Sny Kyjeva, alebo reálne plány?
18 | 06 | 2023 I Milan Laca
Kyjev požiada o 400 miliárd dolárov, aby sa stal energetickým centrom Európy.

Forbes.ua: Ukrajina bude žiadať 400 miliárd dolárov. Do roku 2050 sa chce stať európskym energetickým centrom.

Fantastická premena
Ukrajina predstaví v Londýne ambiciózny plán na premenu Európy na energetický uzol do roku 2050, kyjevské úrady budú chcieť 400 miliárd dolárov na realizáciu programu obnovy, píše Forbes.ua.
Peter Szijjártó tvrdo kritizoval niekoľko európskych štátov
Je poburujúce, že výbuch Nord Streamu nebol vážne vyšetrený, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí Maďarska, Peter Szijjártó. Okolnosti detonácie sa pritom vyšetrujú už mesiace. Tri krajiny, Nemecko, Švédsko a Dánsko, v súčasnosti... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová
Veľké ambície 

"Do roku 2050 sa Ukrajina stane energetickým uzlom Európy. Produkcia elektriny sa zvýši sedemkrát, produkcia plynu štyrikrát, ropy viac ako šesťkrát. Do energetiky investujú viac ako 400 miliárd dolárov. Vláda predstaví takúto budúcnosť ukrajinskej energetiky medzinárodným partnerom a donorom v Londýne, na medzinárodnej konferencii o rekonštrukcii Ukrajiny (URC 2023),“ píše sa v článku. 

Čo urobia

Kyjev  plánuje sústrediť 90 percent výroby malých modulárnych reaktorov a samostatne vyrábať jadrové palivo. Zároveň plánuje „deaktiváciu“ tepelných elektrární, spaľujúcich uhlie a ich nahradenie plynom a biometánom. Podľa programu, sa produkcia ropy zvýši 6,7-krát, export plynu bude ročne predstavovať 66 miliárd kubických metrov, rafinácia ropy 11 miliónov ton. Ukrajinské úrady tiež plánujú postaviť 69 gigawattov elektrolyzérov na výrobu vodíka a zvýšiť kapacitu exportu elektriny do EÚ päťnásobne, na desať gigawattov.

Obnova...

Začiatkom júla 2022 predstavila vláda Ukrajiny vo švajčiarskom meste Lugano desaťročný plán povojnovej obnovy v hodnote 750 miliárd dolárov. Za hlavný zdroj svojho financovania považuje Kyjev skonfiškovaný ruský majetok. Na druhom mieste sú granty a zvýhodnené pôžičky od medzinárodných finančných organizácií a partnerských krajín.

FAUX PAS českého prezidenta: Pavel chce všetkých Rusov na Západe zavrieť do koncentračných táborov!
Fachidiotstvo neospravedlňuje ani prezidenta. Každý je odborník na niečo, a keď prehnane sebaisto vo svojom prejave zabrúsi mimo svojej oblasti, môže to byť katastrofa a výsledok jeho zámeru sa zvrhne v pravý opak, píše Marek Hudema v komentári pre... Čítať ďalej
17 | 06 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik