Poslanci z Republiky žiadajú vládu nerozhodovať o závažných otázkach
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík/TA SR

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR, pôsobiaci v mimoparlamentnej Republike, predložili uznesenie, ktorým žiadajú vyzvať vládu odborníkov, aby rešpektovali svoj dočasný a úradnícky charakter a zdržali sa rozhodovania o závažných otázkach vnútroštátnej a zahraničnej politiky. Informovali o tom podľa TA SR na tlačovej konferencii.

Hnutie pripomína vláde, že svoje pozície zastáva bez mandátu od občanov a bez vyslovenej dôvery parlamentu. "Preto musia svoje právomoci vykonávať striktne v súlade s ústavnými a demokratickými princípmi SR, vyhýbajúc sa zásadným a kontroverzným rozhodnutiam," uviedli v návrhu uznesenia.

Vláda podľa nich odvodzuje svoju legitimitu od zákonodarného zboru, ktorému sa zodpovedá, a ktorý jej vyslovuje dôveru. "Kompetencie takejto vlády však Ústava SR vyslovene neobmedzuje, a preto členovia úradníckej vlády môžu nadobudnúť mylný dojem o svojej plnohodnotnej autorite rozhodovať o najzávažnejších otázkach vnútroštátnej a zahraničnej politiky aj napriek tomu, že nikto z členov úradníckej vlády neprešiel demokratickými voľbami a nezískal mandát od občanov," argumentujú poslanci.

Republika si myslí, že keďže predstavitelia vlády už ďalej neplánujú pôsobiť v politike, môže ich to viesť k "pokušeniu prijímať motivované závažné rozhodnutia v kontroverzných témach, keďže sú si vedomí, že o pár mesiacov svoje pozície opustia a občanom sa za svoje rozhodnutia v nasledujúcich voľbách zodpovedať nebudú". Vláda podľa Republiky by už mala len "kúriť a svietiť".

Dorota Nvotová vyzýva Kollára: Takýchto HULVÁTOV tu nechceme!
Dieťa nezachránite tým, že zbijete jeho mamu! To je názov petície, ktorú spís(k)ala čerstvá Demokratka Dorota Nvotová. Reaguje tak na tlačovú konferenciu predsedu parlamentu Borisa Kollára, na ktorej sa politik priznal k zmláteniu jednej zo svojich... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik