Matovičovci a Hegerovci klamali seba samých aj samosprávy
22 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

Obce, mestá a kraje už v roku 2022 utrpeli takmer polmiliardovú stratu. Tento rok bude predbežne podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť strata dvojnásobná. Uvádza to nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu.

„Na rok 2024 je v schválenom rozpočte deficit len 300 miliónov eur. Vyzerá to tak, že v materiáloch ministerstva financií nesedia ani základné počty. Potrebujeme si naliať čistého vína, potrebujeme reformu financovania samospráv a dať im istotu v oblasti príjmov. Dnes nemajú nič, len víziu obrovských deficitov,“ uvádza portál Dáta bez pátosu.

„Závažnosť situácie s financovaním samospráv a perspektívou ich rozvoja v rámci celého územia Slovenskej republiky podčiarkujú aj najnovšie dáta zverejnené nezávislým portálom Dáta bez pátosu. Jednoznačne upozorňujú na prehlbujúce zhoršovanie finančného zabezpečenia realizácie verejných služieb poskytovaných mestami a obcami pre svojich občanov,“ povedal predseda Združenia miest a obcí Slovenska a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Portál Dáta bez pátosu ďalej uviedol, že vláda pripravila rozpočet na roky 2023-24-25 ku koncu minulého roka s neadekvátnymi očakávaniami. Mierne povedané: klamala sama seba a aj samosprávy.

Posúďte sami

Očakávanie hospodárenia za rok 2022 nastavila (bol december 2022) v rozpočte na deficit v sume 130 miliónov eur. Skutočnosť o pár dní bola takmer 3-násobne vysoká skutočná strata: 420 miliónov eur.

Rozpočet na rok 2023 bol schválený s deficitom vo výške 323 miliónov eur.

Už o pár mesiacov však Rada pre rozpočtovú zodpovednosť opravuje odhad deficitu a navyšuje ho o viac ako pol miliardy eur. Výsledkom je odhad deficitu vo výške 865 miliónov eur.

Matovičov a Hegerov štát nehanebne okradol samosprávy, teda, nás všetkých

"Samosprávy ostali osamotené / daňový bonus ich poslal do vysokých deficitov. Už v júni sa prebudia zo zlého sna" píšu odborníci na danú tému na profile Dáta bez pátosu.

Nakoľko problematika nasledujúcich údajov je vysoko odborne exaktná, redakcia HD do textu nezasahuje. Pripomína, že jeho autorom, ako aj autorom grafickej časti príspevklu, sú Dáta bez pátosu.

Matovičov a Hegerov štát nehanebne okradol samosprávy, teda, nás všetkých
"Samosprávy ostali osamotené / daňový bonus ich poslal do vysokých deficitov. Už v júni sa prebudia zo zlého sna" píšu odborníci na danú tému na profile Dáta bez pátosu. Nakoľko problematika nasledujúcich údajov je vysoko odborne exaktná, redakcia... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik