MO SR Sklenár rokoval s predsedom Vojenského výboru NATO
22 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

Minister obrany SR Martin Sklenár dnes prijal v priestoroch rezortu obrany predsedu Vojenského výboru NATO, admirála Roba Bauera. Za účasti náčelníka Generálneho štábu OS SR gen. Daniela Zmeka prediskutovali najzásadnejšie otázky pred blížiacim sa summitom NATO vo Vilniuse, najmä pokiaľ ide o posilnenie predsunutej obrany NATO na ochranu východného krídla, ako aj tému aktualizácie obranných plánov Aliancie.

Podľa ministra Sklenára sa od samitu vo Vilniuse očakáva niekoľko kľúčových rozhodnutí smerujúcich k adaptácii NATO na zmenené bezpečnostné prostredie.

"Pôjde predovšetkým o posilnenie zostavy odstrašenia a obrany na východnom krídle NATO. Konečným cieľom má byť taká spojenecká prítomnosť na východnom krídle Aliancie, ktorá bude od prvého momentu akcieschopná a teda v prípade potreby pripravená okamžite reagovať a brániť územie a obyvateľov," priblížil minister Sklenár.

S admirálom Bauerom prebrali tiež otázku protivzdušnej a protiraketovej obrany. V súvislosti s posilňovaním východného krídla NATO je totiž pre Slovensko prioritou čo najrýchlejšie a najefektívnejšie vylepšenie tejto spôsobilosti. "Okrem hľadania vlastného riešenia Slovensko podporuje aj návrh na zavedenie stáleho mechanizmu Aliancie v tejto oblasti, na základe ktorého by spojenci na rotačnej báze vysielali na východné krídlo spôsobilosti protiraketovej a protivzdušne obrany. Práve vytvorenie systémového prístupu výrazne prispeje k ďalšiemu posilneniu kolektívnej obrany," vysvetlil minister Sklenár.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik