Kyjevu sa pootvorili dvere do EÚ?
20 | 06 | 2023 I Milan Laca

EÚ odhalila stupeň pripravenosti Ukrajiny na vstup do bloku.

Správa EÚ: Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na začatie prístupových rokovaní.
Pokrok!

Agentúra Reuters, s odvolaním sa na správu z EÚ napísala,  že Ukrajina splnila dve zo siedmich podmienok na začatie rokovaní o členstve v bloku. Súto podmienky na reformu súdnictva a mediálneho zákona. Brusel zároveň mieni zdôrazniť pokrok, ktorý Kyjev  dosiahol počas vojenského konfliktu.  Európska únia bude môcť začať rokovania s Ukrajinou o vstupe, ak splní ďalších päť podmienok, informovali  zdroje v Európskej únii.  

Mier mohol byť už rok - Putin ukázal Kyjevom podpísanú dohodu
"Dohodli sme mier a stiahli sme sa z Kyjeva, zamurovali to Ukrajinci." Prezident Vladimír Putin po týchto slovách ukázal obomi stranami podpísaný dokument. Informuje o tom český spravodajský web novinky.cz. Ruský prezident Vladimír Putin africkým... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Podmienky 

Po začiatku vojny stanovila Európska únia Ukrajine podmienky  na vstup. Medzi nimi sú boj proti praniu špinavých peňazí, zmeny paragrafov v legislatíve o národnostných menšinách a iné. Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že Ukrajina bude môcť vstúpiť do EÚ, ak vyhrá konflikt s Ruskom. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ povedal, že jeho krajina bude schopná prekonať cestu k členstvu v EÚ do dvoch rokov.

Fajn, ale...

„V reformách súdnictva došlo k určitému pokroku, aj keď stále existujú kľúčové reformy, ktoré je potrebné vykonať. Nie všetko je vyhovujúce,“ zdôraznil zdroj z Európskej únie. Je potrebné poznamenať, že zástancovia skorého vstupu Ukrajiny do EÚ dúfajú, že diskusiu o tejto otázke ukončia v decembri 2023 rozhodnutím 27 členských krajín.

Rýchle reformy

Veľvyslankyňa EÚ na Ukrajine Katarína Maternová predtým vyhlásila, že plány Ukrajiny stať sa do dvoch rokov súčasťou EÚ sú príliš optimistické. Zároveň však priznala, že reformy v krajine prebiehajú pomerne rýchlo.

Kyjev: Čo tam po vojne, keď je horúco... (VIDEO)
V Kyjeve ľudia napriek zákazu plávajú a opaľujú sa na plážach. V nedeľu 18. júna sa objavili fotografie a videá zo situácie na jednej z pláží v Kyjeve. Napriek zákazu úradov je na brehu aj vo vode pomerne veľa dovolenkárov, informuje Strana.ua.... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik