Juraj Draxler o Rusofóbii: Už sme naozaj len krok od PÁLENIA KNÍH!
19 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

V tejto trafenej dobe ani veľmi neprekvapila táto správa: americká spisovateľka Elizabeth Gilbertová (jedna z jej kníh, Eat, Pray, Love - Jedz, modli sa a miluj - bola pred rokmi obrovským bestsellerom) stiahla svoj najnovší román z vydania. Dôvod? Odohráva sa v Rusku. Upozornil na to vo svojom statuse exminister školstva Juraj Draxler.

Kedysi bolo potláčanie kníh považované za jeden z typických prejavov fašizmu. Dnes sa to podáva ako znak dobrých mravov

Ako Draxler prízvukuje, nie v Rusku dneška. Je to príbeh zasadený do 30-tych rokov, zaoberá sa tragickým príbehom jednej rodiny. Ale autorku zaplavili emaily od Ukrajincov, sťažujúce sa, ako to, že si dovoľuje napísať román, ktorý sa odohráva "v krajine okupantov". Proste to je dôvod. A autorka román, ktorý už bol ohlásený a na ktorý začali predobjednávky, radšej stiahla.

"Nielen to, aj na Západe to niektorí kvitujú. Jeden zvlášť trafený komentár v britskom Guardiane od ich kmeňovej redaktorky to dokonca nazýva "odvážnym krokom"!!! Guardian potom vydal aj iný komentár, od šéfky amerického PEN centra, ktorý sa, rozumnejšie, nad situáciou pozastavuje. Ale už fakt, že v médiu hlavného prúdu treba vysvetľovať, že je úplne choré pustiť sa do autorky za to, že proste zasadí dej do nejakej krajiny, z toho sa točí hlava," varuje Draxler.

V takej dobe žijeme

Samozrejme, to, že kampaň začala na Ukrajine, exministra neprekvapuje. Tam je teraz taká tvrdá propaganda, že tí ľudia normálne zničili pamätné tabule Bulgakova, busty Puškina a podobne, hovorí.

"A aj naše denníky túto chorú propagandu šíria. Tento týždeň som si prečítal rozhovor s nejakým ukrajinským literátom, ktorý v ňom vysvetľuje, ako vraj úplne všetci ruskí autori nejakým spôsobom oslavujú ruské impérium. Úplne choré. Ale, holt, v takej dobe žijeme. Kedysi bolo potláčanie kníh považované za jeden z typických prejavov fašizmu. Dnes sa to podáva ako znak dobrých mravov," uzavrel Draxler.

Kyjev si dáva "prestávku"
Ukrajina pozastavuje protiofenzívu kvôli „obrovským stratám“. Dva týždne po začatí protiofenzívy Ukrajina prerušuje útoky kvôli „obrovským stratám“, napísali n oviny The Wall Street Journal, na ktoré sa odvoláva server ... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik