DRAXLER: Nie sú žiadne dôkazy, že ukrajinský hladomor bol genocídou
21 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Exminister školstva Juraj Draxler vo svojom statuse na Facebooku reagoval na uznesenie Národnej rady SR, ktorým Slovensko uznalo hladomor na Ukrajine v rokoch 1932-1933 za genocídu ukrajinského ľudu.

Lacná facka Rusku

Nie, nie sú žiadne dôkazy, že ukrajinský hladomor bol genocídou. Poslanci NR SR môžu odhlasovať čo chcú, ako práve teraz odhlasovali v súvislosti s Ukrajinou. Ale dejiny sú dejiny, fakty sú fakty,“ začína bývalý minister svoje stanovisko.

Podľa Draxlera sa naši poslanci sa zapojili do „módnej vlny“ parlamentných deklarácií o hladomore v rokoch 1932-33. Ten bol nepochybne strašnou udalosťou, ale pokiaľ ide o tvrdenie, že to mala byť genocída, proti tomu existujú jednoduché protiargumenty, konštatuje Draxler.

V prvom rade Draxler poukazuje na to, že rozsiahle hladomory mali v medzivojnovom období aj v iných častiach Sovietskeho Ruska, trebárs v južnej časti ruskej časti štátu. Zároveň Draxler poukazuje na to, že sa nedajú nájsť písomné dôkazy o tom, že by režim vydával príkazy vedúce k tomu, aby bola časť obyvateľov náročky vyhladovaná. Pripomína tiež, že počet Ukrajincov v danej dekáde neklesol, ale na jej konci bol, naopak, väčší. Hlavným dôvodom bolo zlepšenie životných podmienok v druhej polovici 30. rokov. „Takže za "genocídneho" Stalina počet Ukrajincov narástol,“ píše Draxler.

Štátna moc tu mala rôznu zmes motivácií, ale na to, že by Stalin chcel cielene znížiť počet Ukrajincov, jednoducho nie sú dôkazy, tvrdí Draxler. A dodáva, že tu pochopiteľne nikomu nejde o dejiny, ale cieľom je tu dať „lacnú facku“ Rusku, aby sme sa navzájom odcudzili.

Bývalý minister ďalej pripomína, že holodomor je politizovaný dlhodobo a že už v časoch studenej vojny túto tému silno využívala americká propaganda, pričom udávala extrémne prestrelené údaje o počte mŕtvych. Draxler tiež spomenul, že prezident Porošenko bežne opakoval mýtus o 10 miliónoch obetí, pričom takýto údaj dávno vyvrátili samotní ukrajinskí historici.

Politizácia dejín je to najhoršie, čo sa pre ich chápanie dá urobiť. Lebo akonáhle nastúpi propaganda, už sa málokomu chce udalosti podrobnejšie studovať, veď je všetko jasné,“ myslí si Draxler.

Šojgu - spravte toto a útočíme úplne naplno a všade!
Šojgu dôrazne a stručne: "Ak Ukrajina použije západné zbrane na Kryme, zaútočíme okamžite", píše český spravodajský web novinky.cz. Ak ukrajinské ozbrojené sily zaútočia raketami HIMARS a Storm Shadow na ruské územia, medzi ktoré Moskva radí aj... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Zelenskyj ďakuje

Národná rada SR aktuálne uznala hladomor na Ukrajine v rokoch 1932-1933 za genocídu ukrajinského ľudu. V uznesení schválenom v parlamente sa píše, že hladomor bol spáchaný s úmyslom zničiť skupinu ľudí úmyselným nastolením životných podmienok, ktoré mali viesť k ich fyzickému zničeniu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa za uznesenie NR SR Slovensku poďakoval. „Som vďačný slovenskému parlamentu za uznanie hladomoru v rokoch 1932 – 1933 za genocídu ukrajinského ľudu," napísal na sociálnej sieti. Rozhodnutie NR SR označil za dobre načasované a za výrazný prínos k obnoveniu historickej spravodlivosti a ucteniu si miliónov nevinných obetí.

Neúspech ukrajinskej ofenzívy odhaľuje impotenciu NATO
Scott Ritter: Druhý týždeň ukrajinskej protiofenzívy sa končí neúspechom. Konštatuje web vtforeignpolicy.com. Operácia vstúpila do druhého týždňa ukrajinskej dlho očakávanej a veľmi propagovanej protiofenzívy, niektoré základné závery už možno... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme