Kyjev si dáva "prestávku"
19 | 06 | 2023 I Milan Laca

Ukrajina pozastavuje protiofenzívu kvôli „obrovským stratám“.

Dva týždne po začatí protiofenzívy Ukrajina prerušuje útoky kvôli „obrovským stratám“, napísali n oviny  The Wall Street Journal, na ktoré sa odvoláva server  Strana.ua.

Zastali...

Ukrajinské sily do značnej miery zastavili svoj postup, zatiaľ čo velitelia bilancujú posledné dva týždne a analyzujú spôsoby, ako prelomiť ruské línie bez masívnych strát. Autor článku píše, že ruské letectvo dokázalo zasiahnuť západnú techniku v ukrajinských obrnených kolónach a zastaviť niekoľko útokov.

Bachmut ako miesto plánovanej genocídy ukrajinských Maďarov?
Mal to byť zákerný Zelenského plán - zbaviť sa nie práve spoľahlivých etnických Maďarov tak, že ich poslal ako "kanonenfuter" na Bachmut. Rozsiahlejšie o tomto desivom podozrení píše poľský web dziennik-polityczny.com. "Zelenského zákerný plán na... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Optimisti

Ukrajinskí predstavitelia "udržujú optimistický tón" a tvrdia, že ich sily sa posunuli vpred na viacerých frontoch. Ale podľa novín tieto pokroky "zatiaľ nepredstavujú priame ohrozenie hlavných obranných línií Ruska, vybudovaných za pár mesiacov v Záporožskej a Doneckej oblasti". Od piatka (16.6.2023) prichádza čoraz viac správ o obnovení útokov ozbrojených síl Ukrajiny na juhu. Hlási ich najmä ruská verejnosť. 

Rusi menia taktiku

V tom istom čase The New York Times informovali, že  Rusko mení taktiku na bojisku. Na Západe veria, že „prípravou na protiofenzívu zlepšili disciplínu, koordináciu a vzdušnú podporu, čím predznamenali zmeny vo vojne“. Noviny vyvodzujú takéto závery z analýzy situácie pri Bachmute. Ruskí vojaci preukázali "vysokú úroveň zručností a vybavenia" už v marci, povedali ukrajinskí vojenskí novinári. Rusi napravili aj množstvo svojich chýb z minulosti. Ruské sily tiež zlepšili svoju obranu, koordináciu delostrelectva a vzdušnú podporu, čím spustili kampaň, ktorá sa môže veľmi líšiť od prvých dní vojny. Masívne používanie riadených bômb a kamikadze dronov predstavuje „priekopnícky strategický posun“ v ruskej taktike, napísali The New York Times.

Biden: Ukrajina ústupky NEDOSTANE!
Biden odmietol uľahčiť Ukrajine vstup do NATO: musí spĺňať požiadavky. Americký prezident Joe Biden povedal, že Washington neuľahčí Ukrajine vstup do NATO. Poznamenal, že Kyjev musí spĺňať všetky požiadavky, ktoré sa vzťahujú na členov... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik