Bývalý český premiér - úplne zbytočná vojna, kto a prečo ju predlžuje?
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

"Jiří Paroubek: Úplne zbytočná vojna? Kto a prečo ju predĺžil!?" Znie titulok komentára bývalého predsedu vlády Českej republiky pre web vasevec.parlamentnilisty.cz.

Redakcia HD pre berá komentár bez redakčného zásahu.

"V serióznych médiách na Západe sa objavujú informácie, ktoré treba považovať za veľmi zarážajúce. V sobotu ruský prezident Vladimír Putin na stretnutí s africkými lídrami ukázal podpísanú dohodu o prímerí medzi Ukrajinou a Ruskom. Tú podľa neho dojednali vyjednávači oboch krajín pod záštitou tureckého prezidenta Erdogana v Turecku, po seriáli rokovaní medzi vyjednávačmi oboch krajín s cieľom vyjednať presné znenie dohody.

Zatiaľ je táto informácia jednostranná, sprostredkovaná len ruskou agentúrou TASS a západné a ukrajinské médiá o nej mlčia. Putinom spomínaný dokument bol nazvaný „Dohoda o trvalej neutralite a bezpečnostných zárukách Ukrajiny“. Záruky Ukrajine boli údajne obsiahnuté v osemnástich článkoch. V dodatku k Dohode bola riešená predovšetkým problematika ozbrojených síl, počtov vojenských jednotiek a vojenského personálu. Podľa ruského prezidenta bol dokument oboma stranami aj parafovaný. Podľa ruského prezidenta, akonáhle boli stiahnutí ruskí vojaci od Kyjeva (pripomeňme, že v prvých týždňoch vojny bol Kyjev de facto obkľúčený ruskými vojskami), bola Ukrajinou dohoda uložená ad acta.

Prezident Putin ukázal pri rokovaní s africkými lídrami spomínaný dokument, ktorý je parafovaný s dátumom k minulému 15. aprílu. Podľa dokumentu mala Ukrajina zachovávať trvalú neutralitu s tým, že sa nebude usilovať o pridruženie k NATO. Ako garanti zmluvy sú v preambule uvedené krajiny, stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN. Teda USA, Británia, Čína, Rusko a Francúzsko.

Všeobecne prijímaným hodnotením ústupu ruskej armády od Kyjeva bol v českých a západných médiách tlak ukrajinských ozbrojených síl. Teraz sa ukazuje, že to mohlo byť v skutočnosti inak. Podľa hovorcu Kremľa to bolo gesto dobrej vôle voči ukrajinskej strane.

Je otázka, kto do tohto procesu vyjednávania zasiahol. Rusi nepriamo ukazujú na Spojené štáty. Africkí lídri navštívili postupne Kyjev a Moskvu, aby predstaviteľov oboch krajín zoznámili so svojím mierovým plánom.

Realistický plán na ukončenie vojny na Ukrajine by bol teraz potrebný ako soľ. Už aj preto, že dlho očakávané protiofenzíva ukrajinských vojsk zatiaľ skončili bez nejakého hmatateľného výsledku. Podľa niektorých ukrajinských predstaviteľov je už dokonca pozastavená.

Ako píšu seriózne západné médiá, Ukrajinci narážajú na dobre pripravené obranné pozície a mínové polia aj na flexibilnú taktiku ruskej armády. Ale najmä Ukrajina nemá prevahu vo vzduchu, čo umožňuje ruskému letectvu ničiť modernú vojenskú techniku ​​dodanú v posledných týždňoch Ukrajine zo Západu. A to je pochopiteľne reputačné riziko nielen pre Ukrajinu, ale najmä pre zbrojárov západných firiem, ktorých zbrane sú Ukrajincom dodávané príslušnými západnými vládami.

Treba ešte pripomenúť, že ruské velenie má podľa neverejných informácií k dispozícii zatiaľ mimo bojiska 600 – 700 tisíc svojich vojakov pripravených na nasadenie. Realistickí vodcovia Západu by mali z doterajšieho priebehu „ofenzívy“, z ich chudých výsledkov a tiež z veľkej ruskej prevahy vo vzduchu a v delostrelectve, ktorú nemožno v dohľadnej dobe zmeniť, vyvodiť závery, že takýto spôsob boja nemá zmysel, že je len plytvaním ľudských životov a veľkých materiálnych hodnôt atď."

______________________

Redkakcia HD uverejnil v pôvodnom znení komentár bývalého predsedu vlády Českej republiky Jiřího Paroubka.

Ivan Korčok sa postupne vyfarbuje – navrhuje ignorovať vôľu väčšiny
"Ivan Korčok sa síce v Liberálnom dome ešte pretvaroval, že zatiaľ nie je rozhodnutý uchádzať sa o post prezidenta republiky, už dnes však môžeme rekonštruovať, aký to bude kandidát (a z miesta, kde to oznámil, aj koho to bude kandidát). Diskusia v... Čítať ďalej
23 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme