Saková i Suja sa pýtajú: Klame nás Čaputovej minister vnútra? (VIDEO)
19 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Téma pohybu nelegálnych migrantov po Slovensku bola na júnovej schôdzi Národnej rady jedným z bodov programu. V rozprave vystúpili aj nezaradení poslanci Miroslav Suja (Republika) a Denisa Saková (Hlas-SSD).

Suja poukázal na fakt, že minister Šimko nehovorí pravdu hneď v niekoľkých veciach. Nesúhlasí s tým, že títo ľudia pochádzajú zo Sýrie – takmer nik z nich nemá doklady zámerne, aby bolo jednoduché odvolať sa na krajinu, v ktorej je vojnový konflikt. Tiež nerozumie faktu, ako je možné, že nie je možné strážiť štátnu hranicu, kým počas covidu sa strážili hranice okresov proti vlastným občanom. Saková pripomenula, že toto je situácia, ktorú má riešiť Branno-bezpečnostný výbor, ten je však nefunkčný. Pripomenula, že aj 7-8 rokov dozadu Maďarskom prúdili davy migrantov, no spoločný postoj krajín V4, ktorý nám teraz chýba, dokázal zabrániť prerozdeleniu týchto ľudí aj k nám. Poznamenala, že riešenia, ktoré tu fungujú sú dlhodobé, preto ale potrebujeme aj tie, ktoré upokoja momentálnu situáciu.

Nejde mu to do hlavy

O situácii s migrantami v okresoch Komárno, Nové Zámky, či Levice je informovaný aj nezaradený poslanec Miroslav Suja (Republika). V pléne NR SR k tejto téme hovorí o mladých mužoch zo Sýrie.

„Buď nás minister vnútra klamal, že ich je šesťsto týždenne, alebo nás klamal v tom, že sú tu pár hodín a potom odídu. Lebo priamo od ľudí, ktorí tam žijú sa tie skupiny mladých mužov pohybujú pred políciou, pod mostami, pri rôznych nákupných centrách a sú tam viac, ako niekoľko hodín,“konštatuje Suja, pričom nerozumie potrebe ministra Šimka klamať poslancov a občanov, žijúcich v iných regiónoch.

CENZÚRA NA VRCHOLE! Kulturblogu vymazali kanál na YouTube
Len pred pár dňami začali vysielať z nového štúdia, s ktorým mali veľké plány. V noci z piatka na sobotu však z ničoho nič Youtube vymazal ich kanál. Cenzúra siahla na slobodu slova tentokrát KulturBlogu a niekoľkým ďalším stránkam. O situácii... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Eka Balašková

Nesedí tu toho dosť

Pripomína, že nesedia ani čísla dobrovoľníkov a ministra. Ten tvrdí, že ich bolo šesťsto za týždeň, pričom dobrovoľníci ich narátali dvesto za deň. Nesúhlasí ani s tvrdením, že sú to ľudia zo Sýrie.

„Keby ste boli z krajiny vojnového konfliktu, tak nemáte problém ukázať nejaký doklad, lebo aj v Sýrii existujú rôzne doklady totožnosti,“ konštatuje Suja vo svojom vystúpení. Odmietajú sa preukázať, čo robia účelovo a upozorňuje, že ľudia z ukrajinských oblastí, kde zúria boje väčšinou doklady majú.

„Keď sme sa ich na to pýtali, nevedia jazyk, nevedia hlavné mesto Sýrie, preto je oprávnené stotožnenie sa s ľuďmi, ktorí vnímajú zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu, lebo štát je povinný postarať sa o bezpečnosť občanov,“ pripomína Suja ministrovi vnútra.

FB / Miroslav Suja

Pripomenul covid

Suja tiež nechápe, ako je možné, že nedokážeme ustrážiť hranicu s Maďarskom (mosty, 36 hraničných priechodov plus zelená hranica), keď pred dvoma rokmi bola polícia schopná strážiť hranice jednotlivých okresov, aby ľudia nemohli v rámci lockdownov počas covidu chodiť z okresu do okresu.

UŽ JE V RUKÁCH POLÍCIE! Turek narazil s kamiónom do vlaku (GALÉRIA)
Zrážku kamióna a osobného vlaku, ku ktorej došlo v sobotu v skorých ranných hodinách na nechránenom železničnom priecestí v Hronskom Beňadiku, v miestnej časti Psiare, spôsobil 37-ročný turecký vodič nákladného auta. Policajti ho na mieste... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Nefunkčný výbor

Nezaradená poslankyňa a jedna z predchodcov na poste ministra vnútra Denisa Saková (Hlas-SD) vo svojom vystúpení skonštatovala, že práve na takéto úlohy tu má mať parlament funkčný Branno-bezpečnostný výbor. (Nefunkčný je po odchode Juraja Krúpu (SaS) z postu predsedu začiatkom mája, pozn. red.)

Úloha V4

Saková pripomína prvú veľkú migračnú vlnu, kedy sa v roku 2015-16 cez Maďarsko prúdili desaťtisíce ilegálnych migrantov. Vtedy krajiny V4-ky nekompromisne trvali na tom, že na ich území migranti rozmiestňovaní nebudú a snahám o uplatnenie kvót sa vo funkcii ministerky vyhýbala tiež.

„Ale v tom období vzťahy v rámci V4 boli skutočne operatívne, kooperovalo sa na najvyššej úrovni a držali sme, ako jeden celok,“pripomína Saková. Pragmaticky k tomu treba pristúpiť aj dnes a preto je spokojná s tým, že minister Šimko sa zdržal.

Kvóty nič neriešia

Hoci bol migračný pakt prijatý, aj v krajinách, ktorých ministri hlasovali za, je o tom veľká spoločenská diskusia, takže ešte podľa nej môžu „zamiešať karty“ rokovania medzi Radou Európy a Európskym parlamentom. Saková je presvedčená, že kvóty sú len dôsledkom, rozhodne nie riešením nelegálnej migrácie. Riešiť treba príčiny.

„Európskymi riešeniami sú efektívna ochrana vonkajšej Schengenskej hranice, na čo máme zriadenú aj agentúru Frontex, kde prispievame finančnými prostriedkami a ak je to potrebné, pri pomoci inému členskému štátu aj pomoc ľudskými zdrojmi,“pripomína Saková, podľa ktorej treba hovoriť aj o efektívnej návratovej politike

Politológ: Opozícia nemá dôvod ťahať horúce gaštany z ohňa za zlyhanie koalície!
Nedávno sa v Národnej rade SR hlasovalo o vyslovení dôvery vláde Ľudovíta Ódora. Vláda dôveru parlamentu nezískala, podporilo ju len 34 poslancov. Situáciu po tomto hlasovaní hodnotili politológovia Radoslav Štefančík a Juraj Marušiak. Ich... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Riešiť treba tu a teraz

Saková pripomína, že všetky tieto riešenia sú efektívne z dlhodobého hľadiska, no neriešia momentálnu stiuáciu.

„Je treba, aby sme sa na nich podieľali, ale treba operatívne riešenia v rámci SR, pretože štatistiky oproti minulému roku hovoria o náraste nelegálnej migrácie o 136 percent,“ konštatuje Saková, čo sa tiež odráža na štatistike v rámci Slovenska, kde je nárast medzi januárom a aprílom pomaly päťsto percent.

Signály sme už nezachytili

Pripomína situáciu z jesene minulého roka, kedy Rakúsko a ČR na nejaký čas zavrelo hranice so Slovenskom. Navrhuje preto niekoľko okamžitých riešení. Jedným z nich sú spoločné hliadky s Maďarskom, kde sa dá zabrániť readmisii (návratu) na územie krajiny, z ktorej migrant k nám prišiel.

„S čím nemôžem úplne súhlasiť, že 94 percent z tých, ktorí prekročia naše hranice, sú Sýrčania,“ konštatuje Saková s tým, že títo ľudia sú veľmi dobre poučení, čo povedať a vedia, že keď povedia, že sú zo Sýrie, dostanú štatút vojnového utečenca.

Denisa Saková. Foto: tasr

Je nutné ich zaistiť

Saková tiež nesúhlasí s praxou, že títo ľudia sú po predvedení a zaevidovaní nie sú obmedzení na slobode.

„Sme za to, aby sa uplatňovalo zaistenie cudzincov a žiadateľov o azyl, samozrejme so zohľadnením kolapsov cudzineckých polícii,“pokračuje Saková, pričom pripomína, že aj určité kapacity na takéto riešenie už sú k dispozícii a ministerstvo v spolupráci so samosprávami a potrebujeme tiež odradzovací efekt.

ZUZA ZOSTAŇ, ZUZA KANDIDUJ! Spúšťa Fedor Flašík kampaň?
Cez rôzne médiá a zdroje z Prezidentského paláca na verejnosť prenikla správa, že Zuzana Čaputová zrejme nebude po druhýkrát kandidovať na prezidentský post. A Fedor Flašík okamžite začal sondovať situáciu. "Viaceré zdroje z prostredia... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik