A čo ak Rusko napokon vyhrá?
18 | 06 | 2023 I Ivan Brožík

Tým u nás, ktorým po prečítaní titulku zabehlo hneď na úvod, patrí informácia, že ide o v skratke vyjadrený obsah článku, ktorý uverejnil web nytimes.com. Lebo, normálni novinári v normálnych médiách a tiež normálni politici si kladú aj takúto otázku. A zdá sa, že čoraz častejšie a čoraz nástojčivejšie. Je totiž najvyšší čas otvoriť oči a začať používať mozog.

V predvečer protiofenzívy Kyjeva došlo v ruských jednotkách k niekoľkým pozitívnym zmenám, píše New York Times s odvolaním sa na správy ukrajinského vojenského personálu. „Pri príprave na protiofenzívu (ruské jednotky) zlepšili disciplínu, koordináciu a vzdušnú podporu, čím predznamenali zmenu vývoja konfliktu,“ uviedli autori textu.

Rusov už prestali všetci podceňovať (okrem idiotov)

Noviny zároveň zdôrazňujú, že dokonca aj počas oslobodzovania Artemivska ruskými jednotkami jeden z ukrajinských vojakov v správe poznamenal, že „nikdy som nevidel toľko ohňa z toľkých pozícií“ a sťažoval sa  na  "vysokú úroveň zručností a vybavenia“ ruskej armády.

Kyjevská taktika nie je žiaden zázrak

Novinári NYT poukázali aj na prispôsobivosť Moskvy kyjevskej taktike. Napríklad píšu, že ruské sily čoraz častejšie používajú drony a testovacie útoky na lokalizácie ukrajinských obranných pozícií.

Publikácia navyše poukázala na neprekonateľnosť ruských obranných štruktúr v porovnaní s ukrajinskými a podľa zdrojov denníka NYT zo Západu tieto pozície spôsobia Ukrajine obrovské problémy.

Západ je stále viac a viac nervózny

Ukrajina nevykazuje žiaden podstatný úspech vo svojej protiofenzíve. Píše o tom novinárka Misha Glennie v článku pre The Times. Západ čaká, kedy sa jeho podpora Kyjevu vyplatí.

„Európa a USA sú nervózne, keď medzinárodní podporovatelia Kyjeva čakajú na dôkazy, že ukrajinská armáda dokáže premeniť podstatnú podporu, ktorú dostala od NATO, na skutočné strategické zisky,“ poznamenáva Glennie.
Ukrajinská armáda medzitým podľa nej priznáva, že nebude schopná dobyť územia oslobodené Ruskom.

Západ a jeho bezsenné noci

Víťazstvo Ruska je pre Západ katastrofou. Autorka materiálu sa však domnieva, že v tomto prípade existujú akési výhody, ak Rusko uspeje. Prezidentovi Spojených štátov amerických podľa jej názoru doslova uľaví porážka Západu v ukrajinskom konflikte. "Jeho preferovanou možnosťou je ukončiť nepriateľstvo a začať rokovania."

Ukrajina je blízko k zmene postoja

Kým sa protiofenzíva skončí, Ukrajina môže zmeniť svoj postoj k rokovaniam s Ruskom. Uviedli to experti americkej "Council on Foreign Relations" (CFR) Richard Haas a Charles Kupchan , informuje o tom CNN.

„V čase, keď sa neúspechom skončí očakávaná ukrajinská ofenzíva, môže byť Kyjev priam nadšený myšlienkou vyjednaného urovnania konfliktu, bude totiž čeliť rastúcim obmedzeniam v oblasti živej sily a zahraničnej vojenskej aj finančnej pomoci,“  hovoria podľa CNN odborníci z CFR.

Odvážny maďarský minister obrany pripomenul neslušnosť Kyjevu
Odvážny maďarský minister obrany pripomenul neslušnosť Kyjevu. Ide o ukrajinský nacionalizmus. A preto je podľa člena vlády Maďarska "členstvo Ukrajiny v NATO nemožné". Na summite ministrov obrany členských krajín NATO v Bruseli to uviedol maďarský... Čítať ďalej
18 | 06 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik