BOJ POSLANKÝŇ: Tabák chce dať Z HRUŠKY DOLE Marcinkovú
17 | 06 | 2023 I Ladislav Kováčik

Nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Romana Tabák navrhuje odvolať Vladimíru Marcinkovú (SaS) z funkcie predsedníčky výboru pre európske záležitosti. Marcinková reaguje.

Výčitky voči Marcinkovej

Ďalšia zákerná “saskárka” pôjde z hrušky dole,“ znie nadpis statusu Romany Tabák.

Tabák hneď v úvode statusu píše, že Marcinková je manipulátorka, ktorá zavádza. Poslanci podľa nej hlasovali za zaradenie jej bodu, lebo vedia, ako neprofesionálne sa údajne Marcinková na výbore pre európske záležitosti správa.

Jej osobné útoky na moju adresu budem ignorovať, nakoľko konečne je vidieť čo je zač. Viem Vám spísať list jej trapasov a prešľapov, ale zdržím sa. Parlament ukáže hlasovaním čo si o jej práci myslí,“ píše Tabák. A ďalej uvádza, že jej je „cťou“ informovať verejnosť o týchto zákulisných hrách „perfídnej strany“ SaS. „Nikto sa vás nebojí vy klamári najhrubšieho zrna,“ odkazuje Tabák saskárom.

Podľa Tabák Vladimíra Marcinková ako predsedníčka výboru pre európske záležitosti opakovane dokázala, že nevie výbor viesť korektným a profesionálnym spôsobom. „Pri vedení výboru neobhajuje záujmy Slovenskej republiky, čo sa ukázalo napríklad vtedy, keď pozmenila znenie textu bez toho, aby na to poslancov upozornila, čím ich uviedla do omylu v záujme presadenia inej formulácie textu, ako bolo znenie, ktoré výbor nakoniec schválil,“ kritizuje Tabák.

Ďalej poslankyňa uvádza, že Marcinková v marci 2023 „hrubo zneužila“ postavenie predsedníčky výboru, keď využila nepredloženie stanoviska Ministerstva spravodlivosti SR ohľadom jednotného uznávania rodičovstva. Na výbore podľa Tabák šírila zavádzajúce a neúplné podklady a jej manipulácia ovplyvnila rozhodovanie výboru.

Marcinková sa navyše podľa Tabák svojím vedením výboru snaží brániť tomu, aby výbor prijal častokrát uznesenie, ktorým by mohol zaviazať členov vlády ku konkrétnym hlasovaniam v štruktúrach Európskej únie.

Tabák tiež Marcinkovej vyčíta, že sa verejne zastávala hanlivých výrokov zástupcu Európskej komisie na Slovensku Vladimíra Šuchu, ktoré dotyčný povedal na adresu slovenského národa. Národná rada SR pritom tieto jeho výroky odmietla.

Zotrvanie pani Marcinkovej vo funkcii predsedníčky výboru pre európske záležitosti v čase, kedy máme vládu, ktorá nedisponuje mandátom parlamentu, iba zvyšuje riziko, že za Slovenskú republiku budú prijímané rozhodnutia, ktoré idú proti jej záujmom,“ tvrdí ďalej poslankyňa.

Z vyššie uvedených dôvodov je zotrvanie poslankyne Vladimiry Marcinkovej vo funkcii predsedníčky Výboru Národnej rady Slovenskej republiky neakceptovateľné a je potrebné ju čo najskôr odvolať,“ uzatvára Tabák svoje stanovisko.

Rýchla správa! Boris Kollár zverejnil, kto bude na kandidátke SME rodina
Na kandidátnej listine hnutia Sme rodina pôjdu do septembrových volieb aj zástupcovia strany Starostovia a nezávislí kandidáti. Informoval o tom predseda Sme rodina Boris Kollár so zástupcami starostov a primátorov na piatkovej tlačovej... Čítať ďalej
16 | 06 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Reakcia Marcinkovej

Vladimíra Marcinková na status Tabák reagovala svojím vlastným stanoviskom, ktoré uverejnila na Facebooku.

Romana Tabák navrhla moje odvolanie z postu predsedníčky výboru pre európske záležitosti. Romana Tabák, ktorá sa fotila s ruským veľvyslancom v čase, keď som ja odsudzovala vojenský tlak Ruska na Ukrajinu, Romana Tabák, ktorá kondolovala smetiakom, strieľala konfety v parlamente a kúpala sa v potoku národného parku,“ píše Marcinková.

Marcinková uviedla, že výbor pre európske záležitosti, ktorý vedie, je najvplyvnejším výborom parlamentu s najväčšími právomocami, lebo jeho rozhodnutia priamo zaväzujú členov vlády ako majú za Slovensko hlasovať na európskej úrovni. Poslankyňa píše, že počas svojho mandátu zažila rôzne tlaky a vyhrážky, nikdy im však nepoľavila a zakaždým strážila naše „pevné miesto“ v EÚ.

Viedla som výbor počas pandémie, plánu obnovy a od začiatku vojny. Hlasovali sme o tak zásadných veciach ako európska perspektíva pre Ukrajinu, vojenská pomoc, spoločný európsky postup počas pandémie či zmrazenie eurofondov Orbánovi. Sebavedomo hovorím, že som na svoju prácu vo výbore hrdá, lebo v zlomových momentoch sme stáli na správnej strane a ja som pre to vždy urobila maximum,“ pokračuje poslankyňa.

Vladimíra Marcinkova, Zdroj: FB | ale aj Vladimíra Marcinková

Akokoľvek hlasovanie o jej odvolaní dopadne, poslankyňa píše, že jej bolo cťou a veľkým záväzkom dva roky významne hýbať európskou politikou na Slovensku. Marcinková ďakuje poslancom parlamentu, ktorí ju do funkcie zvolili a všetkým, ktorí jej v nej pomáhali na čele s riaditeľkou a zamestnancami odboru.

Ďalej jej status pokračuje dlhým výpočtom jej aktivít ako predsedníčky výboru.

Nekompromisne som obhajovala ľudské práva, pomoc Ukrajine a jednotu EÚ. Práve to mnohým poslancom v súčasnom parlamente prekáža. Ale to ma nezastraší a moje postoje nezmení,“ uzatvára nakoniec Marcinková svoj status.

Vyjadril sa aj Sulík

Marcinkovej sa na sociálnej sieti zastal aj predseda SaS Richard Sulík.

Vladimíra Marcinková mala, má a bude mať plnú podporu klubu SASKY. Keďže ju chcú odvolať z čela eurovýboru, spísala svoje aktivity za uplynulé tri roky. A ten zoznam sa oplatí prečítať.

Vlaďka ukázala v tomto volebnom období, že je inteligentná, pracovitá a vybudovala si rešpekt poslancov všetkých politických strán. Som rád, že ju máme v tíme,“ píše Sulík.

Lucia Nicholsonová má vážny problém – a my tiež
„Ako sa volá človek, ktorý nepracuje, a je hnusne dobre platený?“ Kým sa dostaneme k odpovedi, opýtam sa ináč. Opýtam sa to spolu s Luciou: „Ako sa volá človek, ktorý za prácu nie je platený?“ Netrápte sa s odpoveďou, Lucka ju totiž vie - nie je... Čítať ďalej
14 | 06 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik