Neúspech ukrajinskej ofenzívy odhaľuje impotenciu NATO
20 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Scott Ritter: Druhý týždeň ukrajinskej protiofenzívy sa končí neúspechom. Konštatuje web vtforeignpolicy.com. Operácia vstúpila do druhého týždňa ukrajinskej dlho očakávanej a veľmi propagovanej protiofenzívy, niektoré základné závery už možno vyvodiť, aj keď boje pokračujú a ešte nejakú dobu budú mať vysokú intenzitu.

V prvom rade zlyhal protiofenzívny gambit. Napriek tomu, že v ukrajinskej armáde stále zostáva značná bojová sila, vrátane viac ako 75 percent z 60.000 člennej armády, vycvičenej a vyzbrojenej NATO, ktorú Ukrajina zhromaždila za posledných osem mesiacov, sú tu zásadne chybné predpoklady o kvalite síl, na ktoré Ukrajina a jej spojenci v NATO vložili svoje spoločné nádeje na víťazstvonad Ruskom. Stručne povedané, Ukrajina postráda vojenskú kapacitu na prekonanie ruskej obrany.

Straty obrovské, postup takmer nijaký

Najelitnejším ukrajinským ofenzívnym brigádam, vybaveným najmodernejšou západnou vojenskou technológiou, sa nepodarilo postúpiť z toho, čo ruská obranná doktrína nazýva „krycou“ líniou obrany – nárazník, ktorý je navrhnutý tak, aby nasmeroval a narušil útočiacu silu pred dosiahnutím „hlavnej“ obrannej línie. Ukrajinské straty boli extrémne ťažké, Rusko dosiahlo pomer eliminácie 10:1, pokiaľ ide o živú silu, čo je z ukrajinského pohľadu neudržateľné. Dôvody ukrajinského neúspechu majú zásadnú povahu, to znamená, že ich nemožno prekonať za súčasného stavu a ako taká má ukrajinská armáda nulovú šancu na úspech, bez ohľadu na to, ako tvrdo tlačí na následné útoky.

Podcenili Rusov a kruto sa im to vracia

Na prvom mieste je kvalita ruskej obrany, najmä pokiaľ ide o bariérovú sieť (mínové polia, prekážky a zákopy), ktorá sa v kombinácii s húževnatosťou Ruskej armády a jej drvivou prevahou spolieha na palebnú podporu (delostrelectvo a letectvo). To je dôvodom, prečo Ukrajinci nie sú schopní postúpiť za „kryciu“ vrstvu ruskej obrany. Ukrajinská technika a taktika nepostačujú na to, aby akýmkoľvek zmysluplným spôsobom prelomili ruské zákopové línie a odsudzuje tak ofenzívne zväzy na postupné zničenie ruským delostrelectvom a leteckými údermi, rovnako ako pechotnými protiútokmi ruských špeciálnych jednotiek.

Žiadne zázračné zbrane

Okrem zlej taktiky a nedostatkov vo výstroji (áno, tanky Leopard a bojové vozidlá Bradley neboli zázračné zbrane, ktoré ako také Ukrajina a jej západní priaznivci propagandisticky predstavovali), platia Ukrajinci vysokú cenu v podobe ruského oslabenia ukrajinskej protivzdušnej obrany. Rusko nielenže neutralizovalo schopnosť Ukrajiny brániť strategické ciele ďaleko za prednými líniami, ale tiež premietlo schopnosť protivzdušnej obrany do skutočnej zóny konfliktu. To v kombinácii s nedostatkom akéhokoľvek životaschopného letectva necháva útočiace ukrajinské pozemné sily vystavené plným úderom ruského letectva.

Straty ešte pred nasadením na bojisku

Ruské lietadlá boli schopné dodávať presne navádzanú muníciu so smrtiacim účinkom do zhromažďovacích priestorov používaných Ukrajinou na sústredenie útočných síl pred ich nasadením na bojisko. Odhaduje sa, že 25-30 percent ukrajinských obetí je spôsobených týmito údermi. Ruské vrtuľníky môžu používať protitankové riadené strely (ATGM) so smrtiacim účinkom na ukrajinské sily, operujúce v zóne dotyku a ruská lietajúca munícia (tj „kamikadze drony“) si tiež vybrala veľkú daň na ukrajinských silách. Ak Ukrajina nedokáže znovu presadiť na bojisku nejaké zdanie protivzdušnej obrany, a to ako v tylových oblastiach, tak v popredných líniách, a vyslať do bojov svoje vlastné letectvo schopné spochybniť ruskú vzdušnú prevahu nad bojiskom, potom žiadne množstvo odvahy a taktických inovácií zo strany ukrajinských pozemných síl nezmení smrtiaci vojnový kalkul.

Politický imperatív zatienil rozumnú stratégiu boja

Jednou z mnohých tragédií prebiehajúceho ukrajinsko-ruského konfliktu je skutočnosť, že mnoho z toho, čo Ukrajina robí na bojisku, nie je diktované vojenskou nutnosťou, ale skôr politickým imperatívom. Nedávno skončená mesačná bitka o Artemovsk (Bachmut) je názorným príkladom, keď ukrajinský prezident Zelenskij trval na nasadení živej sily a vybavenia do bitky o mesto, o ktorom väčšina vojenských expertov vedela, že má minimálnu strategickú vojenskú hodnotu. Geografia však neurčovala rozsah bitky, ale skôr vnímanie ukrajinskej obrannej húževnatosti, a v dôsledku toho prišlo o život 60 až 75 000 ukrajinských vojakov v neúspešnom úsilí. Podobne je ukrajinská armáda politicky nútená, aby uskutočnila samovražedný útok proti dobre pripravenej ruskej obrane za podmienok, ktoré, ako bolo podrobne popísané skôr, môžu viesť iba k rozhodujúcej ukrajinskej porážke.

NATO nesie svoj podiel viny

Tentokrát sú na vine ukrajinskí spojenci v NATO, ktorí v predvečer svojho výročného summitu zúfalo túžia po akomkoľvek náznaku, že mnohomiliardové investície, ktoré spoločne vložili do ukrajinskej armády, môžu vyplatiť aj tie najzákladnejšie dividendy. Z tohto dôvodu bude NATO naďalej vyvíjať nátlak na Ukrajinu, aby zdvojnásobila vlastnú porážku, aj keď akékoľvek zisky, ak v skutočnosti nejaké možno dosiahnuť, by boli pyrhovým víťazstvom a boli by dlhodobo neudržateľné.

Krutá realita

Realita je taká, že až sa NATO 11. júla zíde vo Vilniuse, Rusi budú v procese zničenia tretej ukrajinskej armády vybudovanej NATO. Prvá bola zostavená počas nárazníka poskytnutého diplomatickým „podvodom“ Minských dohôd v rokoch 2015-2022. Táto sila o sile asi 260 000 vojakov bola do júna 2022 z veľkej časti zničená. Druhá armáda, skladajúca sa z približne 80 000 novo vycvičených a vybavených ukrajinských vojakov podporovaných tisíckami zahraničných žoldnierov, ako priamy výsledok desiatok miliárd dolárov vojenskej pomoci poskytnutej NATO, bola schopná začať takzvaný "bachmutský bitúnok".

60-tisíc členná 12. brigádna ukrajinská ofenzívna sila, ktorá v súčasnosti operuje proti Rusom, ktorá je opäť výsledkom desiatok miliárd dolárov vojenskej techniky (vrátane moderných západných tankov, delostrelectva a bojových vozidiel pechoty), bude s najväčšou pravdepodobnosťou zničená alebo bude čeliť v čase summitu NATO, hrozbe zničenie. Primárna otázka, pred ktorou NATO stojí, je, či má politickú, ekonomickú a vojenskú kapacitu na vytvorenie štvrtej ukrajinskej armády a po jej zániku piatu, šiestu a ďalšiu?

Zástupný konflikt

NATO je politicky odhodlané viesť zástupný konflikt s Ruskom „do posledného Ukrajinca“. Táto tragická realita znamená, že bez ohľadu na realitu bojiska, ktorá na Ukrajine existuje, bude NATO naďalej tlačiť na Ukrajinu, aby obetovala svoju živú silu v neúspešnom boji proti Rusku za jednoduchý fakt, že NATO nie je ochotné dobrovoľne stratiť politickú tvár doma ani v zahraničí. .

Vo Vilniuse bude NATO konfrontované s realitou svojej impotencie ako vojenskej aliancie, pokiaľ ide o boj proti Rusku na Ukrajine. Každý vojenský analytik akejkoľvek kompetencie bude vedieť, že za súčasnej situácie Ukrajina jednoducho nemôže zvíťaziť nad Ruskom. Ilúzie NATO o „zamrznutom konflikte“, ktoré, ako sa zdá, ženú ich šialenú túžbu vyzbrojiť Ukrajinu do nekonečna a ešte ďalej, sú navyše poháňané zásadne chybnými hodnoteniami, týkajúcimi sa ruskej ekonomickej spôsobilosti a kapacity, ruskej vojenskej odbornosti a vôle ruského ľudu vyhrať tento konflikt .

Tu je hlavná príčina strategického zlyhania NATO na Ukrajine – úplné nepochopenie reality dnešného Ruska. Rusko bude schopné predstihnúť NATO z hľadiska vojenskej technológie, do tej doby sa štáty NATO plne premenia na vojnovú ekonomiku, na čo štáty NATO nemajú ani politickú vôľu, ani ekonomické prostriedky.

Chmúrna vízia pre Kyjev

Tento krátkozraký postoj bude mať za následok nevyhnutný vojenský kolaps Ukrajiny, pravdepodobne niekedy medzi koncom leta a začiatkom jesene tohto roku. Až sa tak stane, NATO sa bude snažiť vybudovať akýsi mechanizmus záchrany vlastnej tváre, aby retušovalo svoje oslabené geopolitické postavenie voči Rusku. Ako to bude vyzerať, nie je v tejto chvíli známe. Jedna vec je ale istá – pretože NATO dnes odmieta uvažovať o vycúvaní z ukrajinského konfliktu, zajtra pre Ukrajinu nebude žiadna budúcnosť. Politická hrdosť NATO bude mať podobu pádu a zničenia ukrajinského národa, jeho armády a jeho ľudu.

Píše web vtforeignpolicy.com v článku Scotta Rittera.

Stoltenberg bije na poplach: zásoby zbraní NATO sú vyčerpané!
Podľa generálneho tajomníka NATO je potrebné zásoby doplniť nielen v Nemecku, ale aj v mnohých krajinách NATO. Sklady zbraní a munície NATO sú prázdne a musia byť čo najskôr doplnené, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik