu“. „Nastal okamih, keď môže byť preliata krv. Uvedomujúc si všetku zodpovednosť za to, že na jednej zo strán môže byť preliata ruská krv, otáčame naše kolóny a odchádzame opačným smerom do poľných táborov podľa plánu, “hovorí zvuková správa zverejnená tlačovou službou Jevgenij Prigožin.

19.50 

Ako sa pripravovala Moskva

 

19.40

Konvoj Wagnerovcov sa v Lipetskej oblasti zastavil po správach, že bieloruský prezident Alexander Lukašenko rokoval s Jevgenijom Prigožinom. „Z Lipetskej oblasti prišla správa o zastavení kolóny. Pravdepodobne dohoda dosiahnutá prostredníctvom Alexandra Lukašenka nadobudla platnosť“.

19.30

Jevgenij Prigožin akceptoval návrh bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na zastavenie pohybu ozbrojených osôb "Wagnerovcov" na území Ruska a podniknutie ďalších krokov na deeskaláciu. Po dohode s prezidentom Ruska rokoval Lukašenko so šéfom PMC Wagner Jevgenijom Prigožinom. Rokovania trvali celý deň.

18.55 

Ozbrojené sily Ukrajiny považujú Prigožinovo povstanie za „dobrú šancu pre Kyjev“ Ukrajinská armáda sa naďalej sústreďuje na frontovú líniu a bude sa snažiť vyťažiť maximum z každého okamihu a každej príležitosti.

18.50

Putin nariadil likvidáciu organizátorov ozbrojeného povstania "Ozbrojené sily RF dostali potrebný rozkaz na neutralizáciu tých, ktorí organizovali ozbrojené povstanie," povedal Putin.

18.45

V Moskve vyhlásili pondelok za deň pracovného pokoja. Masové, verejné, slávnostné a iné podujatia na otvorených priestranstvách v Moskovskej oblasti sú pozastavené do 1. júla. Okrem toho zakázané aj slávnostné podujatia vo vzdelávacích inštitúciách. 

18.48

Ministerstvo vnútra Bieloruska monitoruje situáciu v Rusku, orgány pre vnútorné záležitosti a vnútorné jednotky krajiny slúžia v súlade so situáciou v republike. 

18.45

Biden diskutoval o situácii v Rusku s lídrami Francúzska, Nemecka a Británie, uviedol Biely dom.

18.40

Erdogan povedal Putinovi, že Turecko je pripravené prispieť k riešeniu situácie v Rusku, uviedla kancelária tureckého prezidenta.

18.25

Moskva varuje Západ pred náznakmi využívania situácie v Rusku na vlastné účely, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. Poznamenalo, že pokus o ozbrojenú vzburu vyvolal v ruskej spoločnosti ostré odmietnutie a „dobrodružné snahy sprisahancov sú v skutočnosti zamerané na destabilizáciu situácie v Rusku, zničenie jednoty a podkopanie úsilia Ruska o spoľahlivé zaistenie medzinárodnej bezpečnosti. "

18.25

Americký prezident Joe Biden bol informovaný o vývoji v Rusku, ktorý prekvapil západných lídrov, uvádza CNN.

18.22

Guvernér Rostovskej oblasti Vasilij Golubev povedal, že v Rostove na Done, kam prišli Wagnerovci,  všetko v regióne funguje bez porúch: zdravotníctvo, priemyselné podniky, trhy, je tu zásoba potravín a paliva.

18.15.

Prigožin vyhlásil, že jeho bojovníci smerujú !Pochodom spravodlivosti" do Moskvy. V hlavnom meste vyhlásili protteroristickú operáciu, zrušili všetky verejné podujatia. Do mesta vyslali obrneú techniku. 

18:15 Medvedev označil za cieľ povstania PMC „Wagner“ uchopenie moci v Rusku.

Rebéliu označil za dobre premyslenú operáciu na uchopenie moci.
Prevrat?

Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev označil povstanie súkromnej vojenskej spoločnosti (PMC) "Wagner" za dobre premyslenú a plánovanú operáciu . Zdôraznil, že jej konečným cieľom je uchopenie moci v Rusku. Jeho výroky zverejnila agentúra TASS.

Ruka cudziny?

Medvedev vyhlásil, že na príprave povstania súkromnej vojenskej spoločnosti (PMC) Wagner sa mohli zúčastniť zahraniční špecialisti a dôstojníci z elitných jednotiek Ozbrojených síl Ruskej federácie. Podpredseda Bezpečnostnej rady označil vzburu za dobre premyslenú a plánovanú operáciu.

Mimoriadny prejav Putina: TOTO je velezrada! Vzbura wagnerovcov je zradou Ruska. Príde tvrdá odveta
Rovnako ako ministerstvo obrany aj ruský prezident vyzval účastníkov vzbury, aby sa na "zločineckej" operácii ďalej nepodieľali. Ruský prezident Vladimir Putin v sobotňajšom mimoriadnom televíznom prejave vyhlásil, že „ozbrojená vzbura“... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Nepodarí sa!

"Samozrejme, ide o dobre premyslenú a naplánovanú operáciu, ktorej účelom je chopiť sa moci v krajine," povedal na otázku novinárov, aby sa vyjadril k situácii s Wagner PMC. Medvedev dodal, že vývoj udalostí ukazuje, že činy tých, ktorí organizovali vojenskú rebéliu, plne zapadajú do schémy "zinscenovaného prevratu". Zdôraznil, že ruské úrady nedopustia, aby udalosti prebiehali podľa scenára, ktorého vývoj si želajú bojovníci Wagner PMC. Medvedev predtým vyzval na zomknutie sa  okolo Ruska a Putina.

Trest ho neminie

Proti Prigožinovi začali trestné konanie vo veci organizovania ozbrojeného povstania. Dôvodom boli jeho obvinenia  voči ruskej armáde z útokov na tábory jeho jednotiek ako aj následné vyhrážky použitím sily a zničením každého, kto blokuje cestu bojovníkom PMC, „vrátane akýchkoľvek zátarasov, akékoľvek lietadla."

18:10 Granátomet a obrnený transportér spozorovali pri vstupe do Moskvy.

Na juhozápade Moskvy bol nainštalovaný granátomet a obrnený transportér (APC). Video z miesta činu zverejnil telegramový kanál Shot.

Prípravy v Moskve

Prípravy

Video ukazuje stanovište dopravnej polície, neďaleké opevnenie z vriec s pieskom, za ktorým je vojak v prilbe. Na stojane a obrnenom transportéri je aj 30-milimetrový automatický granátomet. Video je z moskovského  okresu Jaseňovo.

Zvláštny režim

V Moskve a Moskovskej oblasti vyhlásili  režim protiteroristickej operácie. Na cestnom okruhu okolo Moskvy bolo vidieť aj kolónu vojenských nákladných áut.

Prigožin v hľadáčiku ruskej FSB! Vo vnútri Ruska to vrie
Zakladateľ súkromnej armády PMC Wagner Jevgenij Prigožin obvinil klasickú ruskú armádu, že vtrhla do tábora wagnerovcov a pobila „veľké množstvo“ žoldnierov. Prigožin vyzval Rusov, nech sa pridajú na stranu wagnerovcov a vykorenia ono „zlo“ v... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

17:30 Situácia s Jevgenijom Prigožinom a jednotkami  Wagner PMC.  

Zakladateľ súkromnej vojenskej jednotky Wagner Jevgenij Prigožin obvinil ministerstvo obrany, že zasiahlo pozície jeho vojakov. Povedal, že 25 tisíc ľudí sa s tým ide „zaoberať“. Pod kontrolou PMC je Rostov na Done. Federálna bezpečnostná služba  začala trestné konanie podľa článku o podnecovaní k ozbrojenej rebélii. Vladimir Putin označil to, čo sa deje, za "bodnutie do chrbta" Ruska Sľúbil, že vzbura bude potlačená. 

Hlavné správy a vyhlásenia z výberu denníka "Kommersant".
Prezident Vladimir Putin sa  prihovoril Rusom. To, čo sa deje, nazval ozbrojenou vzburou a bodnutím do zadnej časti krajiny a vytvoril paralelu s rokom 1917. Putin prisľúbil, že vzbura bude potlačená a jej účastníci budú čeliť „nevyhnutnému trestu“. 
  • Jevgenij Prigožin povedal , že PMC "Wagner" sa nechystá zložiť zbrane a podriadiť sa požiadavkám prezidenta.
  • Pod kontrolou PMC "Wagner" sú vojenské objekty v Rostove na Done, vrátane veliteľského stanovišťa. Prigožin sľúbil, že nebude zasahovať do kontroly nad jednotkami armády a uviedol, že PMC bude blokovať Rostov, kým „nedostanú Gerasimova a Šojgu“, ak to nedosiahnu, pôjdu do Moskvy.
  • V Moskve, Moskovskej a Voronežskej oblasti vyhlásili režim protiteroristickej operácie.
  • V Moskovskej oblasti sú čiastočne zablokované diaľnice Don, Ural a Krym.
  • Guvernér Lipecka Igor Artamonov ohlásil postup techniky Wagner PMC cez územie regiónu, ale uistil, že situácia je pod kontrolou.  
  • Ruské ministerstvo obrany apelovalo na bojovníkov Wagner PMC so žiadosťou o „preukázanie obozretnosti“ a kontaktovanie predstaviteľov vojenského rezortu alebo orgánov činných v trestnom konaní. „Vyzvalo bojovníkov Wagner PMC, aby „neplnili zločinecké a zradné príkazy“ svojho zakladateľa a „prijali opatrenia na jeho zadržanie“.
  • Proti Jevgenijovi Prigožinovi bolo začaté trestné konanie za ozbrojené povstanie. 
  • Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin uviedol, že poslanci "obhajujú konsolidáciu síl" a podporujú ruského prezidenta Vladimira Putina. Podporu prezidentovi Putinovi  deklarovalo aj množstvo šéfov krajov, vrátane novozískaných.  Podpredseda Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev vyzval na zomknutie sa okolo prezidenta. Patriarcha Kirill vyzval rebelov, aby sa spamätali a zabránili zmätku.
  • Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov poprel odchod  Vladimira Putina do Petrohradu, podľa neho pôsobí v Kremli. Ministerstvo priemyslu a obchodu popiera útek Denisa Manturova do Turecka. Tlačová služba vlády informovala, že premiér Michail Mišustin je v práci.
  • Irán označil pokus o ozbrojené povstanie za vnútornú záležitosť Ruska a vyjadril tiež podporu právnemu štátu v krajine. Kazachstan tiež označil to, čo sa deje, za vnútornú záležitosť Ruska. Turecko vyjadrilo podporu činom ruského prezidenta a deklarovalo pripravenosť prispieť k urovnaniu situácie v Rusku.
  • Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken rokoval o situácii v Rusku s kolegami zo skupiny G7 a šéfom diplomacie EÚ Borrellom. EÚ v súvislosti s udalosťami v Rusku aktivovala krízové ​​centrum.
  • Do Rostova začali prichádzať čečnské oddiely „Achmat“. Čečenský vodca Ramzan Kadyrov prisľúbil potlačenie povstania.

  • Postupujú na Moskvu:
  • Kolóny PMC "Wagner" už minuli mesto Jelec a postupujú smerom k Moskve. Informovali o tom ruskí vojenskí spravodajcovia. Jelec sa nachádza asi 350 km od Moskvy. Hlavné kontrolné body sa začnú v oblasti rieky Oka a zrejme práve tam sa udalosti môžu začať radikálnejšie rozvíjať.

  • SVET ZOŠALEL! NATO chce vstúpiť do vojny s Ruskom! Už má plán (VIDEO)
    NATO VSTÚPI DO VOJNY S RUSKOM, AK SA POUŽIJE JADROVÁ ZBRAŇ NA UKRAJINE! Vyhlásil to americký senátor Lindsey Graham napriek tomu, že Ukrajina nie je členom NATO! V rovnakom okamihu FSB zadržala v Rusku skupinu pašerákov s Céziom 137 - Kyjev a USA... Čítať ďalej
    24 | 06 | 2023 | DiZ

  • Potrebujeme Vašu pomoc

    Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

    Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

    Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

    Ďakujeme

    Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik