Politici, budíček, národ sa z bilbordov nenaje, ide o potraviny!
21 | 06 | 2023 I Eka Balašková

Europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová (Smer-SSD) hovorí o tom, že aby sme si na stôl mohli položiť chlieb, musíme podporovať lokálnych producentov. Podpísala sa preto pod návrh, „aby sme v budúcom období dorovnali poľnohospodárom platby, aby mali naozaj rovnakú štartovaciu pozíciu v celej EÚ.“

Roth Neveďalová kladie dôraz na motiváciu pre mladých farmárov v regiónoch, čo chce rovnomernú podporu pre celú EÚ. To navyše zabezpečí aj slovenskú potravinovú sebestačnosť. Potrebujeme ju vôbec?

Čo teda potrebujeme

„Potrebujeme motivovať mladých farmárov, aby zostávali v regiónoch a aby sa poľnohospodárstvu venovali, pretože je to krásna práca,“ myslí si Roth Neveďalová a preto chce podporovať práve lokálne a regionálne produkty. Ako príklad uvádza namiesto dovozu produktov z iných kontinentov, nakupovať to, čo „máme doma“.

Slováci sa topia v pôžičkách!
Pôžičku alebo úver, najčastejšie na obstaranie, výstavbu či rekonštrukciu bývania, majú dve pätiny Slovákov. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Vyrovnanie platieb

Ďalšou vecou, ktorú EÚ podľa Roth Neveďalovej môžeme urobiť, sú vyrovnané platby pre poľnohospodárov vo všetkých častiach EÚ.

„Podporíme tým ich rovnoprávnosť a ich rovnakú podporu,“uzatvára Roth Neveďalová.

Je pre nás potravinová sebestačnosť dôležitá?

„Štvrtinu príjmov dávame na obživu. Ten skutočný problém, prečo sa z potravín stála v poslednom období téma číslo jeden je v tom, že podiel výdavkov z príjmov rodín na potraviny je na úrovni neuveriteľných 25 percent a po Rumunsku je to najviac v celej EÚ. Spolu s nákladmi na bývanie, tak z príjmov našich rodín na bývanie a potraviny odchádza viac ako 50 percent príjmov občanov,"  konštatuje poslanec Jaroslav Karahuta, predseda parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo.

„Ceny potravín na Slovensku narástli o 29 percent a potravinová inflácia je jedna z najvyšších v EÚ a je o 45 percent vyššia, ako je priemer EÚ,“ dopĺňa Karahuta.

Slovenská potravinová inflácia je o takmer polovicu vyššia ako priemer EÚ
Potraviny, predávané na Slovensku sú zasiahnuté obrovskou cenovou infláciou. Predseda parlamentného výboru pre poľnohospodárstvo jaroslav karahuta informuje na sociálnej sieti, že "ceny potravín na Slovensku narástli o 29 percent a potravinová... Čítať ďalej
09 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik