Kde má "európska kasa" dno?
21 | 06 | 2023 I Milan Laca

Milardy z únie pôjdu zasa do Kyjeva?

Európska komisia navrhuje prideliť Ukrajine finančnú pomoc vo výške 50 miliárd eur vo forme grantov a pôžičiek. Vyhlásila to predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pre „Európsku pravdu“.

Perspektíva...

Finančnú pomoc plánujú na nasledujúce štyri roky. „Táto finančná rezerva nám umožní upraviť našu finančnú podporu podľa vývoja situácie v teréne.“ Podľa von der Leyenovej, táto pomoc poskytne vláde v Kyjeve perspektívu a predvídateľnosť, ako aj „stimuluje ďalších darcov, aby zintenzívnili svoje úsilie“.

Kyjevu sa pootvorili dvere do EÚ?
EÚ odhalila stupeň pripravenosti Ukrajiny na vstup do bloku. Správa EÚ: Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na začatie prístupových rokovaní. Pokrok! Agentúra Reuters, s odvolaním sa na správu z EÚ napísala, že Ukrajina splnila dve zo... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Milan Laca

Na čo pôjdu peniaze

Cieľom navrhovaného balíka je, podľa agentúry Bloomberg, spojiť pomoc používanú na vyplácanie miezd, dôchodkov a niektorých verejných služieb s nákladmi súvisiacimi s obnovou základnej infraštruktúry.  21. a 22. júna bude  v Londýne konferencia o obnove Ukrajiny. Jej premiér Denys Šmyhaľ povedal, že počas konfere sa zamerajú na tri hlavné aspekty - rýchle zotavenie, prilákanie súkromných investícií a rozvoj regiónov.

USA tiež nezaostávajú

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken oznámil, že nový balík pomoci Kyjevu predstaví na konferencii o ozdravení Ukrajiny, ktorá bude  v Londýne. Citovala ho agentúra Reuters , uvádza "European Truth" . "Prezident Biden povedal - budeme s Ukrajinou tak dlho, ako to bude potrebné a obe naše krajiny sú tomu hlboko oddané. Budeme pokračovať v plnení tohto záväzku a to aj s pomocou nového silného balíka americkej pomoci, ktorý budem môcť oznámiť zajtra (21.6.2023)", dodal šéf americkej diplomacie.

Zídu sa na pomoc

V stredu a vo štvrtok (21. a 22.6.2023) sa v Londýne uskutoční konferencia o ozdravení Ukrajiny. Viac ako tisíc  zahraničných predstaviteľov z vyše 60 krajín, ako aj lídri  biznisu a globálni investori budú diskutovať o spôsoboch, ako pomôcť Ukrajine pri obnove.

Neúspech ukrajinskej ofenzívy odhaľuje impotenciu NATO
Scott Ritter: Druhý týždeň ukrajinskej protiofenzívy sa končí neúspechom. Konštatuje web vtforeignpolicy.com. Operácia vstúpila do druhého týždňa ukrajinskej dlho očakávanej a veľmi propagovanej protiofenzívy, niektoré základné závery už možno... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme