Dávne slová o Čaputovej. Splnili sa (VIDEO)
24 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Jiří Weigl z Inštitútu Václava Klausa tvrdí, že ho koniec Zuzany Čaputovej v úlohe slovenskej prezidentky neprekvapil. Že nebude tento marketingový prezidentský projekt fungovať písal už v roku 2019 po zvolení Čaputovej na čelo Slovenska. Erik Tabery z Týždenníka Respekt ale pripomína, že Čaputová vládla v turbulentnom čase covidu a vojne na Ukrajine, v čase, keď na Slovensku padlo niekoľko vlád a tiež čelila početným osobným útokom a s ňou celá jej rodina. O téme informujú Parlamentní Listy.

Marketingové projekty proste nefungujú

Weigl na stránkach IVK komentuje rozhodnutie slovenskej prezidentky , ktorá sa nebude uchádzať o znovuzvolenie v prezidentských voľbách budúci rok, pretože už vraj nemá dosť síl. „Nie je to prekvapenie. Jej popularita u slovenskej verejnosti dramaticky klesla, krajina sa za roky jej vládnutia prepadla do ešte hlbšej politickej a ekonomickej krízy, než bola na začiatku,“ tvrdí Weigl.

„Plne sa potvrdilo, že marketingové projekty nefungujú, že voličom na začiatku zmanipulovaným mediálnou masážou nakoniec prinesú len sklamanie. Je zjavné, že iba s pohľadnou tvárou, odozeraním z pier spojencom a opakovanie fráz o slušnosti a ďalších prázdnych klišé vystačiť nemožno. Po štyroch rokoch už o nej voliči niečo vedia a sú sklamaní. Šanca na znovuzvolenie nie je veľká,“ je presvedčený Weigl, aký je pravý dôvod rozhodnutia Čaputovej nekandidovať.

Čaputovej vraj chýba motivácia aj preto, že bola do prezidentskej funkcie vlastne prehovorená zákulisnými manipulátormi. „Hlave štátu, ktorá bola ako náhodná osoba do funkcie prehovorená zákulisnými manipulátormi politickej scény, nie že do nej logicky smerovala ako do vyústenia svojej úspešnej politickej kariéry, chýba aj dostatočná motivácia, presvedčenie a vedomie zodpovednosti. Nároky na najvyššiu verejnú funkciu sú enormné,“ hovorí Weigl, ktorý ľudsky rozhodnutie Čaputovej vraj chápe, ale pre všetkých by toto malo byť mementom.

Svätokrádež

Weigl tiež pripomína, že už v roku 2019, ihneď po zvolení Čaputovej za prezidentku, hodnotil tento krok ako marketingový úspech, ale pre slovenskú politiku neúspech. „Pred štyrmi rokmi, uprostred nadšenej hystérie a ovácií nad zvolením neznámej pohľadnej ženy do funkcie slovenskej prezidentky, som na stránkach IVK publikoval text, za ktorý sa na mňa kvôli ‚svätokrádeži' vrhla celá naša progresívna mediálna scéna,“ pripomína Weigl.

Slovensko má smolu. Už druhýkrát krajina, ktorá stále zápasí s absenciou dlhšej tradície vlastnej štátnosti, vystavila bianco šek úplne neznámej osobe, aby jej stála na čele. A je neuveriteľné, že naše mainstreamové médiá môžu tento výkrik bezradnosti oslavovať, vynášať do neba a dávať za príklad,“ písal vtedy Weigl.

Pôjde Čaputová Žilinkovi po krku?
Prezidentka Zuzana Čaputová nevylúčila, že podá disciplinárny podnet na generálneho prokurátora Maroša Žilinku. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že v odôvodnení rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s paragrafom 363... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Marketingové projekty stále valcujú štandardnú politiku

Prekážalo mu najmä to, že Čaputová za sebou nemala politickú kariéru, ako by sa podľa neho na najvyššej ústavnej funkcii patrilo. „Zuzana Čaputová, nová prezidentka Slovenskej republiky, má jedinú známu prednosť a výhodu, okrem toho, že je žena – doteraz nič nevykonala, nikto jej nepozná, a tak o nej nemožno nič povedať. Ani v dobrom, ani v zlom. Všetko, čo hovorila a robila po vstupe do predvolebnej kampane, je čistý marketing. Jej slová, sľuby a priority nemožno ničím verifikovať, jej doterajšia životná dráha a skutky nemôžu byť žiadnym vodítkom,“ uviedol Weigl v roku 2019.

Čaputová podľa neho vyhrala len vďaka svojmu pohlaviu a vzhľadu a prázdnym sľubom a frázam ako slušnosť a spájanie národa. „Tak málo stačí na dosiahnutie vrcholu. Pritom zdravý rozum človeku hovorí, že funkciou hlavy štátu by kariéra politika mala končiť, nie začínať, že do funkcie prvého občana by mal byť kandidát kvalifikovaný svojim doterajším životom a zásluhami o štát a národ, nie byť ako no-name vytiahnutý z klobúka,“ písal Weigl, že je za týmto projektom určite množstvo neznámych ľudí v pozadí s vlastnými záujmami.

„Iba vidíme, že marketingové projekty stále valcujú štandardnú politiku. Poznáme však už množstvo príkladov, ktoré potvrdzujú, že pre úspešnú politiku či jej zmenu obyčajný marketing nestačí,“ prorokoval Weigl v roku 2019.

Bolo by fér dodať, že...

Podľa Erika Taberyho z Týždenníka Respekt je ale fér dodať, že Čaputová a jej rodina čelila osobným útokom ako od niektorých politikov, tak od občanov, ktorí prekračovali medze slušnosti a toho, o čom je politika.

„Treba pripomenúť, že ona pracuje v podmienkach, v ktorých žiadny český politik nepracuje a nepracoval. Tá situácia je tam oveľa vyhrotejšia, než je tu a boli zaznamenané prípady, že jej rôzni ľudia chodili v noci v skupinkách kričať pod okná, aby nemohla spať, boli nahlasované bomby k nej domov, aby nemala pokoj, vyhrážalo sa jej dcéram a partnerovi teraz vraj kladivom rozbili auto. Prípadov, ktoré úplne jasne vybočujú z toho, o čom by mala byť politika, je tu celý rad,“ rozumie Tabery rozhodnutiu Čaputovej.

Navyše Čaputová podľa neho vládla v čase veľkých svetových kríz a politicky turbulentného obdobia na Slovensku. „Popri tomto treba tiež pripomenúť, že ona úradovala v čase, keď bola pandémia covidu, kedy je vojna na Ukrajine, kedy viac-menej každý rok, niekedy dokonca dvakrát do roka na Slovensku padá vláda. To znamená, niekedy päť rokov je ako desať, pätnásť, dvadsať rokov,“ uviedol Tabery s tým, že to je práve prípad turbulentnej politiky na Slovensku posledných rokov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Bude mať víťaz volieb možnosť zostaviť vládu? Prezidentka prehovorila
Úlohou prezidenta nie je korigovať vôľu ľudí a výsledok volieb, ale zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov. Skonštatovala to prezidentka Zuzana Čaputová v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy. Deklarovala, že s víťazom parlamentných volieb bude... Čítať ďalej
24 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik