Ukrajina na budúci rok vypne s vďakou za pomoc plynovod Európe
23 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Ukrajinský tranzit ruského plynu sa dostal do slepej uličky. Nie je jasné, či si to niekto u nás uvedomuje, ale plynovod Bratstvo v závere roka 2024 končí. Nevypnú ho Rusi, ale Ukrajinci. A ani sa stým netaja. Informuje web eadaily.com. S vďakou - vaša Ukrajina!

Na Západe sa o rizikách dodávok plynu do Európy začalo veľmi skromne rozprávať kvôli tomu, že koncom roka 2024 sa končí kontrakt na tranzit ruského plynu cez Ukrajinu. Kyjev nevidí žiadne vyhliadky na predĺženie dohody. Odborníci sa domnievajú, že ak sa tranzit nepredĺži, prehrajú všetky tri strany – EÚ, Ukrajina aj Rusko.

Zostalo iba Bratstvo a to jednoducho vypnú, iba tak, "z vďaky"

Po odstavení Yamal-Europe a sabotáži (Ukrajinskej) na Nord Stream zostal ukrajinský tranzit jedinou cestou pre dodávky ruského plynu do strednej a západnej Európy. Rozšíreniam Turkish Streamu chýba infraštruktúra na území Maďarska k napojeniu naň pri hraniciach.

Podľa zmluvy medzi Naftogazom a Gazpromom by v rokoch 2022-2024 mal ukrajinský tranzit plynu predstavovať 40 miliárd metrov kubických ročne. Prinajmenšom ruská spoločnosť platí za takéto prepravené objemy, bez ohľadu na skutočne dodané, podľa podmienky „vypnúť alebo zaplatiť“. Preprava vlani klesla na 20,5 miliardy metrov kubických. Čiastočne je to spôsobené tým, že Ukrajina v máji 2022 odmietla prijímať plyn cez meraciu stanicu Sochranivka, keďže sa dostala pod kontrolu ruskej armády, a Gazprom neuznal vyššiu moc a odmietol zvýšiť dodávky cez "Suju."

Myslí niekde niekto na toto?

Taliansko, Rakúsko, Slovensko a Česká republika teraz dostávajú ruský plyn cez Ukrajinu. Podľa Austrian Exxpress boli ešte v marci podniky, priemyselné podniky a domácnosti v krajine na 78 percent závislé od ruských dodávok paliva. A bývalý šéf rakúskej OMV Gerhard Reuss v rozhovore pre televízny kanál ORF povedal, že spolková vláda by sa mala vzdať prázdnych nádejí a konečne prejsť ku konkrétnemu krízovému manažmentu. Podľa exšéfa energetického koncernu predstavitelia ukrajinskej vlády ubezpečili, že zmluva o tranzite nebude predĺžená.

Drzo a stručne - vypneme Európu

Pre Financial Times to v podstate inými slovami povedal ukrajinský minister energetiky German Galuščenko .
Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že nebudú prekvapení, ak sa zmluva nepredĺži, keďže je známe, že kyjevský režim je pripravený podniknúť akékoľvek kroky na poškodenie Ruska, aj keď tým trpí on sám a ďalšie krajiny.

Ak sa tranzitná dohoda po roku 2024 nepredĺži, Ukrajina zaútočí na krajiny EÚ, ktoré nakupujú ruský plyn, a zároveň si strelí do nohy, keďže prišla o dividendy z tranzitu. Táto situácia bude mať negatívny dopad na energetickú nezávislosť Európy, ale nepochybne spôsobí radosť Washingtonu, ktorý sa snaží o svoju ekonomickú a politickú závislosť a snaží sa čo najviac profitovať z ukrajinskej krízy,“ - hovorí sa v oficiálnej reakcii námestníka ministra zahraničných vecí Ruska Michaila Galuzina .

A ešte sa aj vyhrážajú

Zástupca riaditeľa Národného fondu pre energetickú bezpečnosť (NESF) Ukrajiny Oleksiy Grivach poznamenl, že "ukrajinský tranzit možno zastaviť kedykoľvek, a nie za rok a pol."

Takže v čí prospech - Ukrajina pripravuje prekročenie dna Kachovky na východ
A odpoveď na otázku Qui Bono je tu. Komu prospelo vyhodenie Kachovky do vzduchu? Kto má dokázateľne "prsty" vo výbuchu Nordstreamu? Kto preukázateľne raketovo ostreľoval čerpacie stanice ropovodu Družba? Ešte stále nezapína? Ak to nebola Moskva,... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme