Služobné auto za 86 tisíc na dve jazdy po meste ročne?
21 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Meno Jána Mazáka, predsedu Súdnej rady sa v súvislosti s kauzami týkajúcimi sa spravodlivosti sem-tam mihne aj médiami. Súdna rada pred pár rokmi pre svojho predsedu kúpila auho za čosi viac, ako 57-tisíc eur. Aktuálne mu vláda menovaná Zuzanou Čaputovou „priklepla“ služobné auto za viac, ako 86-tisíc.

Peniaze, ktoré sa použijú na nákup reprezentačného auta mali pôvodne úplne iný účel. Navyše Ján Mazák aj do Košíc, kde býva, radšej lieta lietadlom, takže auto využíva minimálne. Aj odborník tvrdí, že je to zbytočný výdavok, za ktorý sa mohli kúpiť dve adekvátne autá. Mazákovo meno sa v nedávnom čase spájalo aj s tzv. Cigarovým klubom. Kto vlastne je Ján Mazák?

Komunikačná štruktúra? Načo?

Kancelária Súdnej rady mala peniaze pôvodne vyčlenené na obstaranie softvéru a modernizáciu komunikačnej infraštruktúry. Vedúci kancelárie predsedú Martin Katriak však vláde navrhol zmenu ich využitia a účelom malo byť obstaranie ekologického osobného automobilu pre predsedu Súdnej rady.

„Z časového hľadiska, ako aj z dôvodu náročného procesu verejného obstarávania nebude možné tieto prostriedky v plnom rozsahu použiť na pôvodne stanovený účel do konca roku 2023,“ odôvodnila rozhodnutie Kancelária Súdnej rady.

Šéf Súdnej rady dostane nové auto! Načo mu je?
Šéf Súdnej rady Ján Mazák dostane nové auto za 86 tis eur! Načo mu je ekologické auto keď býva v Luxembursku a chodí len z letiska do centra? Môže to byť za poslušnosť a servilnosť? Prečo radšej nezmodernizujú a nezdigitalizujú Súdnu radu? Vláda v... Čítať ďalej
07 | 06 | 2023 | Ivan Mihale/tasr

Aké má predseda Súdnej rady služobné výdavky

„Lietam domov, t. j. do Košíc, alebo do Luxemburgu, kde mám právo trvalého pobytu a vlastním tam byt. Letenky vychádzajú približne dvakrát až trikrát lacnejšie, než by som sa dopravoval autom,“ uviedol Mazák už dávnejšie, pričom v októbri a novembri minulého roku si dal preplatiť letenky po 500 eur.  Štát mu tiež uhrádza prenájom dvojizbového bytu v Bratislave, čo daňových poplatníkov stojí 850 eur mesačne. Prináleží mu aj auto s vodičom.

Potrebuje nové auto

„Vzhľadom na vek a amortizáciu motorového vozidla, ako aj z dôvodu zaistenia bezpečnosti a ochrany ústavného činiteľa, je nevyhnutné obstarať nový osobný automobil pre predsedu Súdnej rady,“ znie argument vedúceho kancelárie. Za šéfovania Jany Bajánkovej Súdna rada obstarala Audi A6 za 57 559 eur.

Potrebuje však reprezentačné auto?

Filip Kadlečík z Auto Bildu hovorí, že reprezentačné autá skutočne nie sú lacná záležitosť. Pravdou ale je, že predseda Súdnej rady vraj autom cestuje zhruba dvakrát ročne do Prezidentského paláca na vymenovanie sudcov, občas do parlamentu, a na výjazdové zasadnutia na krajské súdy,píše Pluska.

„V prípade, že jeho vozidlo nemusí spĺňať vyslovene reprezentatívne úlohy, dali by sa za túto cenu obstarať aj dva slušné a moderné elektromobily, napríklad Citroën ë-C4 X, sedan vhodný do fleetovej flotily, ktorý sa začína na sume pod 35-tisíc eur,“   objasňuje Kadlečík, pričom alternatív je viac.

Známy Cigarový klub. Čo tam robil?

Pred nedávnom sa o tzv. Cigarovom klube na pôde SIS hovorilo v súvislosti s návštevami viacerých prominentných persón z rezortu spravodlivosti. Bol medzi nimi aj Ján Mazák.

Stretnutia boli výlučne z dôvodu, že po rozšírení kompetencií súdnej rady pri preverovaní sudcovskej spôsobilosti sme povinní vyžadovať informácie od SIS, čo aj robíme. Boli sme si ujasniť, ako vyžadovať informácie a ako s nimi nakladať o kandidátoch na sudcov tak, aby sme neporušovali žiaden zákon,“ objasnil Mazák svoje návštevy.

Šokovaní sudcovia: Čo piekol predseda Súdnej rady v SIS?
Článok o cigarovom klube v SIS, ktorý mal navštevovať ešte ako advokát špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ale aj predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, totálne prekvapil viacerých sudcov. Žiadajú vysvetlenie od Jána Mazáka. O prípade informovala... Čítať ďalej
25 | 04 | 2023 | Ivan Mihale

Ján Mazák

Profesor JUDr. Ján Mazák (69) začínal koncom 70-tych rokov minulého storočia ako právny čakateľ Krajského súdu Košice. Neskôr na svojej „alma mater“ pôsobil aj ako pedagóg, prešiel mnohými pozíciami v slovenskom súdnom systéme, až po predsedu Ústavného súdu (2000 – 2006 a bol tiež členom tzv. Benátskej komisie (Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva).

V apríli 2020 bol zvolený za člena Súdnej rady Slovenskej republiky ako nominant vlády a o mesiac sa stal jej predsedom. Vo voľbách získal 13 zo 16 hlasov pričom nehlasoval sám za seba. Mazák sa stal prvým predsedom Súdnej rady, ktorý bol do nej zvolený parlamentom.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme