Kampaň sa začala, kam sa kotúľajú peniežky zo straníckych účtov
22 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Oficiálna predvolebná kampaň odštartovala dňom, kedy predseda NR SR vyhlásil dátum konania volieb, teda 9. júna. Niektoré strany sa do kampane pustili s plným nasadením (aj finančných prostriedkov), iné míňajú financie opatrne. Hovoria o tom ich transparentné účty.

Kým Smer sa spolieha na „svojich“, Demokrati stavili na osvedčenú agentúru. Hlasisti idú cez sociálne médiá, SaSka vydáva kuchársku knihu. Lídrov PS vidíte „nad každou priekopou“, kým toho z OĽaNO môžete stretnúť v kultúrnych domoch.

Vidno ich nad priekopami, ale aj na staniciach

Lídrom v „rozhadzovaní“ je zatiaľ Progresívne Slovensko. To má na kampaň vyčlenených 1,5 milióna eur a k 20. júnu stihli minúť 580 tisíc.

Ich gro tvoria bilbordy a exteriérová reklama. Najväčší poskytovateľ bilbordových plôch so stranou podpísal zmluvu na 180-tisíc eur, ďalších 53-tisíc zaplatí strana za „outdoorovú“ kampaň firme, ktorej jedným z konečných užívateľov východ je podľa denníka Pravda Ivan Kmotrík.

Polícia sa púšťa do boja s dezinformáciami
Slovenská polícia organizuje v týchto dňoch odbornú konferenciu o boji proti dezinformáciám. Robí tak v rámci slovenského predsedníctva vo formáte Salzburského fóra. Očakáva, že jej organizácia môže byť zneužitá dezinformátormi a tvrdeniami o... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

SaSka na tanieri

Sulíkovci na svoju kampaň už tiež prekročili sumu pol milióna. Zatiaľ sa propagovali cez tradičné tričká, perá, nálepky s logom, ale vidno ich aj na bilbordoch. Najviac investovali do tlače 100-tisíc kusov kuchárskej knihy.

Nešiel cez svoje médiá

Hoci predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár vlastní dve rádiá, reklamy na politickú kampaň u neho počuť nebudete. Kollárovci zatiaľ minuli na reklamu okolo 350-tisíc eur a médiá oslovuje cez mediálny dom News and Media holding. Ten zatiaľ dostal platby v celkovej hodnote okolo 23-tisíc eur.

Nie je celkom jasné, čoho sa týka spolupráca s firmou Victory Production, ktorej hnutie zaplatilo 41-tisíc eur. Podľa FinStatu sa zaoberá poradenstvom v oblasti podnikania a má jedného zamestnanca, informuje Pravda. Dodáva, že začiatkom roka činil dlh firmy na odvodoch 184 eur.

(Ne)transparentný Smer-SSD

Strana Roberta Fica si na svoj účet ešte v marci poslala dva milióny eur, z čoho minuli zatiaľ zhruba 10 percent. Investovali hlavne do reklám na Facebooku, na čo podľa TIS (Transparency International Slovensko) vynakladá strana zhruba tisícku týždenne.

O reklamu sa im stará interná Agentúra Smer, ktorej konateľom je zhruba štyri roky Robert Kaliňák a strana jej v dvoch platbách previedla 194-tisíc eur. Agentúra je napriek tržbám od Smeru päť rokov za sebou v mínuse. Posledné tri roky vykazovala straty nad 200-tisíc eur ročne.

Rýchla správa! Zuzana Čaputová sa rozhodla!
Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila o opätovnej kandidatúre na post prezidentka Slovenskej republiky! Zuzana Čaputová nebude opätovne kandidovať za prezidentku Slovenskej republiky. Správu aktualizujeme! Potrebujeme Vašu pomoc Stojíme na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

OĽaNO v kulturákoch

Najsilnejšie hnutie minulej koalície minulo zatiaľ len desať percent z toho, čo na kampaň určilo. Minulo zatiaľ 12-tisíc, čo tvorili platby na prenájom priestorov na diskusie Bez ochranky s Igorom Matovičom. Ich najväčšou investíciou je objednávka online inzercie vo firme hovorcu hnutia, Matúša Bystrianskeho. Vo výdavkoch hnutia nenájdete výdavky za reklamu na sociálnych sieťach. Na tie podľa TIS minulo behom mája takmer 26-tisíc eur.

Hlas-SD na to ide cez online priestor

Strana Petra Pellegriniho má na účte už takmer 600-tisíc eur, pričom ich prezentácia je hlavne v online priestore. Od oficiálneho začiatku kampane vynaložia aj niekoľko tisíc denne cez online inzerciu reklamných nástrojov Googlu.

Strana tiež mieni spolupracovať so spoločnosťou, ktorá prevádzkuje napríklad denníky Blesk, či Sport. Jej spoluvlastníkom je aj Patrik Tkáč (J&T) a pre stranu má vytvoriť bližšie neurčené tlačoviny.

Preferencie klesajú, výdavky porastú

Strane Demokrati by prejavili priazeň ani nie tri percentá, no od začiatku júna si zaplatili tri prieskumy verejnej mienky v hodnote 31-tisíc eur, čo je ich doposiaľ najväčší výdavok. 24-tisíc eur vyplatili tvorcovi víťazných kampaní Zuzany Čaputovej či Matúša Valla.

PRIPRAVTE SA! Pred voľbami budú neférové ťahy pribúdať (VIDEO)
Nezaradený poslanec Milan Mazurek (hnutie Republika) je presvedčený, že podobný osud, aký YouTube „pripravil“ nedávno Kulturblogu, či Konzerve, s termínom blížiacich sa volieb, môže postihnúť akékoľvek alternatívne médiá. Milan Mazurek a Lívia... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Ako vyzerajú preferencie

Smer-SSD  medzimesačne vzrástol o dva percentuálne body. Zmenilo sa však druhé miesto, kde Hlas vystriedalo hnutie Progresívne Slovensko, ktoré v prieskume získalo 15,5 %. Tretia priečka patrí Hlasu s 14,8 %.

Podľa prieskumu by už žiadna ďalšia strana nezískala viac ako 10 %. Do NR SR by sa však aj tak dostalo až 8 strán. 

Štvrtá by skončila Republika (8,3 percenta), za ktorou nasledujú hnutie Sme rodina a strana SaS (obe 7,2 percenta). Do parlamentu by sa dostali aj OĽANO a priatelia (6,4 percenta) a KDH (5,6 percenta).

Pred bránami parlamentu by ostali SNS (4,3 percenta), Demokrati (štyri percentá), Aliancia-Szövetség (3,1 percenta), ĽSNS (1,9 percenta) a Za ľudí i Modrí, Most-Híd (rovnako po 0,8 percenta). Potrebných päť percent by nezískalo ani Maďarské fórum (0,5 percenta) a iné strany (0,7 percenta).

VÝREČNÝ PRIESKUM PRE DENNÍK N: Pellegrini s hlavou v smútku
Prieskum agentúry Ipos pre Denník N ukazuje na to, že v súčasnosti by parlamentné voľby vyhral Smer. A Progresívne Slovensko predbehlo Hlas. Smer-SSD medzimesačne vzrástol o dva percentuálne body. Zmenilo sa však druhé miesto, kde Hlas... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik