Rusi opäť na Kube?
24 | 06 | 2023 I Milan Laca

Rusko znovu otvára svoju vojenskú základňu v Lurdoch na Kube. 

Rusko pravdepodobne obnoví svoju základňu na Kube, aby špehovalo USA.

Určite?

Ako píše ruský portál The Insider, na ostrov tajne previezli pod diplomatickým krytím zamestnancov Hlavného riaditeľstva rozviedky Ruska (GRU) a raketových odborníkov.

O čo ide?

Reč je o rádioelektronickom centre „Lourdes“, postavenom v roku 1967. Oficiálne ho uzavrel ladimír Putin v roku 2001. Počas rokov prevádzky umožňoval zachytávať dáta z amerických komunikačných satelitov, telefonické rozhovory a správy z riadiaceho strediska misie NASA na Floride.

Navždy zostanú pri Titanicu
Pri hľadaní ponorky s piatimi pasažiermi v blízkosti slávneho vraku Titanicu narazili záchranné zložky na „pole trosiek“, očividne z ponorky. Americká pobrežná stráž prostredníctvom Twitteru oznámila, že trosky objavilo diaľkovo ovládané podvodné... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Popierajú

Moskva a Havana dôrazne popierajú obnovenie prevádzky základne, ale médiá tvrdia, že o obnove jeho činnosti  sa okrem iného hovorilo počas návštevy kubánskeho prezidenta Miguela Diaz-Canela v Moskve v novembri 2022, keď sa stretol s Putinom. Kubánci, podliehajúci americkým sankciám, vraj za peniaze ponúkli zvýšenie vojenskej prítomnosti Ruska na ostrove.

Aj Peking sa usiluje

Médiá už informovali, že aj Číňania plánujú na Kube vybudovať spoločné vojenské výcvikové stredisko. Čína a Kuba rokujú o jeho zriadení, čo znamená možné objavenie sa čínskej armády „na prahu Ameriky“. Napísal The Wall Street Journal. Podľa novín  situácia  znepokojuje Washington, ktorý „sa snaží zabrániť ambíciám Číny v Karibiku“. Americkí predstavitelia potvrdzujú, že základňa umožní Číne vykonávať prieskum signálu a monitorovať komunikáciu. Najmä budú môcť zachytávať e-maily, odpočúvať telefónne hovory a satelitnú rádiovú komunikáciu.

Biden egoisticky mlčal
Biden poznal, ale zatajil pravdu o smrti posádky ponorky Titan kvôli svojmu synovi - veteránovi amerických spravodajských služieb. Píše web eadaily.com. Americký prezident Joe Biden dostal ešte 18. júna z Pentagonu informáciu o smrti všetkých... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme