Čaputovej rozhodnutie: Kiska horekuje, Gašparovič vie, ako ďalej
21 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Deň pred svojimi 50-tymi narodeninami rozlúštila otázku, ktorá zaujímala slovenskú politickú scénu – o funkciu prezidentky sa o rok uchádzať nebude. Jej zástancovia aj z umeleckej scény smútia, oponenti jej rozhodnutie rešpektujú. Čo si o ňom myslia jej predchodcovia?

V utorok, 20. júna Slovensko s napätím očakávalo, či sa Zuzana Čaputová bude uchádzať o znovuzvolenie do aktuálnej pozície. To, čo sa už nejaký čas hovorilo, Čaputová potvrdila – po dlhom zvažovaní kandidovať nebude. Demokracii na Slovensku však pomáhať mieni naďalej. Politológ si myslí, že dôvodov je viac a načrtol tiež jej možnú politickú budúcnosť. Andrej Kiska, ako jej predchodca vo svojom vyjadrení upozornil na útoky, ktoré aj on musel odrážať a tiež si myslí, že na vine, že taká skvelá prezidentka už nebude kandidovať, sme my všetci. Ivan Gašparovič bol menej emotívny a je presvedčený, že Čaputová ešte nepovedala posledné slovo.

Rozhodnutie nebolo ľahké

„Po veľmi poctivom zvažovaní viem, že by tých síl na ďalší mandát nebolo dosť. Dokončím posledný rok svojho mandátu a moja služba v tejto funkcii bude naplnená. O druhé volebné obdobie sa nebudem uchádzať. Naďalej budem robiť svoju prácu s ľudskosťou a empatiou, lebo je to práca pre ľudí. Aj keď práve za ľudskosť platíte vysokú cenu svojou zraniteľnosťou,“vysvetlila dôvody rozhodnutia nekandidovať Čaputová.

Rýchla správa! Zuzana Čaputová sa rozhodla!
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila o opätovnej kandidatúre na post prezidentka Slovenskej republiky! Zuzana Čaputová nebude opätovne kandidovať za prezidentku Slovenskej republiky. Správu aktualizujeme! Potrebujeme Vašu pomoc Stojíme na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová
?fbclid=IwAR0WLzaXdAA7hoJdbjHk19XFuLc5ffzWBujG5-JM_a_XX5YG1EsqiOS2Pl0

Zdôraznila slušnosť

„Medzi dôvody patrí aj ohľad na moju rodinu. Dôvody sú naozaj silné,“ vysvetľovala prezidenka.

„Demokracii a spravodlivosti na Slovensku som sa snažila pomáhať pred prezidentským mandátom, počas neho a budem to robiť aj po ňom,“ myslí si Zuzana Čaputová.

Treba to rešpektovať

„Dôvody, ktoré povedala, nemusia byť úplne všetky,“ hovorí politológ Radoslav Štefančík s tým, že prezidentka aj po skončení svojho mandátu mieni pomáhať Slovensku. Už však nie v politickej funkcii, pretože na „prezidentský dôchodok“ je ešte mladá.

„Po skončení vo funkcii hlavy štátu bude mať stále titul prezidentka a môže pôsobiť v mimovládnom sektore,“ upozorňuje odborník, ktorý jej budúcnosť vidí v euroatlantických štruktúrach, prípadne OSN.

Vstupuje (nám) do svedomia

„Keď človek vchádza do politiky s čistým odhodlaním pomôcť a dostane za to urážky a nenávisť, je to krutá facka,“skonštatoval Kiska s tým, že on sám si tých útokov v politike užil až-až. Prezidentku vykreslil, ako politickú martýrku a snažil sa vyvolať v nás ostatných pocit viny.

Rešpektuje aj Gašparovič

„Dúfam, že sa rozhodla na základe dobre vyhodnotených predstáv o svojej budúcnosti, pretože takéto rozhodnutie sa nerobí zo dňa na deň,“ konštatuje Ivan Gašparovič, ktorý v prezidentskom kresle sedel dve volebné obdobia. Rozhodla sa tak podľa neho aj podľa posledného politického diania na Slovensku a tiež si veľmi dobre všíma svoje preferencie.

„Rovnako ako tvrdé útoky niektorých politických strán. Bolo vidieť, že to ťažko znášala. Som presvedčený, že bude pokračovať v Progresívnom Slovensku alebo v mimoparlamentnom sektore,“ uzatvára Gašparovič.

Bude jej nástupcom Korčok?

Deň po tom, ako Čaputová oznámila, že sa nemieni o post uchádzať po druhýkrát, Ivan Korčok (SaS) oznámil, že bude zvažovať svoju kandidatúru. Na tú sa chystajú už aj Štefan Harabin – niekdajší predseda Najvyššieho súdu, či ústavný právnik Ján Drgonec.

Korčok sa už tlačí do paláca
Exminister zahraničných vecí a člen SaS zvažuje prezidentskú kandidatúru. Správu budeme aktualizovať, ak získame viac informácií. https://www.hlavnydennik.sk/2023/06/21/ako-je-to-s-tymi-zdochynajucimi-konmi Potrebujeme Vašu pomoc Stojíme na... Čítať ďalej
21 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme