Estónska opozícia sa postavila diktátorskej moci
21 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Opozícia estónskeho Riigikogu (ako nášho parlamentu) odovzdala na registráciu návrh zákona o vyslovení nedôvery premiérke Kae Kallasovej, informovala úpodľa webu eadaily.com estónska televízia.

Hovorca opozície, bývalý estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu vysvetlil incident takto: „Je dosť nezvyčajné, že odvolanie sa iniciuje len niekoľko mesiacov po nástupe vlády k moci. Ale bezprecedentné boli v súhrne aj kroky, ktoré osobne urobila premiérka, ako aj politika vlády.

Ako cez "kopirák"

Hlasovanie o nedôvere vyjadruje podľa oficiálneho vyhlásenia obavy a požiadavky tých ľudí, ktorí „nesúhlasia s klamstvami v politike, s politikou vlády a s tým, že verejné záujmové skupiny sa zredukovali na stav ticha." Zdôrazňuje sa, že kroky vlády prehlbujú demografickú krízu, vláda nemá mandát zvyšovať dane, rétorika premiérky, kde porovnáva opozíciu s diktátorskými režimami, je neprijateľná, vládna koalícia sa snaží "vypnúť" parlament.

Vrie aj Litva a Lotyšsko

V Litve sa koncom mája opozícia postavila proti premiérke Ingride Simonyteovej , v druhej polovici júna v Lotyšsku proti šéfovi kabinetu Krisjanisovi Karinsovi.

Stoltenberg bije na poplach: zásoby zbraní NATO sú vyčerpané!
Podľa generálneho tajomníka NATO je potrebné zásoby doplniť nielen v Nemecku, ale aj v mnohých krajinách NATO. Sklady zbraní a munície NATO sú prázdne a musia byť čo najskôr doplnené, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok na... Čítať ďalej
20 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme