Potvrdené: Sú to diletanti! Zrejme ani nevedeli za čo hlasujú
22 | 06 | 2023 I Eka Balašková

V minulosti už takéto „prilepené“ dodatky k nesúvisiacim zákonom niekoľkokrát kritizovala aj prezidentka Čaputová. Ostáva len veriť, že vráti poslancami schválený zákon o ochrane spotrebiteľa, do ktorého Milan Vetrák (OĽaNO) zapracoval aj novelu, podľa ktorej majú novinári zodpovedať za citáty iných osôb. Zákon čaká na podpis prezidentky.

Za túto zmenu zahlasovalo 118 zo 130-tich prítomných poslancov, z ktorých mnohí zrejme ani nevedeli, za čo všetko hlasujú.

Táto zmena by zapríčinila, že novinári by boli zodpovední aj za doslovné citácie politikov. S touto zmenou nesúhlasí ani predseda NR SR. Zmenu do zákona „vpašoval“ Milan Vetrák, ktorý len pred nedávnom ľudí z bratislavskej samosprávy označil za babrákov.

Zásah do slobody prejavu

Ak by prezidentka zákon podpísala, zmena Občianskeho zákonníka by mala za následok posilnenie pozície politikov voči médiám. Novinári by boli zodpovední za výroky iných osôb a neoprávneného zásahu by dopustili aj vtedy, ak by sa spoliehali na hodnovernosť zdroja a neoverili si pravdivosť informácie. Vetrákov zmena do spoločnej správy prešla pred dvoma týždňami na rokovaní Ústavnoprávneho výboru NR SR.

Matovičovci a Hegerovci klamali seba samých aj samosprávy
Obce, mestá a kraje už v roku 2022 utrpeli takmer polmiliardovú stratu. Tento rok bude predbežne podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť strata dvojnásobná. Uvádza to nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu. „Na rok 2024 je v schválenom... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Matovič ako preborník

Pravda pripomína Matovičovo vyhlásenie po decembrovom páde vlády o tom, že má dôkazy o závažnej korupcii Richarda Sulíka. Nekonkretizoval o akú korupciu má ísť, ani o dôkazy, ktoré má k dispozícii, no ak by sa táto informácia nepotvrdila, zodpovednosť za Matovičove krivé obvinenia by niesli novinári.

Vetrákov návrh hovorí aj o tom, že novinári by nemohli zverejňovať ani doslovné citáty, pokiaľ by nebola overená ich pravdivosť ani v prípade, že by dostala priestor aj kritizovaná strana.

Facebook | Milan Vetrák

Na ťahu je prezidentka

„Myslím si, že novinár by za toto nemal brať zodpovednosť, treba to opraviť. Vy nemôžete zodpovedať za to, čo urobí politik. Vy máte priniesť reálnu pravdivú skutočnosť, ktorá sa udiala a sprostredkovať ju občanom. To je vaša úloha,“ zdôraznil Boris Kollár (Sme rodina), podľa ktorého by prezidentka mala vetovať tento zákon. Ak tak neurobí, začne platiť v auguste.

Kollár to schytáva od všetkých, ale je teflónový
Predseda Národnej rady SR a hnutia Sme rodina Boris Kollár nemieni odstúpiť z funkcie. Reagoval tak na výzvu viacerých politických strán, aby sa vzdal stoličky predsedu NR SR. Dôvodom výzvy je priznanie, že pred 12 rokmi dal niekoľko faciek... Čítať ďalej
22 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Stihli by opravu?

Do konca funkčného obdobia súčasného parlamentu ostáva už len jedna (slávnostná) schôdza. Tá sa uskutoční 1. septembra ku Dňu Ústavy a ak by prezidentka zákon vrátila, Kollár plánuje zaradiť do rokovania na prelomenie prípadného veta prezidentkou.

Začne platiť pred voľbami

Ak by Zuzana Čaputová zákon nevetovala, začne platiť v čase najostrejšieho predvolebného súboja. Pravda informuje, že Vetrák zmenu obhajoval tým, že iba spresnil zákon, aby žalobcom, ktorí vyhrali spor o ochranu osobnosti, bolo priznané ospravedlnenie aj v prípadoch, keď šíriteľ nepravdivej informácie čerpal túto informáciu z dôveryhodného zdroja.

Babráci

Nie sú tomu ani dva mesiace, čo Milan Vetrák označil za babrákov bratislavskú samosprávu, ktorú vedú ľudia z Progresívneho Slovenska. Na ich babráctvo poukázal pri zistení hlavnej kontrolórky mesta Bratislava, ktorú dosadili poslanci PS.

„Ich výkon rozhodne nie je odborný a pokiaľ nie sú len babráci, ale dobre vedeli, čo robia, tak ani slušný. Lebo okrádať občanov Slovenska a v tomto prípade Bratislavčanov, o verejné financie z ich daní, slušné nikdy nebude," konštatoval Vetrák.

Milan Vetrák z OĽaNO odkazuje PS! Babráci!
Bratislavu aktuálne zaplavili billboardy, na ktorých nás predseda Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka presviedča, že ak sa oni dostanú do vlády, dá sa to odborne aj slušne. Heslo kampane znie lákavo, je však presným opakom toho, čo... Čítať ďalej
02 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik