Hrozí globálna potravinová kríza!
19 | 06 | 2023 I Diana Zaťková

Najnovšia štúdia hovorí, že ukrajinský poľnohospodársky sektor sa nezotaví najmenej 20 rokov, informuje Breitbart.

Obilnica Európy v problémoch

Ukrajina, kedysi známa ako „obilnica“ Európy, bude potrebovať aspoň dvadsať rokov, aby sa jej poľnohospodársky sektor po prípadnom skončení vojny s Ruskom zotavil.

Podľa správy Kyjevskej ekonomickej školy bol ukrajinský poľnohospodársky priemysel počas uplynulého roku bojov s Ruskom vážne poškodený, pričom sa neočakáva, že základné plodiny ako kukurica, ovos, repka a raž sa dostanú na predchádzajúcu úroveň produkcie prinajmenšom až do 2050. Očakáva sa, že ostatné sektory ako jačmeň, slnečnica a pšenica sa do roku 2040 zotavia na predvojnovú úroveň.

"To znamená, že Ukrajine môže trvať až 20 rokov, kým po devastácii spôsobenej ruským vojenským útokom opäť získa svoju silu v poľnohospodárstve," uvádza sa v správe.

Správa zistila, že celkové škody v ukrajinskom poľnohospodárskom sektore boli k aprílu 9 miliárd dolárov alebo viac ako 26 percent jeho fyzického majetku. Poznamenali, že k tomu došlo z veľkej časti v dôsledku námorných blokád uvalených Rusmi na Čierne more v počiatočných fázach vojny. 

Správa tvrdí, že pred vojnou bolo približne 33 miliónov hektárov ukrajinskej pôdy venovaných pestovaniu veľkých a olejnatých semien. V minulom roku, po invázii, sa táto plocha znížila na 25 miliónov hektárov, pričom sa očakáva, že sa bude ďalej znižovať bez toho, aby sa konflikt skončil.

Odvážne predpoklady o konci vojny

Výpočty, ktoré škola robila na základe predpokladu, že vojna sa skončí pred sejbou ozimín v tomto roku, by sa do konca dekády čiastočne obnovilo množstvo pôdy využívanej v poľnohospodárstve a do roku 2050 by zasiahlo 37 miliónov hektárov.

Pokračujúce boje o ukrajinský poľnohospodársky sektor budú mať pravdepodobne vplyv aj ďalej, pričom Ukrajina v minulosti predstavovala 10 percent celosvetového exportu pšenice, 15 percent jačmeňa a kukurice a viac ako 50 percent slnečnicového oleja.

Kyjev si dáva "prestávku"
Ukrajina pozastavuje protiofenzívu kvôli „obrovským stratám“. Dva týždne po začatí protiofenzívy Ukrajina prerušuje útoky kvôli „obrovským stratám“, napísali n oviny The Wall Street Journal, na ktoré sa odvoláva server ... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Milan Laca

Z južnej Ukrajiny púšť

Štúdia bola vykonaná aj pred zničením priehrady Kakhovka na južnej Ukrajine neďaleko Chersonu začiatkom tohto mesiaca, čo hrozí, že sa jeden z najproduktívnejších poľnohospodárskych regiónov v krajine zmení na efektívne púšte, pretože zavlažovacie systémy už nemajú potrebnú hladinu vody na zavlažovanie poľnohospodárskej pôdy.

„Zničenie [priehrady Kakhovka] povedie k tomu, že polia na juhu Ukrajiny sa môžu už budúci rok zmeniť na púšte,“ uviedlo začiatkom tohto mesiaca ukrajinské ministerstvo poľnohospodárstva a varovalo, že dôsledky zničenia priehrady by mohli byť v stovkách miliónov dolárov.

Ministerstvo tento týždeň uviedlo, že 600 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy už nemá prístup k zavlažovacím systémom v dôsledku zničenia priehrady Kakhovka.

Celkovo Ukrajina v roku 2021 zožala približne 106 miliónov ton obilia a olejnín, no podľa ministerstva by tento rok produkcia mohla klesnúť až na 65 miliónov ton.

Boje v ukrajinskom poľnohospodárskom sektore už mali významný vplyv na globálne ceny potravín, pričom vojna zohrala veľkú úlohu v tom, že v roku 2023 poslala približne 345 miliónov ľudí do vysokej úrovne potravinovej neistoty, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom  2020

VRAJ VAKCÍNA JE SLOBODA! Pfizer zverejnil KATASTROFÁLNE nežiadúce účinky (VIDEO)
Vedeli o tom od začiatku! Pfizer odovzdal Európskej liekovej agentúre (EMA) desivé čísla. Odovzdal ich v čase, keď celý svet už má za sebou povinné očkovanie “vakcínami plnými slobody”. No tým príbeh nekončí. Šialené Leyenovej zmluvy nám... Čítať ďalej
19 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik