Rozhodnutie ÚS o paragrafe 363: Generálny prokurátor reaguje
21 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Na rozhodnutie Ústavného súdu reagoval na sociálnej sieti aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Paragraf 363 napadla koncom roka 2021 skupina poslancov a v januári t. r. aj prezidentka Čaputová. Ústavný súd rozhodol v stredu a v ten deň svoju reakciu na rozhodnutie zverejnil aj Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Problematická „trišesťtrojka“ pritom bola do Trestného poriadku zavedená počas toho, ako bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic. Komu všetkému tento paragraf pomohol?

Dlho sporný paragraf 363

Sporný paragraf napadla na ÚS koncom roku 2021 skupina poslancov a v januári tohto roku aj prezidentka. Poukazovali na to, že takéto rozhodnutie generálneho prokurátora je konečné a nepreskúmateľné, a môže dôjsť ľahko k zneužitiu. Znenie paragrafu a právomoci, ktorými takto disponuje generálny prokurátor, podľa nich zasahujú neprimerane do nezávislosti súdnej moci. Podnety sa týkali využívania paragrafu 363 generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

Ústavný súd rozhodol

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli. Rozhodnutie pléna ÚS oznámil predseda ÚS Ivan Fiačan.

Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s ústavou
Paragraf 363 Trestného poriadku nie je v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu Ústavný súd (ÚS) SR, keď nevyhovel návrhu skupiny poslancov a prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorí paragraf na súde napadli. Rozhodnutie pléna ÚS oznámil... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík/TASR

Generálny prokurátor reaguje

O rozhodnutí Ústavného súdu v stredu popoludní reagoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka.

&id=100064021966129

Komu „trišesťtrojka“ pomohla

Sporný paragraf je tu od roku 2006, prijatý bol počas toho, ako bol ministrom spravodlivosti Daniel Lipšic. Podľa neho generálny prokurátor nemôže zrušiť právoplatné rozhodnutie v prípravnom konaní, keď nie je nikto obvinený.

Odporcovia paragrafu 363 argumentujú hlavne tým, že týmto paragrafom GP „pomáha na slobodu“ zločincom, za ktorých považujú napríklad Petra Kažimíra, Petra Brhela, Jaroslava Haščáka. Pravdou však je, že paragraf 363 svojho času pomohol aj Gáborovi Grendelovi (OĽaNO-NOVA), ale aj publicistovi Michalovi Havranovi, či aktivistom Green Peace, medzi ktorými bol aj Juraj Rizman.

Remišová je zas "najmúdrejšia"
"Rozhodnutie Ústavného súdu o ústavnosti §363 rešpektujem. Ale..." začína svoj "intelektuálny výpotok" Veronika Remišová, ktorá sa rozumie absolútne všetkému, ale, žiaľ, nie tomu, čo mala v náplni práce, ako konštatovala aj prezidentkina... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik