V Košiciach zastávky MHD už len na znamenie
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Od 1. júla budú všetky zastávky mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Košiciach na znamenie. Cieľom je optimalizácia výdavkov. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že tento krok konzultovali aj s dopravným podnikom v Bratislave či Nitre, kde už toto opatrenie zaviedli.

"Odhadovanú finančnú úsporu pri súčasnom objeme MHD v meste predpokladá dopravca vo výške 200.000 eur ročne. Tá vznikne úsporou pohonných médií, keďže vozidlá MHD nebudú musieť, hlavne v nešpičkovom čase, kedy sa prepravuje menej cestujúcich, zastavovať na všetkých zastávkach a znova sa rozbiehať," uviedla s tým, že práve nákup pohonných látok pre vozidlá MHD, ktorých je DPMK veľkoodberateľom, je jednou z najväčších nákladových položiek.

V prípade, ak chce cestujúci na zastávke nastúpiť, je jeho znamením to, že stojí viditeľne v priestore zastávky z pohľadu vodiča. Vozidlo MHD vtedy zastaví automaticky - rovnako aj v prípade, ak sa v jej priestore už nachádza spoj inej linky.

Pred vystupovaním je zas potrebné vždy včas, čiže v dostatočnom predstihu pred zastávkou, stlačiť ľubovoľné tlačidlo v priestore pre cestujúcich, ktorým cestujúci oznámi zámer vystúpiť, teda tlačidlo na dopytové otvorenie dverí alebo tlačidlo "STOP".

DPMK postupne do konca tohto roka vyhodnotí prevádzkové údaje a zapracuje ich do cestovných poriadkov jednotlivých liniek. Bujňáková pripomenula, že v Košiciach je zhruba 15 rokov približne sto zastávok na znamenie. Po novom sa to bude týkať všetkých autobusových aj električkových zastávok.

Druhé zdražovanie vody počas roka
Trnavská vodárenská spoločnosť (TAVOS), a. s., druhýkrát v tomto roku zvyšuje ceny vodného a stočného. Maximálne ceny za výrobu, distribúciu a dodávku pitnej vody verejným vodovodom a odvedenie a čistenie odpadovej vody verejnou kanalizáciou určila... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/ TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik

Zdieľať tento článok